Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Csirkefarhát-modell

"Javaslom, emeljék tovább a nyugdíjkorhatárt – mondjuk úgy 75 évre."
Naponta csöpögteti az információkat a legnagyobb ellenzéki párt, mi hogyan lesz, amikor hamarosan megnyerik a választásokat. Hallottuk például, hogy felszámolják a nemzeti hírügynökséget, új népszavazás lesz a kettős állampolgárságról, és a nyugdíjrendszert is átalakítják.

Ez utóbbiról Varga Mihály szakpolitikus – az egykori Orbán-kormány gazdasági minisztere – beszélt. Igaz, másnap rögtön cáfolta is, hogy az öngondoskodásra és a személyes befizetésekre épülő svéd nyugdíjmodell lenne a Fidesz üdvözítő megoldása a fenntarthatatlan jelenlegi helyett. Az már a mi hibánk, hogy nehezen tudjuk szétválasztani a Varga Mihály magánvéleményét a köztudottan kézi vezérléssel működő Fidesz hivatalos terveitől.

A probléma persze adott: kezdeni kell valamit a nyugdíjrendszerrel, mert az tényleg nem működik hosszú távon, hogy másfél-két millió ember befizetéseiből tartanak el tízmilliót, köztük hárommillió nyugdíjast. Nem arról van szó, hogy a mostani nyugdíjasok ne érdemelnék meg a normális megélhetéshez szükséges nyugdíjat. Csupán arról: matematikailag lehetetlen, hogy egy saját fennmaradásáért küzdő ország bődületes pluszpénzeket költsön nyugdíjakra, mert régóta kevés a járulékbefizetés.

Mit lehet tenni? Laikusként szóba jön, hogy sokkal több gyereket kellene szülni, akik majd idővel rendes, járulék- és adófizető polgárok lesznek. 20 év múlva. Addig viszont régen bedől az ország. Vagy tágítsuk ki a járulékfizetők körét most. Igaz, nincsenek munkahelyek, ahonnan jöhetne befizetés, az ország fele a feketegazdaságban dolgozik, mert túl magasak a munkáltatók járulékterhei. Akkor viszont – ha nem akarunk továbbra is a világbanki kölcsönökre szorulni – tényleg nem marad más, mint az úgynevezett öngondoskodás erősítése. Erről viszont leszoktunk a Kádár-rendszerben, ráadásul nincs is miből félretenni, ha nem akarunk éhen halni.

Javaslom, emeljék tovább a nyugdíjkorhatárt – mondjuk úgy 75 évre. Aki addig ilyen feltételek mellett életben marad, megérdemli a nyugdíjat. Még akkor is, ha csupán a csirke far-hát luxusát engedheti meg magának. Havonta kétszer.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. .suhym. 2010. január 16. 14:20
  „Svédcsavar 2. Bővebben a mai Magyar Hírlapban

  Álláspont

  Azért svédcsavar, és azért kettő, mert a tegnapi Népszabadság vezércikkének ez volt a címe. S bár nyilvánvaló, hogy nem helyes, ha a vezércikkíró szeme előtt a másik oldalon álló lap vezércikke lebeg, most mégis ez a helyzet. Mondhatnám, Tóth Ákos kolléga a Népszabadságtól megírta helyettem a lényeget. Tóth Ákos kolléga ugyanis finoman és cizelláltan, de mégiscsak megrótta az MSZP-t, amiért nevezett párt nyugdíjügyben most (ismét) nekiállt hisztizni, és megint csak a Fideszen akarja elverni a port. Teszi ezt pedig azért, mert nevezett párt népszerűsége egy nagy NINCS, választási esélyei egyenlők a nullával. Ebben az állapotban pedig semmi sem számít. Jöhetnek hát a kínaiak, természetesen Orbán hozza őket, cserébe meg eladja Kínának a komplett magyar államadósságot. (Ugye-ugye, ez így leírva még viccnek is rossz, mégis... Ez hír volt napokig, és egy Herényi nevű alak beemelte a politika ,,magasába", vagyis maga mellé, a reterátra.) Szóval jönnek a kínaiak (lásd még 23 millió román), és Szovjet József a Klubrádióban a BKV-sztrájk negyedik napján eljutott a végső következtetésig: a sztrájk mögött a Fidesz áll.

  Hát persze. S csak azon csodálkozom, hogy miért váratott magára ez a felismerés négy egész napig. Hiszen mindez a napnál is világosabb, erről maga Szovjet József számolt be imigyen: mivel a Fidesz holdinggá akarja átalakítani a BKV-t, s mivel a sztrájk minden nappal közelebb hozza a holdinggá alakulás szükségességét, következésképpen a Fidesz irányítja a sztrájkot. Na ugye... Hát hülye, aki nem érti...

  De vissza a nyugdíjhoz. A Népszabadság vezércikkírója szerint is nyilvánvaló, hogy a Fidesz nem akarja bevezetni a svéd nyugdíjmodellt. Nem is beszélt erről Varga Mihály, legfeljebb ha a svéd modell bizonyos elemeit emlegette. S azt is megírja Tóth Ákos, hogy az emeszpés hiszti mögött nincsen semmi, legfeljebb a károkozás szándéka, s hogy ez a viselkedés lehetetlenné teszi már jó előre, hogy a nyugdíjüggyel bármit is lehessen kezdeni. Pedig valamit majd kezdeni kell vele.

  Tökéletes. Mint említettem, magam is ilyesmit írtam volna, talán kicsit nyersebben.

  Elolvastam tehát ezt az írást, és jóleső borzongás áradt szét megtépázott lelkemben. Hogy lám-lám, azért nincsen minden veszve.

  Aztán egyet lapoztam az újságban, és a jóleső borzongás helyébe a jeges iszonyat lépett. Tóth Ákos korrekt vezércikke után ugyanis mindjárt ott virít az MSZP félkolumnás hirdetése... Testvéreim az Úrban... Hihetetlen!

  A hirdetés főcíme így szól: NYUGDÍJKATASZTRÓFA.

  Igen: Már látom is a szegény nyugdíjast, aki eddig jutván az olvasásban, remegő kézzel kap szívgyógyszere után. Bekapja, kicsi vizet kortyint, és tovább olvassa: ,,A Fidesz drasztikus nyugdíjcsökkentésre készül!"

  Atyaúristen! Már megint... Már megint a Fidesz. Hát nem volt elég nekik, hogy betelepítettek ide 23 millió románt, most hoznak százezer kínait, elvették a 13. havi nyugdíjat, s úgy alapvetően tönkretették az országot - most még drasztikusan csökkentik azt a kevéskét is, ami maradt?

  Bizony, barátaim, ne csodálkozzatok mindezen! Egy felmérés bizonyítja, miszerint ma, ebben az országban a lakosság csaknem tíz százaléka azt hiszi, hogy Orbán Viktor a miniszterelnök. Ez után a nyolc év után... S ha megnézzük az MSZP hirdetésének következő sorát, láthatjuk, hogy nem bízzák a véletlenre a dolgokat. Varga Mihály nevét ugyanis nem írják le, mert ő nem elég ismert, s nem lehet vele elég jól fenyegetni. Ezért aztán így fogalmaznak: ,,Orbán Viktor pénzügyminisztere szerint a Fidesz megszüntetné a most megerősített nyugdíjrendszert" - és így tovább.

  És így tovább, tovább, tovább, mocskos, nyomorult, aljas és büdös hazugságok. Mocskos és aljas és nyomorult szocialisták rothadt agyából.

  És még el sem kezdődött a kampány...
  Bayer Zsolt”
 • 28. micsibucsi 2010. január 16. 12:30
  „Az ország 30 % ka munkanélküli, a másik 30 % nyugdíjas 30 % rokkantnyugdíjas és az a népcsoport aki soha nem is akart dolgozni. A többiek meg éhbérért dolgoznak, de már nem sokáig, mert nagyjaink dolgoznak rajta, hogy a munkavállaló fizessen amiért bejárhat dolgozni!”
 • 27. nemecsekerno_007 2010. január 16. 11:52
  „26. unknown 2010.01.16.

  Akkor megnyugodtam. :)

  Hát ez érdekes adat így, ennyire nem értek a közgazdaságtanhoz de asszem azt lehet csinálni, hogy ebbôl a pénzbôl minél többet megpróbálunk az országban tartani.

  Ugye? Persze nem géppisztollyal, hanem ésszel :)

  De ettôl függetlenül minél több embernek kéne tolni a szekeret. Minél több prosperáló vállalkozás kéne, ahol minél több ember dolgozhatna. Ja és minél kevesebb közpénzbôl fizetett alkalmazott és "egyéb" eltartott.
  Ugyanis nemcsak a multi, hanem a "magyar" vállalkozó se ad pénzt értékelhetetlen munkáért és s*ggvakarásért.

  Sajnos aki fizet, az pötyögtet. :(”
 • 26. unknown 2010. január 16. 11:37
  „Kedves Nemecsek, természetesen nem gondolom, hogy a multik elkergetésével lehetne orvosolni a problémát. Nem is erről indult párbeszédünk, hanem Te kértél arra, szolgáljak adatokkal az állam devizagazdálkodása részleteiről.”
 • 25. nemecsekerno_007 2010. január 16. 11:28
  „20. unknown 2010.01.15.

  De ugye nem gondolod, hogy a multik elkergetésével lehetne orvosolni a problémát?! :)

  A magyar adórendszer a nagy forgalmat bonyolító cégeknek kedvez, a kis- és középvállalkozásoknak a versenyképességét teszi tönkkre. És akkor még nem is beszéltem az állami hivatalok hozzáállásáról. Mindezzel párhuzamosan az állam követel, a politikusok meg ígérgetnek mer´ adni kell a szegény nyugdíjasoknak, az oktatás és egészsgügy nem lehet fizetôs, a korrupcióra is kell a lé. Ez a mi Kádár-rendszerben szocializálódott v. azok által felnevelt elitünk csak osztályokban tud gondolkodni. Nekik nyugdíjasok, tanárok, orvosok, távf?téses lakásban lakók vannak, úgy sajnos nem tudnak differenciálni, hogy ki s mennyire szorul segítségre, illetve mennyire jól végzi a munkáját.

  A multinacionális cégek azért tudnak fennmaradni a világon bárhol, mert alkalmazkodni tudnak. Lehet velük keménykedni de azzal nem érünk el semmit. Tárgyalni kéne velük, meg a hazai kis- és középvállalkozásokkal is, hogy nekik mi lenne jó. Az "eltartott" csoportoknak viszont meg kéne érteni, hogy nekik is áldozatokat kell hozni, nyílván képességük és lehetôségük szerint. Társadalmi konszenzus v. kiegyezés kéne.
  De amíg még az ügynöklisták kérdését sem tudjuk megnyugtatóan megoldani, addig nem rázhatjuk le a régi beidegzôdéseket. A kommunista múlt lezárása önmagában nem csodaszer, de jelezné, hogy a gondolkodás megváltozott. Persze itt valódi lezárásról beszélek, nem valami látszat majomkodásról. Mondjuk b*sszák fel a netre az ügynöklistát, megfelelô magyarázó adalékokal és tényszer? kommunikációval. Beszéljenek róla az iskolában, a közszolgálati TV-ben fôm?soridôben és még sorolhatnám. Itt nálunk valódi dolgokra lenne szükség elsôsorban.

  Na ekkor lehetne elkezdeni építgetni egy modern Mo.-ot, hogy késôbb ne kelljen gazdasági válság ahhoz, hogy a problémáinkról beszéljünk.”
 • 24. berkabela 2010. január 16. 09:56
  „Nemcsak a multik viszik ki az ország vagyonát.Meg kellene nézni az opátiai földhivatal ingatlan-nyilvántartását,valamint a jahtkikötő leltárkönyvét.Azonnal átlátszó lenne az "üvegzseb"-hová tünteti el a felső tizezer azt a havi sokmilliót,melyen tengődik.”
 • 23. unknown 2010. január 15. 22:38
  „Ez van:
  Fokozatosan 62-ről 65 évre emelkedik a társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatár. A nyugdíjkorhatár az 1952. január 1-je előtt születettek esetében marad a betöltött 62. életév. A változás az 1951. december 31-ét követő időpontban születetteket érinti. Esetükben az öregségi nyugdíjkorhatár az alábbiak szerint módosul:

  oaki 1952-ben született, annak a 62. életév betöltését követő 183. nap,
  oaki 1953-ban született, annak a betöltött 63. életév,
  oaki 1954-ben született, annak a 63. életév betöltését követő 183. nap,
  oaki 1955-ben született, annak a betöltött 64. életév,
  oaki 1956-ban született, annak a 64. életév betöltését követő 183. nap,
  oaki 1957-ben vagy azt követően született, annak a betöltött 65. életév.”
 • 22. szilvi650219 2010. január 15. 22:01
  „Munkahely, munkahely és munkahely.Ha ez nincs honnan és ki fizessen járulékot????Nem kell félni, a mostani 80-90 évesek ha elhalnak az utána következő generációknak már nem kell nyugdijat fizetni, mert nem érik el azt a korhatárt.Az idegtől a stressztől és a nem megfelelő életviteltől idő előtt kihal a nép.Ezért ugy gondolom, az én pénzemből ne vonjanak le semmit. Akkor tudom, hogy az az én pénzem és nekem kell gondoskodni magamról ha véletlenül tovább élek, mint gondolnám.És az átlag minimálbért keresők nyugdija mire is lenne elég....??????Fő az, hogy fennt az urak jól éljenek. Kiváncsi lennék, hogy ha minibálbért vagy istenadja annak néhányszorosát keresnék csak, akkor is ugy nyüzsögnének a posztokért????Van itt pénz, csak a gerincesség és az empátia meg az ehhez hasonlók hiányoznak.”
 • 21. unknown 2010. január 15. 21:14
  „..."Az összképet azonban tavaly leginkább az adóssággeneráló egyéb tőkemozgások rontották, ugyanis az első három negyedévben maszszív kiáramlás volt megfigyelhető ezen a soron: ennek a tételnek az egyenlege -1276 millió euróra rúgott. Így az időszakban nettó 404 millió euró értékű külföldi működő tőke kivonására került sor."... Vagyis összegszerűen több kivonás történt, mint amennyi bejött.”
 • 20. unknown 2010. január 15. 20:55
  „..."Tavaly a forintadósság állománya szűkült, eközben azonban a devizaadósság jelentős mértékben emelkedett. A nemzetközi hitelcsomagról szóló, 2008. őszi döntés fényében nem is meglepő, hogy a devizaadósság 2009-ben 2110,3 milliárd forinttal növekedett, vissza is fizettünk azonban 425,5 milliárd forintot."...”
 • 19. unknown 2010. január 15. 20:49
  „..." A világgazdasági válság legfontosabb tanulsága az, hogy a korábbinál jóval határozottabban kell fellépni az eladósodottság ellen - mutatott rá Oszkó Péter, aki hangsúlyozta: az egyensúlyi állapotot célul kitűző gazdaságpolitikának természetesen törekedni kell a növekedési és versenyképesség fokozására is.
  Tavaly októberben Magyarország éppen hogy csak megúszott egy súlyos tőkemérlegválságot, amelynek fő oka a makrogazdasági egyensúlyhiány volt - mutatott rá előadásában Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke. Hozzátette: olyan fokú bizalomvesztés következett be a befektetők hangulatában, amely veszélybe sodorta a magyar államháztartás működését. A tőkemenekülést - ahogy az általában lenni szokott - a nemzeti valuta árfolyamának hirtelen zuhanása kísérte - emlékeztetett a szakember, aki leszögezte: egy ilyen válság megismétlődésének vehetik elejét az immár hatályos új fiskális-államháztartási szabályok."...”
 • 18. unknown 2010. január 15. 20:06
  „..."Az évi négy-öt százalékos gazdasági növekedés a multinacionális cégek exportjára támaszkodik. A kivitel 90 százalékát külföldi tulajdonú, elsősorban multinacionális cégek birtokolják, tőkejövedelmeik pedig nem javítják az ország fizetési mérlegét. A multinacionális vállalatok egyedül 2003-ban 3,5 milliárd dollár tőkejövedelmet vittek ki az országból, ennyivel rontották a fizetési mérleget, akkor, amikor a teljes évi GDP 100 milliárd dollár körüli volt (Lóránt, 2005). Ráadásul a vállalkozások 90-95 százalékát adó hazai kis- és közepes vállalkozásokban dolgozik a négymillió magyar munkavállalóból kétmillió és csupán 200-400 ezer a multinacionális vállalatoknál. Kóros exportkitettségében a térség legnyitottabb, így legsebezhetőbb és legkiszolgáltatottabb gazdasága lettünk...."”
 • 17. unknown 2010. január 15. 18:38
  „Apránként majd összejön:
  "Igaz ugyan, hogy a Magyarországról induló működőtőke-kivitel az idén várhatóan nem fogja elérni az elmúlt évek átlagát, középtávon mégis évente 2-3 milliárd euró körüli magyar tőkekivitelre számít a gazdasági tárca- mondta Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

  2009. május 6. 12:06"”
 • 16. nemecsekerno_007 2010. január 15. 17:57
  „15. unknown 2010.01.15.

  Csak azért mondom mert nem szeretem ezt a multik ellen vagdalkozást, ugyanis még asszem mindig ôk termelik meg a GDP 60%-át. És a mi hülyeségünk is benne van abban, hogy ebbôl a helyzetbôl nekünk nem sok jó jut. Jobban is ki lehetne használni. Ha multinak azt mondják, hogy nem kell adót fizetned 3 évig, akkor magától nem mondja azt, hogy de én akarok :) A tôkés nem hülye :) Ezt magyar vállalkozó se mondaná.

  Ami fontos lenne az az, hogy a kis- és középvállalkozásoknak teremtsenek kedvezô környezetet.

  11. Bubika 2010.01.15.

  "a nyugdíjasokon akarják megspórolni!"

  Nem csak a nyugdíjasokon. Mindenki spóroljon a bevételeibôl, vagyonából meg amilye van mondjuk 20-30%-ot. Az nem megy, hogy mindig az a kb. 1-1,5 millió ember finanszíroz mindent.”
 • 15. unknown 2010. január 15. 17:31
  „Készséggel adok tájékoztatást erről a kivitt összegről. Előljáróban: a közszolgálati tévében beszélt erről egy közgazdász. De adatokat gyűjtök a gazdasági weboldalakról is. Maga a tartozás kamatterhünk évente 2 milliárd Euró....”
 • 14. nemecsekerno_007 2010. január 15. 17:25
  „10. unknown 2010.01.15.

  Sokan mondják, hogy kiviszik a profitot a multik, meg az állam támogatja ôket. Meg tudnál jelölni egy forrást arra az adatra amit írtál? Hol lehet ezt megnézni? KSH, Apeh, Ász?

  Komolyan érdekelne, mert én se multiellenes, se multipárti nem vagyok. Azt gondolom, hogy minél több multit be kell engedni, aztán versenyezzenek. A kis- és középvállalkozásoknak meg olyan gazdasági környezetet kell teremteni, hogy fejlôdni tudjanak. A mostani adórendszer egyébként a multiknak kedvez (értsd.: nagy forgalmat bonyolító cégeknek)”
 • 13. pecásolvasó 2010. január 15. 17:19
  „Csatlakozom az elötem szólóhoz Anyi kölömbséggel hogy negyven négy év és kettöszáz nappal mentem nyugdijba szakmunkás ként. Talán rossz idöben mert engem nemhogy köz alkalmazot ként de nyugdijasként sem kényeztetett el a sors. Én hat gyereket neveltem fel van huszonegy unokám és egy dédunokám . Rengeteget dolgoztam félre tenni mégsem tudtam kellett a megélhetésre a fusi pénz is ,. Életem során semilyen támogatást nem kaptam mindég akkor indult a támogatási renszer amikor az eseten én már túl voltam lakás épités esetén kaptam 20000az-az husz ezer forinttal több kölcsönt mert tipus tervet vásároltam ,Hiába a panasz ezt senki nem hallja meg, De csak anyit szerettem volna elmondani hogy vagyont a proli a Kádár rendszerben sem és a maiban sem tud gyüjteni ! Ez a lehetöség nem a mi kategóriánk. RÉGI MONDÁS KI DOLGOZIK NEM ÉR RÁ PÉNZT KERESNI!!! A kádár rendszerben Cinege Lajos akkori hadügy miniszternek 18 Az -az tizennyolc villája volt , Sajnos akkor azért nem jutott nekünk , De felteszem a kérdést most miért nem , pedig a rendszer váltók azt mondták hogy hű de jó lesz nekünk ! Igaz azért megse kérdeztek hogy akarunk e rendszer váltást !!!”
 • 12. Juzek 2010. január 15. 17:15
  „madártej
  Egyetértek veled egy kis módosítással:
  A mult rendszer vezető komcs*jai, -akik ebben a rendszerben jutottak hatalmas vagyonokhoz- nullázódjanak le, fizikai munkát csináltatni velük napi 14 órában a minimálbér feléért és amit félre tudnak tenni afölött meg a kormány rendelkezzen, hogy menni járulékot meg hova.
  A munka:pl. a Duna-Tisza csatorna-amit elb*sztak- újraásása KÉZZEL!”
 • 11. Bubika 2010. január 15. 16:48
  „Becsülettel ledolgoztam 40 évet egy munkahelyen alkalmazottként!Nem kényeztettek el jó fizetéssel,hogy öregségemre félre tudjak tenni!Végkielégítést sem kaptam,mint egyes emberek,a milliós havi fizetésük mellé!Oda kellene jobban figyelni,mert annyit senki sem érdemel!!!!!!!!!!!!!!
  3 gyermeket neveltem fel!Szerencsére van munkahelyük!
  Mi van azokkal a nyugdíjasokkal akiknek Gyermekük sincs?Ők is kapnak nyugdíjat,lehet többet mint bárki más!Ők jobban tudtak spórolni mint a nagycsaládosok
  Lehetne itt differenciálni!Ne emeljék a nyugdíjkorhatárt a nőknek,mert sokkal többet dolgoznak,mire nyugdíjba mehetnek!Munkahely,család,háztartás!Mire megpihenhetne inkább haljon meg?Ne kelljen nyugdíjat fizetni!
  Sajnálom,de az az igazság hogy nagyon sok pénz eltünik és a nyugdíjasokon akarják megspórolni!”
 • 10. unknown 2010. január 15. 16:43
  „A 40+20 év után még nem jutott idő megértetni az emberekkel, hogy jelenleg a nyugatnak kiszolgáltatott országból (hazánkból) évente kivisznek a nyugati befektetők 7-8 milliárd Eurot, az éves költségvetésünk harmadát. Mert nemcsak a bérről, a befizetett tb. járulékról (munkahelyekről) szól a közgazdasági elszámolás, hanem sokkal többről, amit a magyar ember felfogni sem képes, mert senki nem igyekszik tájékoztatni őket. Persze, hogy egyre kevesebb szétosztható marad idebenn.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jóhiszeműség vámszedői

"Óvatlan áldozatokból pedig szintén lesz utánpótlás – amíg világ a világ." Tovább olvasom