Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Csodafegyver

JEGYZET - ˝Ezt nem a szegény embereknek találták ki.˝
A hitelcsapdában vergődő emberek manapság egyedül a lottóötösben reménykedhetnek, olyan kilátástalan helyzetbe manőverezték magukat. Még egy hirtelen adódó jobban fizető állás se segítene rajtuk, ha a tartozások összege szinte hónapról hónapra nő.

Az állam most meglebegtette a magáncsőd intézményének bevezetését, mint az immáron több európai országban 25-30 éve működő csodafegyvert, már megalkották a jogszabálytervezetet is. Ez így teljesen rendben is van, ráadásul nem egy unortodox megoldás: meg lehet nézni, hogy működik másutt, mik a tapasztalatok, el lehet kerülni a gyerekbetegségeket. De ahogy egyre mélyebbre ásom magam a témában, annál inkább arra jövök rá, hogy ezt nem a szegény embereknek találták ki. Az adósságot például nem írják le, ráadásul egy hosszú ideig eltartó hivatalos, nyűgös folyamatról van szó, aminek minden lépését szigorúan dokumentálják.

Csak annak fogják meg a kezét, aki magától jelentkezik, és minden vagyontárgyát bevallja. Kap maga mellé egy felügyelőt, aki sok éven át beosztja a pénzét, rendelkezik a bankszámlája felett, és egyezkedik a hitelezőivel. Eközben eladják az adós összes mozdítható és nélkülözhető ingatlanát, ingóságát, az autótól kezdve a zongoráig.

Akinek azonban már csak egy felesleges ruhásszekrénye maradt, azon a csődgondnok sem segíthet. A vagyonfelügyelő ugyanis pénzbe kerül, az ő órabérét is ki kell gazdálkodni abból a vagyonból, ami megvan, csak a tulajdonosa felelőtlen. Mi ebből a tanulság? Az, hogy a szegény embernek még az se adatik meg, hogy csődbe mehessen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piruett piros hóban

˝Hogyan nézne már ki, ha plüssfácánnal lepné meg Lázárt?˝ Tovább olvasom