Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Csongorádi cseresznye

"Ezzel megszületett a nagyotmondás jelképe: a chilei cseresznye."
Patakvér. Chilei cseresznye. Szállóigék – Torgyán József közszereplése idejéből. Emlékeznek még? A kisgazda politikus a vidék lázadását festette le a „patakvér fog folyni" szófordulattal. Földművelésügyi miniszterként pedig azt nyilatkozta, hogy a magyar cseresznyét repülőgépekkel Chilébe kellene exportálni... Ezzel megszületett a nagyotmondás jelképe: a chilei cseresznye.

A csongrádi cseresznye meg a nagyotálmodás torgyáni jelképe lesz? Mintha a „Megérett a csongorádi cseresznye/ sűrűbb lett a rózsám szerelme..." – kezdetű nóta bölcsességére alapozna a levitézlett pártvezér. A cseresznye itteni hazáját látja most olyan kisgazdafészeknek, ahonnan újra politikai röppályára indulhat.

Torgyán neve összenőtt a kisgazdákéval. A párt legalább annyit köszönhet annak, mint amennyit vesztett azon, hogy Torgyán lett az első embere. Az Antall-féle MDF-es olvasztótégelybe kerülésnek még sikeresen ellenszegült. De a Fidesz-kezdte ellehetetlenítés 2002-re már nevetségessé erodált – pártot és vezért egyaránt. Ennek máig ható következménye, hogy a különböző alakulatokat fölfaló jobboldali organizáció olyan vákuumot okozott, amely világra segítette a Jobbikot. Továbbá: mára valós szövetséges, esetleges koalíciós partner nélkül maradt a Fidesz. De szervezet és politikai képviselet nélkül maradtak a kisgazda ősöket követni óhajtó termelők is. Az igazi kisgazdák, akik vagy távol tartották magukat a 2002-es és a 2006-os szavazástól, vagy – jobb híján – a Fideszre, az EP-választáson pedig a Jobbikra voksoltak. Csongrádon is. Így okoskodhat talán Torgyán, amikor bukásainak helyszíne – szülővárosa, a szatmári Mátészalka, vagy mostani lakóhelye, a fővárosi Rózsadomb – helyett az érintetlennek hitt Csongrádra veti ki hálóját.

A Tisza és a Körös találkozásánál élők a rendszerváltozáskor az onnan elszármazott független, majd a távolról ide ejtőernyőztetett szocialista, utóbb – három cikluson át – a helyi kisgazdapárti, majd narancsossá lett politikust küldték az Ország Házába. Erről eszünkbe jut: a városkát még Erdélyben is nevezetes hellyé emelő nótának az a változata is ismert ám, hogy „Megérett a csongorádi cseresznye, / Szűrömet a rózsám kitette..." Mert Csongrádon minden és mindennek az ellenkezője is megtörténhet – mondom. Csongrádiként mondhatom.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megáll az idő

"A két nagy közlekedési társaság teljes adósságállománya 300 milliárd forint, a GDP 1,2 százaléka." Tovább olvasom