Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Csúcsforgalom

"Ami a fővárosban viselhető, vidéken nem viselhető. Pesten engem a csúcsforgalom egyáltalán nem zavar – jöttem rá, egy hétvégén ott járva –, mert elvégre mi más legyen a fővárosban, ha nem csúcsforgalom."
Ami a fővárosban viselhető, vidéken nem viselhető. Pesten engem a csúcsforgalom egyáltalán nem zavar – jöttem rá, egy hétvégén ott járva –, mert elvégre mi más legyen a fővárosban, ha nem csúcsforgalom. Hogy a kocsik lépésben mennek, hogy a moraj állandósult, hogy az ég ott sohasem kék teljességgel, a legragyogóbb napokon is viszonylag színtelen – mindez, ha a fővárosról szólunk, egészen rendben van.

A pesti moraj megnyugtató – a milliónyi autóhang egyöntetű morajlássá olvad, az egyes hangok kölcsönösen kioltják egymást: ha adódik egy éktelen magas hang, rögtön akad hozzá egy rendkívül mély is, és a kettő együtt már sem túl magas, sem túl mély. – Nálunk? Amennyi autó itt van, csak töredéke a pestinek. Éppen elég ahhoz, hogy körútjainkon-sugárútjainkon dugókat okozzon, lépésben lehessen haladni mindössze csupán – ahhoz viszont kevés, hogy hangjuk mormolás legyen, mint a tengeré. Nálunk, kérem, minden egyes tülkölést és fékcsikorgást külön-külön észlelni kell, mindegyikről tudomást kell venni, káromkodással nyugtázni.

Ja és a vidék még csak mindenféle előnyöket sem tartogat az itteniek számára, az élet számos területén, mint a fővárosiaknak a főváros. Vidékinek lenni tehát kétszeresen igazságtalan. Tessék vagy a vidéki csúcsforgalmat megszüntetni, vagy lefaragni a hátrányokat!
Egyelőre azonban mindkettő csak növekszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól olvasni jó!

"Móra Ferenc még bízott benne, hogy nincsen olyan pedagógiai módszer, amivel meg ne lehetne tanítani… Tovább olvasom