Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Cui prodest?

JEGYZET - "Előbb-utóbb kiderül, hogy mondjuk egy-egy nagyobb beruházás miért pont ott valósul meg, ahol."
Kinek az érdeke? A római Seneca óta sokan és sokféleképpen teszik fel a kérdést, hogy ez vagy az miért éppen így történt, hogy egyáltalán kinek volt fontos? Mert hát akárhogyan is szeretnénk, ha kiderülne, hogy valaki végre önös érdek nélkül teszi, amit tesz, nem ez történik. Az egyik western klasszikus főhőse szerint egyszer valaki meztelenül beugrott a kaktuszok közé, és amikor megkérdezték tőle, miért csinálta, a vállait vonogatta: pillanatnyilag jó ötletnek látszott... Nos, a valóságban így soha nem történik semmi. Előbb-utóbb kiderül, hogy mondjuk egy-egy nagyobb beruházás miért pont ott valósul meg, ahol, vagy más meg azért marad el, mert valakinek nem tetszik.

Így nem fogjuk tisztán látni például az Árpád nevelőotthon helyének  sorsát sem, csak az lesz fontos évek múlva, hogy jól működik-e az ott felhúzott magán idősek otthona, vagy megérte-e felépíteni a sportcentrumot, vagy végre ellátja-e Újszegedet az új üzletsor. Ki emlékszik majd akkor, hogy most afölött feszülnek egymásnak az indulatok, hogy a tápaiak tiltakoztak az otthon lakóinak beköltöztetése ellen, hogy el kell-e adni a területet, hogy ki milyen ingatlanpanamáról tud, hogy mi épülhet egyáltalán. Abban is különböznek az érdekek, hogy a környező utcákba akkor is be lehessen-e menni, ha a kertet beépítik, hogy kell-e gyalogos átjáró a telken át a buszmegállóig, és hogy kell-e körforgalom a mostani főbejárat elé.

Ettől függetlenül az érdekek egyeztetését nem lehet megkerülni. Vagy legalábbis ki kell derülnie, hogy a tiltakozóknak mégis mennyiért éri meg. Ezt szemérmesen is cinizmusnak hívják. De hát valami akkor is a gyomortartalmat juttatja eszünkbe, ha nem tetszik a színe...

Kant szerint szép az, ami érdek nélkül tetszik. Vagyis ami senkinek nem érdeke. Most csupán egyetlen ilyen aktuális jelenség jut eszembe. Mégpedig a krúgató darvak reggeli és esti vonulása, ahogy a város felett erre vagy arra repülnek. Nem ehetők, ezért aztán még a vadászok sem lövik le őket.

Olvasóink írták

 • 2. mediashreck 2012. november 29. 21:54
  „Tünde!
  Szeretlek!

  De, vazze ezt nem erti senki...!

  (A cim olyan, mintha nalam egy regi sebet kapirgalnal...
  Ha igazad is van, fogalmazz mar maskepp!

  Ugy, mint en.
  Ugye, puszilhatlak?

  Tözsgyökeres szegediesen.”
 • 1. csonakos 2012. november 29. 11:23
  „Egy kis kiigazítás! A daru régen a főurak asztalán sült ként volt ünnepi lakomákon jelen! Tehát ehető volt! Jelenleg vörös listáján szerepel bár még nem a kihalás szélén lévő faj. Eszmei értéke 50 000 forint. A magyarság különösen kötődik a daruhoz, sok város címérében megtalálható, itt a környékünkön Makó város címerében szerepel. Tehát a vadászok ezért védik és nem lövik le! Sajnos a világ más tájain már nincs ilyen szerencséje akárcsak szeretett gólya madarunknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tetszik

"A politika sokszor olyan terepre téved, ahol semmi keresnivalója." Tovább olvasom