Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Cukor nélkül

"Lehet használni helyette például mézet – amiről évek óta tudjuk, hogy sokan hamisítják."
Cukorturizmus. Ízlelgessük az új szót – ha már maga a termék a várható hiány miatt nem vagy csak dupla áron kóstolgatható. Hamarosan ugyanis kisebb népvándorlás következhet be határaink mentén a cukorért, ami másutt még korlátozás nélkül kapható – és jóval olcsóbban, mint nálunk.

Nem az a félelmetes, hogy a cukorhiány, illetve -drágulás miatt a keceli aranyháromszögben leáll a műborgyártás. Hanem az, hogy szinte (hideg)háborús állapotokra emlékeztet, amikor a boltok megszabják, mennyit vehetünk ebből az alapvető édesítőszerből. Amelynek a használatát egyébként számos étel- és italféle megkívánja.

Persze úgy is megközelíthető a téma, hogy köszöntet illeti az Európai Uniót, amiért két évvel ezelőtt extratámogatásokkal gyakorlatilag fölszámolta a magyar cukorgyártást. Ezzel ugyanis óvja az amúgy is rossz egészségügyi mutatókkal rendelkező magyarokat egy halálos csapástól, amit a finomított édesítőszer használata jelent. Most pedig csak kiteljesedik ez az eddig szerénységből elhallgatott egészségvédő intézkedéscsomag – a hamburgeradóval és a dohányzás zárt helyeken való betiltásával együtt.

Lehet használni helyette például mézet – amiről évek óta tudjuk, hogy sokan hamisítják. Leginkább cukorral. Most viszont, hogy nem vagy csak nagyon drágán lesz cukor, talán újra megéri majd valódi mézet előállítani. És bárhol megvehetjük majd, mert az biztosan méz lesz. És persze ott vannak a mesterségesen előállított édesítőszerek is – igaz, kicsit drágán. Szóval van bőven alternatíva.

De ne temessük még a cukrot: messze a lekvárfőzési szezon, addig bőven visszatérhet a polcokra.

Ha Brazília nem üzemanyagot gyárt az idei termésből.

Olvasóink írták

 • 6. deszkás 2011. március 12. 21:28
  „Még a cukorrépa kombájnokért IS FIZETTEK kárpótlást nemhogy a cukor répa termesztőknek (12 000-35 000 Eurót / hektáronként pletykaszinten) sőt az uniós megállapodás arról is szólt hogy egy kivételével (Kaposvár) mindet még a legkorszerűbbnek tartott Kabai cukorgyárat is. Érdekes ezen egy nagyfejű se háborodott fel mert itt hány állás szűnt meg? Ez a szösszenet is ACHILLEUS hsz-ét támogatja.”
 • 5. jq 2011. március 08. 09:36
  „Az éves cukorfogyasztás 31 kg/fő, vagyis havonta kb 2,5 kg. Kilónkénti 200 Ft drágulással fejenként 500 Ft a különbség havonta. Hisztéria?”
 • 4. unknown 2011. március 03. 16:57
  „1. achilleus: "... a szocialista tervgazdálkodás köszön vissza az EU-bürokratácia idiotizmusából, persze megfelelően szervilis vazallusállamok kellenek mindehhez..."

  Erről jut eszembe. Tegnapelőtt(?) reggel a Kossuth rádió hajnali öt órai korán kelő vidéki parasztoknak szóló műsorában panaszkodott a magyar méztermelők szóvívője akként a hazai "szervilisek" ostobaságáról, hogy ami korlát az EU-ban a méz antibiotikum megengedett határértékére (10 mikrogramm - ha jól értettem, mindegy, a 10 legyen a szemünk előtt), attól eltérően a magyar élelmiszer hatóság (szóval az illetékes bürokraták) már a 0 értéket meghaladó kimutatott érték esetben megsemmisítik a magyar termelő mézét, s ráadásul még a megsemmisített mennyiségre ötszörös értékű büntetést is fizettetnek a "rajta kapott" termelővel. Hát így vagyunk a saját hivatalos szervünkkel. A szerencsétlen termelők hiába hivatkoznak arra, hogy nem tehetnek arról, hogy a méhecskék tiltott gyümölcsön, takarmányon, meg akármi máson is megfordulnak.”
 • 3. jq 2011. március 03. 11:43
  „Addig is:
  http://www.ehow.com/how_5573141_make-sugar.html

  Cukorrépát lereszelni, vízben megfőzni, leszűrni, tűzön besűríteni, örülni:)”
 • 2. jq 2011. március 03. 10:26
  „Mennyibe kerülhet egy cukorgyárat (vagy kisüzemet) létesíteni és mennyi idő alatt térül meg? Állambácsi, befektetők, kiszámoltátok már? Akkor rajta, máris meglenne pár munkahely az egymillióból, és úgy tűnik a piac is megvan”
 • 1. achilleus 2011. március 03. 10:11
  „"Persze úgy is megközelíthető a téma, hogy köszöntet illeti az Európai Uniót, amiért két évvel ezelőtt extratámogatásokkal gyakorlatilag fölszámolta a magyar cukorgyártást."

  ---- gépelési hiba van a "köszönet" szóban.

  Tegnap írtam: 22. achilleus 2011.03.02. 19:24
  Ami pedig a cukrot illeti: "Az Európai Unió a magyar cukorkvótát úgy lecsökkentette, hogy abból a hazai fogyasztást képtelenség kielégíteni, ami a pénz kiszivattyúzásának egyik technikája. A lakosság egy része Ausztriába jár cukrot vásárolni, mert itthon vagy kifogytak a boltok, vagy nagyon drágán lehet csak kapni. Ellentétben az osztrák boltokkal, amelyekben kétharmadába kerül a termék, ráadásul épp ugyanattól a gyártótól, amelyik a kaposvári gyárnak is a tulajdonosa. - (Magyar Nemzet, 2011. március 1.)"
  ---- a KGST, és a szocialista tervgazdálkodás köszön vissza az EU-bürokratácia idiotizmusából, persze megfelelően szervilis vazallusállamok kellenek mindehhez, gazdaságilag megszorítva, zsarolva. Az EU lassan a hullaházba küldi magát, dehogy sem az USA-val, sem Kínával szemben nem rúg labdába, az borítékolható. - http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/lazar_nem_tartalmaz_megszoritast_a_szell_kalman_terv/2206424

  "a keceli aranyháromszögben leáll a műborgyártás".
  ----- a házi pálinkafőzésről már ne is beszéljünk ....

  Kicsit csípős hangúra sikeredett írás, de erről a témáról már tényleg csak ilyen hangnemben lehet "elviselhetően" írni, mert különben az ember belefárad abba a sokfaktoros idiotizmusba, aminek csak egyik indikátora a cukorár-emelkedés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfújja a Széll?

"A magyar választópolgár mellett a nemzetközi piac is ítélkezik." Tovább olvasom