Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Dedósok iskolája

JEGYZET - ˝A kicsit tervszerű tanítása hagyomány.˝
Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes. Ezzel a meghökkentő címmel jelentette meg önfejlesztésre késztető könyvét Robert Fulghum. „Ossz meg mindent másokkal! Ne csalj a játékban! Ne bántsd a másikat!" – kezdi sorolni az oviban összegyűjtött és egész életre szóló tapasztalatait az amerikai író.

Az oviból dedósok iskoláját csinálnak? – kérdezik mostanság azok, akik a törvény erejénél fogva kötelező óvodáztatásnak már a hírét is gyanakodva fogadják. Pedig a kicsik tervszerű tanítása hagyomány a szabadelvű és a konzervatív, a bal- és a jobboldali világban egyaránt. A Brunszvik Teréz-féle kisdedóvó mai utódaiban az otthoni körülményeik miatt hátrányból indulók esélyt kapnak a felzárkózásra és a jobb iskolai startra.

Örömmel keresi és élvezi kortársai társaságát két-három éves korától a kicsi. Megtanul közösségben viselkedni. Jó étvággyal bekanalazza azt a menüt is, amit otthon kényeskedve félretolna. Rögzül benne a mindennapoknak keretet adó napirend. Meg kell találnia a helyét az „ovis társadalom" hierarchiájában. Megéli az első szerelmet és az első csalódást is – sorolom az oviból hozott szülői tapasztalataimat.

A még mindig fanyalgók figyelmébe ajánlom Fulghum ovis gyűjteményéből azt is, hogy „Mindennap tanulj, gondolkodj, rajzolj, fess, énekelj, táncolj, játssz és dolgozz egy keveset! Délutánonként szundíts egyet! A nagyvilágban óvatosan közlekedj, fogd meg a társad kezét, és ne szakadjatok el egymástól! Ismerd fel a csodát!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekkínzás

˝Mennyi borzalom, erőszak marad titokban.˝
Tovább olvasom