Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Dió vagy sajt?

JEGYZET - "A törvény erősebb, mint az önkormányzat döntése, mégis az utóbbi a mérvadó mindaddig, amíg vissza nem vonják."
Régi trükk úgy fogni egeret, hogy az élére állított penge egyik oldalára diót, a másikra sajtdarabot teszünk. Miközben a rágcsáló a fejét ide-oda forgatva hezitál, elvágja a saját torkát. Ez jutott eszembe, miközben arra gondoltam, mennyi értelme van a politikusok szemétszállítási díjakról szóló vitájának. A csapból is annak kellene folynia, hogy iszonyatos mennyiségű szemetet termelünk magunk köré, és a megfékezésére drasztikus megoldást kell kitalálni. Ehelyett mintha minden inkább a pénzről és a politikáról szólna.

A szegedi közgyűlésnek, emlékeznek, tavaly év végén azt is hosszas vívódás árán sikerült tisztáznia, ki legyen a rossz hír hozója, ki jelentse be a közszolgáltatások drágulását. Végül a cégvezetőkre hárult a hálátlan feladat, a városatyák pedig megszavazták a tarifaemelést. Ez a városi rendelet azóta is kötelezi a cégeket. Igen ám, de év végén törvényt hozott az Országgyűlés, hogy be kell fagyasztani a szemétszállítás tavalyi árait. A törvény erősebb, mint az önkormányzat döntése, mégis az utóbbi a mérvadó mindaddig, amíg vissza nem vonják. Utána adódik a kérdés: miből működik a környezetgazdálkodási cég, hiszen drágult a munka és az üzemanyag, hogy csak két tételt említsek. Ha árat nem lehet emelni, akkor vagy több támogatás kell a városi kasszából, amit végső soron megint a mi zsebünk bán. Ha erre nincs pénz, akkor a cégnek kell spórolnia, de arról ugyebár hallani sem akarunk, hogy kevesebbet takarítsanak, vagy ne javítsák az útjainkat, vagy csak kéthetente vigyék el a szemetünket. Majd legfeljebb elmarad valamilyen beruházás, de nyilván abból sem a környezetgazdák akartak meggazdagodni.

Ami a mi saját házunk táját illeti, akárhogy osztok-szorzok, az éri meg, hogy a megnövelt éves szemétdíjat fizesse be a közösségünk, kedvezménnyel. Ezen többet spórolunk, mintha bankba tesszük az összeget. Ha pedig visszavonják az áremelést, majd visszakérjük a különbözetet. Most már csak arról kell meggyőzni a lakótársakat, hogy nem a közös képviselő jár legjobban az akcióval. Igazán jól járni úgysem lehet. Hiszen a régi trükk állítólag úgy is működik, hogy az egér elé csak a pengét tesszük le, az majd elámul: se dió, se sajt?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trükkös taktikus

"A vádakhoz kevesen tudtak hatásos érveket is sorakoztatni." Tovább olvasom