Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Diplomaár

"A látszat ellenére nem könnyű eligazodni a pesti Havas-intézet körül kerekedett helyzeten.
A Magyar Nemzet tegnapi címlapján az állt, hogy a Havas-féle médiaintézet pluszjuttatást, a szegedi rektorok pedig részesedést kaptak a hallgatók után járó állami pénzekből és a diákok befizetéseiből."
A látszat ellenére nem könnyű eligazodni a pesti Havas-intézet körül kerekedett helyzeten.

A Magyar Nemzet tegnapi címlapján az állt, hogy a Havas-féle médiaintézet pluszjuttatást, a szegedi rektorok pedig részesedést kaptak a hallgatók után járó állami pénzekből és a diákok befizetéseiből. A „rektor pénzéről" gyorsan bebizonyosodott, hogy ez nem a mindenkori egyetemvezető személyes bevétele.

Laptársunk cikkírójáról egyébként nem tételezhető, hogy szándékosan hazudott. Hiszen a szegedi egyetem és Havas-intézetként emlegetett pesti kihelyezett tagozata között szerződés van, amelyben fehéren-feketén ott virít, hogy a pesti cég bevételéből a rektor is százalékot kap. Kérdés, tudnia kell-e a sajtómunkásnak, hogy az egyetemi szerződésekben a „rektor" nem a személyt, az egyetem vezetőjét jelenti, hanem a hivatali költséghelyet? Mondjuk, nem kell tudnia. Hanem hisz a szemének, és azt gondolja, lám, nemcsak a neves médiaszemélyiség, Havas Henrik cége, hanem a szegedi egyetem mindenkori rektora is „szakít". Az azonban nem kérdéses: mielőtt ezt a gondolatát közzé is teszi, szakmájának szabályai szerint megérdeklődi az illető rektoroktól: igaz? Nos, ez nem történt meg.

Gubancosabb a Havas-cég anyagi részesedésének ügye. Jogvégzett informátoraink azt mondják, jogszerűek a hallgatók befizetései. Hogy ez igaz, vagy sem, úgy fest, akkor dől el, ha jogi útra tereli valaki a befizetések ügyét, és a bíróság dönt valahogyan. Előnyös vagy előnytelen a szegedi egyetem számára, hogy a befizetések túlnyomó többsége a Havas-cégnél marad? Nem tudjuk eldönteni, de aligha véletlenül akarja fölülvizsgálni az öt éve aláírt szerződést az egyetem.

Ami polgári ésszel következik a most kirobbant ügyből: tudtuk vagy nem, tény, hogy az egyetemi képzés nem ingyenes. Sehol ebben az országban. Ezerféle jogcímen szedik a pénzt az intézmények – állítólag jogszerűen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzenet az utókornak

"Kedves Barátom!
Tudtam, hogy egyszer meg fogjátok találni székházunk alapkövét, kifordítjátok… Tovább olvasom