Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Diplomagyárak

"Gazdasági főiskolán vagy egyetemen logisztikai szakirányú végzettséget szerezni, az nem semmi – gondolja az átlagember. Ez aztán a diploma! Holott a valóság messze jár az álmoktól – tudtam meg nemrégiben barátnőm lányától."
Gazdasági főiskolán vagy egyetemen logisztikai szakirányú végzettséget szerezni, az nem semmi – gondolja az átlagember. Ez aztán a diploma! Holott a valóság messze jár az álmoktól – tudtam meg nemrégiben barátnőm lányától. A logisztika például mindaddig menő szakma volt, ameddig évente mindössze húszan-harmincan végeztek az országban. De főiskolánként és egyetemenként nyolcvan, országosan több mint ezer diplomással már nem tud mit kezdeni a munkaerőpiac.

A kormány ezért „nyúlt bele" központilag a diplomagyárak költségvetésébe, és próbálta meg azt elérni, hogy minél kevesebb diplomás munkanélküli jöjjön ki futószalagon az intézményekből. Ezért szorította össze az államilag finanszírozott kereteket azokban a szakmákban, amelyekről kiderült, semmi értelme a túlképzésnek, és ezért vezette be a tandíjat is. A magyar felsőoktatás ugyanis az elmúlt években csúcsra járatta magát, a továbbtanulók korosztályon belüli arányában pedig a mi szegény országunk már a fejlett uniós államokkal vetekedett.

A munkaerőpiac azonban nem bővült ilyen rohamos tempóban. A fejlődőképes cégek száma adott, nem nőnek már ki a földből egyik napról a másikra dinamikus középvállalatok, nem jönnek újabb áruházláncok és újabb bankok Magyarországra. Már nem a kilencvenes évek elején tartunk, amikor a pénzintézetek korlátlan számban nyelték el a friss diplomás közgazdászokat, jogászokat. Már nem lehet tanári diplomával is bármilyen szakmában helytállni. Ráadásul pont nem ott tartunk, hogy a közigazgatás az iskolapadból újonnan kilépőkre lenne kiéhezve: a karcsúsítások miatt több tízezer állás éppen ezekben a hónapokban szűnt meg. És akkor a bezárt iskolákról még nem is beszéltünk.

Úgy tűnik, a fiatalok vették a jelzéseket: idén roham indult a mérnöki, informatikai helyekért, hirtelen megint népszerűek lettek a természettudományi képzések. És jóval kevesebben jelentkeztek például jogásznak, igaz, így is két-háromszoros a túljelentkezés. Viszont hol van ez már ahhoz a kilenc évvel ezelőtti helyzethez képest, amikor mindenki jogász akart lenni: saját lányomnak például nyolcszoros túlerővel kellett megküzdenie. A helyzet – ma már tudjuk – abszurd volt, és az lett a végeredmény is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A villamoson kéregető

"Egy hajléktalanféle férfi az utóbbi időben a szegedi 4-es villamos – legalábbis én ezen az… Tovább olvasom