Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Díszpolgárpukkasztás

"Az eltüntetett hibákkal eddig mindig az volt a baj, hogy újak születtek helyettük, ugyanolyanok."
Döbbenten tapasztalta Varga Antal a szegedi közgyűlés kulturális, egyházügyi, közművelődési és idegenforgalmi bizottságának első ülésén, hogy Rákosi Mátyás Szeged díszpolgára. A jobbikos politikus szerint ez tarthatatlan állapot, azt javasolta, hogy a város fossza meg ettől a címtől a kommunista diktátort. „Szerencsére szavaim nem találtak süket fülekre, és amennyiben törvényességi akadálya nincs, a következő ülésen tárgyalni fogjuk a kérdést. Reményeim szerint ez az első és egyben szimbolikus lépés a kezdete annak, hogy Szeged egy új kulturális ösvényre lépjen" – írta közleményében lapunknak a politikus. Az is kiderült közben, hogy az MSZP szeretné elérni, hogy Gömbös Gyula se lehessen tovább díszpolgára Szegednek.

Ennek most biztosan így kell történnie: az egyik észrevesz valamit, ami bosszantó, erre a másik is keres valamit, ellensúlyozandó az ellenfél szándékát. Ők így lesznek egymás számára süket fülek. Így lesz az őszinte közösségjobbító szándékból munkadarab a helyi politikában; így lesz neki pofája, mielőtt emberi arca lehetne.

Közben pedig nem is kell beválasztódni tagnak a kulturális bizottságba ahhoz, hogy az ember döbbenten konstatáljon bizonyos tényeket. A szegedi díszpolgárok listája jó ideje elérhető az interneten, leszűrhető belőle, hogy a közgyűlés az elmúlt majdnem kétszáz évben e tekintetben hozott sok jó döntést, és egy-két rosszat. Az ordító hiba innen nézve nyilvánvaló. Én mégis el tudok képzelni egy olyan új kulturális ösvényt, amelyen járva a lokálpatrióta ember szépen elfogadja az elődöket, jó és rossz döntéseikkel, erényeikkel és hibáikkal együtt. Mert az eltüntetett hibákkal eddig mindig az volt a baj, hogy újak születtek helyettük, ugyanolyanok. A cél az lehetne – akár megmarad a nyomuk, akár törlődik –, hogy a választott testület ne kövessen el többé ilyen ostobaságokat. Ha a közösség legmagasabb elismerésével akarja kitüntetni arra érdemes polgárait, az legyen mindig őszinte, tiszta gesztus; ne eszköz, ne a politika nyilvánvaló jutalma, ne dörgölőzés.

A legtisztább megoldás az lenne, ha a közgyűlés egy lélegzetnyi ideig – hatvan-nyolcvan évig – nem tüntetne ki díszpolgári címmel úgynevezett karizmatikus országos politikusokat. Ha csak nem kifejezetten az a célja, hogy az unokák szégyenkezzenek vagy egymás torkának ugorjanak emiatt.

Olvasóink írták

 • 7. bakosandras 2010. november 30. 12:16
  „Egyetértünk.”
 • 6. sima 2010. november 30. 09:57
  „5. Mivel észérvekkel meggyőzhető ember vagyok , ezért finomítok a véleményemen egy keveset. Az előző hozzászólásomban kimondottan Rákosi Mátyásra és azokra az emberekre gondoltam , akiknek az életrajzában megtalálható ( vagy éppen véletlenül kimaradt..mert ilyen is van ) valamelyik pártra való utalás.”
 • 5. bakosandras 2010. november 30. 08:44
  „sima: azért arra nem kellene mérget venni, hogy csak azért lettek a város díszpolgárai, mert a város vezetése be akart nyalni az aktuális hatalomnak. Nyilván volt ilyen gesztus is, de a névsort megnézve, azt hiszem, ön is finomít a véleményén.”
 • 4. bakosandras 2010. november 30. 08:41
  „"Akkor mi a teendő, az ön logikája szerint a közgyűlés jó ideig ne tüntessen ki... kit is?"

  Hát politikust, kedves Natasa. Lehetőleg.

  Tüntessen ki irodalomtörténészt, tudós matematikust, sakknagymestert, ahogyan az történt az elmúlt húsz évben.”
 • 3. sima 2010. november 30. 02:03
  „Történelmi korszakoktól függően, ezek az emberek Szeged városában csak azért lettek a város diszpolgárai, mert a város akkori vezetése így próbált benyalni az aktuális hatalomnak...ne kövessük példájukat, csak erre kéne ügyelni a mostani városatyáknak !”
 • 2. unknown 2010. november 29. 19:34
  „"...Mert az eltüntetett hibákkal eddig mindig az volt a baj, hogy újak születtek helyettük, ugyanolyanok. A cél az lehetne - akár megmarad a nyomuk, akár törlődik -, hogy a választott testület ne kövessen el többé ilyen ostobaságokat. ..."
  Az írás és Natasa hozzászólásából vonom le azt a következtetést - magamnak -, hogy egyáltalán nem kellene élő embert díszpolgárnak kinevezni, megörökíteni őt a jövő számára. Ha valami különleges munkájával azt kiérdemli, méltó mód volna őt halálát követően nyomot hagyóan megörökíteni. Az a helyzet, hogy sokkal több polgár tevékenysége volna méltó ilyen elismerésre életében az adott településen, itt Szegeden is, mint ahányan azt eddig úgymond évenként ismétlődő kötelező alkalmanként kiérdemelték.”
 • 1. Natasa 2010. november 29. 18:32
  „És akkor mi a teendő kedves Bakos úr, ha egy tegnap kitüntetett DÍSZPOLGÁR, mondjuk legyen Kovalik Ödön, otthonában befalazott holtesteket találnak, vagy a pincében szexrabszolgákat (volt ilyen szörnyűség a szomszédban sajnos) és kiderül, hogy a felszín a dísz, alatta maga az ördög?

  Tudom, hogy szélsőség, de ilyen szélsőség a politikában Gömbös, Rákosi, Szálasy és még néhány.
  Akkor mi a teendő, az ön logikája szerint a közgyűlés jó ideig ne tüntessen ki... kit is?
  Nemde az lenne, hogy ha az ördög lelepleződik ne legyen már egy város kitüntetettje, mert az a városra nézve disszonáns mikor a díszpolgárok almanachjában ott van a neve egy-két tömeggyilkosnak.
  Szóval kicsit sánta a logikája szerintem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi pokol

"Az erőszak megszüntetéséért lila szalagot osztogattak a szervezők Szegeden." Tovább olvasom