Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

DM - 100

"A Délmagyarország a magyar sajtótörténet harmadik leghosszabban regnáló napilapja."
Pontosan száz napja azt írtam, hogy hamarosan százesztendősek leszünk, és ennyi idősnek lenni egyáltalán nem könnyű és felhőtlen dolog.
A Délmagyarország a Népszava és a Nemzeti Sport után a magyar sajtótörténet harmadik leghosszabban regnáló napilapja. Jogosan lehetne büszkélkedni azzal, hogy rendszeresen publikált nálunk Juhász Gyula, Kosztolányi vagy Baka István, de ez már történelem, igazán az. Nem érdemes számvetéssel bíbelődni, mert fontosabb feladatunk is akad éppenséggel: megmaradni. Vagyis szépen és elegánsan működni. És tárgyilagosan működni. És elfogultnak lenni, úgy értem, objektívnek maradni. Mert kóstolgatás mindig is volt, és lesz is. Tapasztaltuk eleget a politikai mancs simogatását vagy újabban a bulvár harapdosását.

Hatalmas német nagylapok dideregnek a válság hideg leheletében. A New York Timest már jóval kisebbre vágják, csak hogy a csodás manhattani metrón is olvasni lehessen. Csökkennek a példányszámok az országban is, és bár lehet mesterségesen fönntartani lapokat, úgy értem, erős politikai célzattal, előbb-utóbb elfogy a pénz és a pénzosztói kedv.

Én még a régi Sajtóházban éltem igazán, onnan látni lehetett mindazt, ami Szegedet azzá tette, ami most is, világos, fényes várossá. És ezeknek a történéseknek ez a lap folyamatosan krónikása volt. Láttam a parti föveny termékeny sarát, a Tiszát, a túlpart homokját, fáit, a Móra park füvén, kavicsán éppen áthaladó szegedi embert vagy azt az eget, ami a város fölött kéklik. És még annyi minden eszembe jutna, a postaláda, a postás, a nyomdász.

Százévesek vagyunk, és egy napilapot, forgassuk bárhogyan, három dolog tart életben. Nagyon fontos a hirdető. De ő meg csak akkor van, ha a gazdaság normálisan működik. Fontos dolog, bocsánat, az újságíró. Úristen, mennyien lehettünk ez alatt a száz év alatt! Illendő a valaha volt kollégákra is emlékeznünk.

Aztán persze holnapra új lap készül, önöknek, az Olvasóknak, akiknél fontosabb dolog egy lap számára, legyen az bár egyesztendős vagy százéves, nincsen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Töpörödő szervek

"Évek óta slágertéma a helyhatóságok, az önkormányzati képviselők számának csökkentése." Tovább olvasom