Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Dobogós csapvíz

JEGYZET - "Legalább egy nap erejéig az folyt a csapból, hogy az ivóvíz minőségét sokkal szigorúbban szabályozzák, mint a palackozott ásványvizekét."
Nem sikk manapság csapvizet inni, amikor a sportos megjelenés egyik kelléke a magunknál tartott félliteres palackos ásványvíz. Nyaranta hanyag mozdulattal veszik ki az emberek az utcai italhűtőkből a szénsavast vagy a „mentest", odadobják érte a pénzt, és már mennek is vele tovább. Aki az utcán kezdi el kortyolgatni, nem vét az illemszabályok ellen, sőt: felhívja magára figyelmet, hogy ő lám, egészségesen él, beviszi a szervezetébe a szükséges folyadékmennyiséget és az ásványi anyagokat.

Életünk részévé vált az ásványvíz – amit egy jól működő ásványvízlobbinak köszönhetünk: az élelmes, okos gyártóknak, a jó marketingnek, és a még jobb reklámnak. Ez utóbbiba az is beletartozott, hogy itt-ott sikeresen helyeztek el egy-egy aknát a csapvíz ellenében. Az aknák aztán megtették a hatásukat: a csapvízről kezdtek leszokni az emberek. Még a kis keresetűek is úgy voltak vele, napi 50–100 forintot rá tudnak költeni az egészségükre.

A csapvízivás Guiness-rekord-kísérlete a másik oldal marketingfogása. Rá is fért az erősítés az elhanyagolt vezetékes vízre. Legalább egy nap erejéig az „folyt a csapból", hogy az ivóvíz minőségét sokkal szigorúbban szabályozzák, mint a boltokban megvásárolható palackozott ásványvizekét. A szegedi vízről pedig elmondhatták, hogy kifogástalan a minősége, arzéntartalma a megengedett szint alatt van, toxikusfém-tartalma pedig gyakorlatilag nulla.

Tavaly az egyik internetes portál 14 ásványvizet és 4 budapesti kerület csapvizét hasonlította össze kémiai összetétele, ásványianyag- és baktériumtartalma, valamint íze alapján. Majd elkészítették a Nagy Víztáblázatot, és győztest hirdettek. Az eredmény akkor mindenkit megdöbbentett, mivel az első és a harmadik helyen is csapvíz végzett, a márkás és a no name kategóriába tartozó ásványvizek közül pedig az egyik kevésbé ismert innivaló küzdötte fel magát a dobogó második fokára.

Olvasóink írták

 • 4. Bike 2011. június 10. 17:59
  „A Szegedi viz büdös és ihatatlan, remélem a vizmű igazgatója is ezt issza? Na meg a Csikós úr ugyebár mint tanácsadó mint 3/4- es ügynök. Igyuk ,ha ő ezt mondja jó sok büdös vizet.”
 • 3. vadruca 2011. június 10. 07:26
  „Rettenetes birkanemzet vagyunk! Van egy milliós ötletem: "Főzővíz" néven árusítsanak palackozott csapvizet. Óriási vevőtábora lenne!- Aztán meg ez a "kiszáradás" mánia. Nevethetnékem van mikor látom, hogy az utcán megy egy magát riszáló tini és ötméterenként iszik egy korty ásványvizet.”
 • 2. aquila0126 2011. június 09. 17:55
  „Pesten én sem iszom, csak csapvizet, mert finom, hideg és tiszta, de a szegedi olyan elképesztően büdös és rossz ízű, hogy képtelen lennék rendszeresen meginni. Tudom, van még ennél rosszabb is, de én azt gondolom, mi is dobogós helyen vagyunk, (ahogy a cikk is írja, csak más értelemben). A víz minőségére vonatkozóan a vízmű egy nyilvános napon bemutathatná, néhány óra leforgása alatt mennyi szemét akad fenn egy 5 mikronos szűrön. Na csak igya aki akarja.”
 • 1. klj_54 2011. június 09. 09:36
  „Erről jut eszembe, hogy mi milyen ostoba nép vagyunk!
  Ivóvíz minőségű az a víz amiben a kádban fürdünk és amit a WC tartályba eresztünk.
  Persze meg kell fizetni a költségeit, bár ahogy ismerem a cégeket, akkor sem járnánk jobban, ha kétféle víz jönne a lakásba, mert az ő hasznuk előbbre való mint a köz érdeke!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezt kell védeni

"Azt sem tanítják az iskolában, hogy ilyenkor mit illik mondani, hogy hol az a határ, ameddig a saját érdekét védő rendőr elmehet." Tovább olvasom