Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Dől a pénz

"Miért nem munkahelyeket hozunk létre ebből a kazal pénzből, miért nem üzemeket?"
A mögöttünk álló szinte nyárias hétvégén fél Szeged a belvárosban nyüzsgött: felébredtek az emberek a téli álmukból, és élvezték azt, amit egy már korábban újjászületett belváros a lakóinak nyújthat. A rendezett környezetet, a teraszokat, a parkok virágzó árvácskáit. Sokan elmentek a Reök-palota előtti térre is, hogy körbejárják az építkezést. A saját fülemmel hallottam, amint egy ember a másiktól azt kérdezte: te még emlékszel rá, hol is állt a lovas szobor? Mert nekem már fogalmam sincs...

Így múlik el a világ dicsősége, így felejtődik el, micsoda ribillió, meg nem értés kísérte ezt az uniós beruházást is. Holott pusztán arról volt szó, ha már teret építünk, akkor az építészet, térrendezés szabályai szerint a szobor nem maradhat a régi helyen.

Az uniós forrásból megszépülő Reök-palota előtti tér arra jó példa, hogy semminek sem lehet maradéktalanul örülni. Hiába dől a pénz, mindig lesznek, akiknek nem tetszik az a cél, amire elköltik a milliárdokat. Sok-sok milliárd forintról van szó, lapunk kiszámolta: 6 év alatt 55 milliárd forint érkezett a megyébe. Miközben minden uniós beruházást – ez alól talán egyedül az M43-as autópálya a kivétel – kétkedés, meg nem értés, kisebb-nagyobb botrány kísért.

Miért nem munkahelyeket hozunk létre ebből a kazal pénzből, miért nem üzemek épülnek, amelyek a családok megélhetését biztosíthatnák? A legtöbb kritikát ilyen megközelítésből kapták a térrendező, belváros- és fürdőépítő, ipari parkokat körbekerítő önkormányzatok. Meg arról az oldalról, amelyik azt fújta: miért villamosra költünk, miért betonozunk be a szegedi sugárutakba tíz milliárd forintokat, amikor ezer más helye lenne a pénznek. A válasz mindig az volt, és mai is az: mert erre ad pénzt az Unió. Élhető környezetre, infrastruktúrára, turizmusra. A munkahelyek létrehozását pedig ránk, magyarokra bízza.

A megyébe pumpált 55 milliárd forintból megvalósult legnagyobb beruházások lassan elérhető közelségbe kerülnek: ezen a héten átadják a szegedi élményfürdőt, egy hét múlva pedig egy kis darabot az M43-asból. Több településen az utolsó, szocializmusból itt maradt jellegzetes padot – beton tartón egykoron piros deszkalapok – is elbontják. És megérhetjük, hogy még a szegedi villamos is elindul az új pályáján.

Olvasóink írták

 • 11. maci52 2010. március 23. 07:21
  „Szeretnék én benne lenni ebben a zenekarban ahol 55 milliárdot muzsikálnak el,ebből futja egyeseknek hadihajó méretű luxusra.Széz kell nézni Ujszegeden,Balatonon.25-30 éves "munkában" megőszült ficsúrok mivel közlekednek,Pisti-Laci meg veri a mellét,fényesítik a vörös csillagot.”
 • 10. antikos 2010. március 22. 21:55
  „Nem a fejlesztés a gond. Hanem a lenyúlás. Mert 10% még azt mondom ejnye-bejnye de rendben. De a 30-40%-t eltüntetni na ne már...”
 • 9. erdeic 2010. március 22. 20:34
  „Kedves igazságkereső! Tele a bogyóm a panaszkodó devizahitelesekkel! Jómagam forintban vettem fel nem kevés kölcsönt a lakásomra, mert mielőtt megkötöttem a szerződést, elolvastam, mit tartalmaz. Minden deviza hitel szerződés jelzi az árfolyam kockázatot, amit a felvevő vállalt. Van néhány magyar mondás, ami a józan paraszti észről, meg a takaró hossza és a nyújtózkodás összefüggéséről szól.
  Természetesen minden jóérzésű ember sajnálja a kilakoltatott családokat és a bankok sem a kedvenceim. Viszont aki devizahitelt vett fel, vállalta annak következményeit. Én is fizetem a törlesztést (meg adót is) mégsem siránkozom azon, hogy közben négy gyereket is nevelek. Az a szociális elvárás, hogy az állam mindig megment, ha rosszul döntöttem, a múlt rendszerből maradt, amit ugye leváltottunk. Akkor tessék ezeket a szabályokat tudomásul venni...”
 • 8. tabularasa 2010. március 22. 19:15
  „A sávolyi Balatonring mutyiról miért nem ejt egy szót sem a Délmagyar??mert Újhelyi is érintett benne, nem is kicsit, nagyon!! Ajánlom a <moderálva> oldalon megjelent cikkhez írt kommentek átolvasását, le van írva fehéren-feketén, hogy ujhelyiék kikkel összefonódva mutyiztak ezen a beruházáson. A teljes cikk pedig a Heti Válaszban olvasható.
  Úgy tűnik, hogy Szetey menesztése nem nagyon lendített a délmagyar színvonalán, le is mondtam már évekkel ezelőtt, én ezeknek nem adok egy huncut forintot sem, olyanok, mint e lepénzelt játékvezetők, annak fújnak aki a lóvét virítja! Undorító!”
 • 7. cickányzat 2010. március 22. 17:20
  „44.Magyarázod a bizonyítványt. senki nem kért rá.
  5. és 6. hsz. egyetértek.
  Egyébiránt ez a cikk csak azért van, hogy legyen.
  De ha már : "akiknek nem tetszik az a cél, amire elköltik a milliárdokat"
  El ne felejtsük az elsíbolt milliárdokat! Nekem az nem tetszik igazán.”
 • 6. igazságkereső 2010. március 22. 16:55
  „Nekem már csak egy kérdésem van: miért nem foglalkozik a sajtó hatékonyabban az önhibájukon kívüli okokból devizahitelüket fizetni nem tudók komoly problémájával? A sajtó csak azt hozta nyilvánosságra,hogy 2010.április 15.-e után folytatják a kilakoltatást, a szinte ingyenesen hozzáférhető lakásértékesítést - a hiénák most is készenlétben állnak! -,ahelyett,hogy alaposabban szemügyre vennék az illetékesek, hogy a bankárok pénzéhsége következtében mesterségesen előidézett, nemzetközinek is mondott világválságra hivatkozva munkahelyeket szüntetnek meg,akkor a kérdés: munkahely és fizetés nélkül maradt devizahiteles - a bankok még annak idején a hitelt kérőt alaposan lekáderezték és csak annak utána folyósították a lakáshitelt - miként fizesse a törlesztéseit,hogyan nevelje fel apró gyermekeit,miért nem kap esélyt normális átütemezésre,hiszen ha a bankárok is úgy akarják, akkor lehetővé válik a hitel részletekben történő visszafizetése! Ne tegyünk úgy, hogy a bankárok semmiről nem tehetnek, miközben hivatalos és nemzetközi adat van arra, hogy a bankok az általuk híresztelt bankválság közepette masszív haszonra tettek szert,akkor miért ez a nagy hallgatás,miért is nem történik hatékony intézkedés a devizahitelesek hatékony megsegítésére?! Miért ez a nagy hallgatás és csak és csak is a kiköltöztetésről szóló hangos híradás??!! Meg tudja ezt valaki válaszolni, mert bizony itt lenne az ideje a "sündisznó állás" befejezésének,de azonnal!!”
 • 5. unknown 2010. március 22. 14:15
  „Mi indokolja, hogy az átalakuló gazdaságban a nemzeti jövedelem felét teljesítő szolgáltató szektor jelentős tulajdonosi hányada külföldiek kezében van? Miért kell ennek megtermelt jövedelmét, hasznát is kivinni az országból? Nem tudjuk uralni a helyi gázközművet, vízközművet, az áruházláncokat, az élelmiszer alapanyag és feldolgozó ipart, semmit. Azt róvom föl, amit mi is megtehetnénk, de semmi tetterő...”
 • 4. strangerr 2010. március 22. 12:37
  „Minden beruházás munkahely teremtő és megőrző.
  Egyrészt közvetlenül: pénzt pumpál a gazdaságba, másrészt a fejlesztés eredménye képpen pedig közvetetten.

  20 év utáni talán ez a Kádár korban ragadt társadalom is rájöhetne végre, hogy munkahelyet nem az állam dolga teremteni. Aki ezt akarja, az nem értem, hogy miért váltott rendszert.

  Természetesen egy piacgazdaságban is támogatja közvetten az állam a munkahelyeket, pl. infrastuktúra fejlesztéssel, hiszen a tőke vonzás egyik alapfeltétele az infrastuktúra (és még 100 más dolog is persze).

  Az alap probléma az, hogy egy tervutasításos belső tőke hiányos gazdaságból kellene átmenni kőkés országba. Erre nincs recept a világtörténelemben a kelet európai 90-es rendszerváltások ugyanis az elsők a történelemben ebben a tekintetben.”
 • 3. unknown 2010. március 22. 11:16
  „Ez a rengeteg pénz befektetés nem fog tudni hozni annyi nyereséget, hogy azok takarítására jusson bérfedezet. Felújítottunk, szép lett, de hogyan tovább? Nem lett több munkalehetőség, nem lett több vállalkozás, de több lett a csőd és több lett a munkanélküli. Hiába lesz díszburkolattal fedett a fél belváros.”
 • 2. flexsnake 2010. március 22. 08:57
  „Ez legalább korrekt cikk bár ezt egy mondatban is leírhattad volna.”
 • 1. madártej 2010. március 22. 08:51
  „Eközben a Royal szálló pincerészét is sikerült felújítani?:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csínytevések

"És még majd egy hónap van a választásokig. Mire számíthatunk még?" Tovább olvasom