Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Dolce vita

JEGYZET - ˝A higgadtság és a jó ételek a hosszú élet titka.˝
Kedvenc cukrászdámban két darab, egyenként 6 grammnyi finomított kristálycukrot tartalmazó papírrudacskát adnak a kávé mellé. Ha ezt beletenném a napi két csészébe, az 24 gramm lenne; ha a tej cukortartalmát is beleszámítom, már bőven túllépném a WHO legújabb ajánlatát: tartsuk 25 gramm alatt napi cukorbevitelünket. A dolce vitának lőttek – aszketikus fegyelemmel kellene élnünk már akkor is, ha csak a legfontosabb egészségügyi tanácsokat szeretnénk betartani.

Nézegetem szombati lapszámunkban a világ legidősebb asszonyának, a 116 éves Okava Miszaónak a fényképét. A japán matróna szerint a higgadtság és a jó ételek a hosszú élet titka. A többség számára nálunk mindkettő hiánycikk. Higgadtan próbálom hallgatni a közszolgálati rádió reggeli hírműsorát, de másról sem szól, mint Zuschlag János új kötetéről, amit egy népszerű bulvárszerző írt meg a börtönből szabadult egykori szocialista politikusról. A hiperaktív hazudozó – ahogy Csintalan Sándor nevezte – most a kormányoldal sztárja. Véletlen, hogy éppen most, az is véletlen, hogy épp a kormányzat által bőkezűen támogatott Századvég kiadásában pakol ki a szocik százmilliókat rejtő MSZMP-logós páncélszekrényéről és más, régi piszkos ügyletekről. A Kossuth rádió is véletlenül csinál sok millió forintnyi hirdetéssel felérő ingyenpropagandát a könyvnek. Ferenczi Krisztina jut eszembe: vajon az ő szívós tényfeltáró újságírói munkával elkészült könyvéről, a miniszterelnök és családja gátlástalan vagyonosodását feltérképező Narancsbőr című kötetről mikor ad hírt a királyi média. A pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében bizonyára úgy gondolják, az alattvalóknak ehhez semmi közük, még összezavarná őket a választások előtt. Higgadtságomat elveszítve már dobom is az édesítő aszpartamot a kávémba, hogy ne legyen keserű.

Kollégám cikkéből erre most kiderül: rosszul tettem, a 116 éves Okava Miszao biztosan nem fogyaszt a szervezetében sejtméreggé lebomló mesterséges édesítőket. Jó ételeket eszik, leginkább szusit. Ha nem lenne olyan drága, lazacos vagy a tőlünk származó mangalicával turbózott változatán itthon is sokan örömmel eltengődnénk. Bár, ahogy olvasom, a főtt rizsnek is magas a glikémiás indexe, vagyis a szervezet gyorsan szőlőcukorrá alakítja, hirtelen megemeli a vércukorszintet.

Alighanem megállapíthatjuk: tökéletes étel nincs – és az életünk sem dolce vita.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizes zsemle

˝A multi olcsóbb, de a sarki meg majd pont öregkorukra fog bezárni, ha mindenki patikamérlegen számol.˝ Tovább olvasom