Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Drága bakter úr

"A munkavállalói érdekérvényesítés is bepacsmagolódott a politikával."
Alkalmazottak, akik 20 éve profitra hajtó magáncégeknél dolgoznak, hajlamosak elképedni a sztrájkhírek hallatán. Na ja: nekik se szakszervezetük, se kollektív szerződésük, csak néhanapján olyan a közérzetük, mintha ők fizetnének azért, hogy dolgozhatnak.

Állami-önkormányzati cégek alkalmazottai pedig rendre előjönnek olyan követelésekkel, amilyenek a versenyszférában még csak eszébe se jutnak az embernek. Itt van például a világválság az ő összes sajnálatos következményével. A magáncégeknél embertelenül hajtanak a még megmaradt – értsd: el nem bocsátott – dolgozók azért, hogy a vállalkozás átvészelje a nehéz időket, túléljen, megmaradjon, azaz legyen munkájuk. Állami cégnél ugyanebben az időszakban nem ritka a munkabeszüntetés – nagyobb bérért. Vagyonrészért. Vagy másért.

Minálunk szokás a legjobb érdekérvényesítőknek mondani a közlekedésieket, lásd Gaskó vasutasait, a BKV – meg a Volán – sofőrjeit. És legújabban a postai kézbesítőket, kivált a szegedieket. De mint minálunk minden, így a munkavállalói érdekérvényesítés is bepacsmagolódott a politikával, azaz elkomolytalanította önmagát. Egyes szakszervezetek politikai beszíneződése miatt nem létezik összefogás, enélkül pedig nincs esély valódi érdekérvényesítésre. Így fordulhat elő, hogy némely szakszervezeti vezérek színtiszta politikai célért viszik sztrájkba a dolgozókat, ami e vezéreken kívül mindenkit idegesít és mindenkinek kárt okoz – ez az összes „eredménye".

Pesti buszsofőrök és szegedi kézbesítők most elveszítették az állásukat, mert olyasmit csináltak, amit a munkajog – legalább első fokon – nem enged meg. Szándékosan késleltették a busz üzembe állását, vagy egyenest elvágták az ablakmosó folyadék vezetékét. A kézbesítők meg tanultak Gaskóéktól, és egy eladott cégvagyondarab árából hizlalni szerették volna az amúgy talán vékony saját pénztárcájukat.

Baj, hogy a munkavállalói érdekképviselet és -érvényesítés ott tart, ahol. Így túl drága. Mindenkinek.

Olvasóink írták

 • 2. igazságkereső 2010. január 08. 11:56
  „Végig olvastam a cikket! Az egész probléma önmagában rejlik, nevezetesen: Gaskó Úrnak elég gyenge az érdekérvényesítő,vezetői készsége - képessége meg van hozzá -,többször írtam már itt meg, hogy célszerű lenne Gaskó Úrnak kimennie Németországba egy egyeztetett időpontban, tanulmányozni,hogy miért tudnak a német vasutasok 3-4 nap alatt eredményt elérni?!Megsúgom:ott az ágazati szakszervezeti csúcsvezető nem paktál le a szakmai és politikai kormányzattal, ha nem keményen leállítja vasutat," se előre, se hátra"!A tulajdonos nagyon hamar rájön,hogy kénytelen megegyezni, hiszen egy ország nem maradhat működő vasút nélkül! A Gaskó úrnál "meghonosított gördülő sztrájk" az olyan,mint amikor savanyú cukorkát adunk gyermekünknek,mely kismértékben nem árt, nem használ!

  A postások követeléséről annyit: Ők alkalmazottak a Postánál,amikor oda mentek dolgozni, nyilván egy téglát sem vittek magukkal,melyből felépítették volna a székházukat! Az már ott állt akkor is, hiszen állami beruházásból épült, valamennyiőnk által fizetett, az állam által beszedett adóforintokból még nyilván az ún. "rendszerváltás" előtti időket megelőzően.

  Összegezve: bizony nem ártana végre egy kis tájékozottságot,némi intelligenciát is magunkra szedni,hogy ha nem is teljes mértékben,de részegységben tudjuk legalább mérlegelni,eldönteni a bennünket körülvevő tennivalókat!Lehetne ezt persze bővebben is taglalni, de e hozzászólás keretei sajnos ennyit engednek meg!

  Minden kedves Olvasónak kívánok szerencsés és Boldog Új Évet!”
 • 1. Walaky 2010. január 08. 11:54
  „Nem kellene eufemisztikus cikket közreadni egy magát valamire is adó lapnak!
  Egy renitensből általánosítani roppant buta dolog! "vagy egyenest elvágták az ablakmosó folyadék vezetékét."
  Jó lenne egy dolgot tudomásul venni mindenkinek:
  A buszvezetők csak az ÍROTT JOGOT TARTJÁK BE!
  Mert ha nem, akkor őket zárják börtönbe.
  ENNYI ÉS NEM TÖBB!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kátyútemető

"Röszkén és Nagylaknál tavaly együttvéve körülbelül 100 millió forintot fizettek be az államkasszába." Tovább olvasom