Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Drága bölcsi

JEGYZET - "Az újabb utódokat tervező családok számára a jövő nehéz feladványa lehet az újabb költségtérítéses intézmény."
Sírós hely a bölcsi. Sír a gyerek, mert először kerül ki a családi fészekből. Sír a szülő, mert a síró gyerekét a bölcsiben kellett hagynia, és sír az anya lelke is, mert először bízta idegenekre a csecsemőjét. Most meg sirathatjuk a bölcsit: fizetőssé tétele kiürítheti ezt a szociális intézményt.

Mert jó hely a bölcsi. A csecsemő Jézus jászolbölcsőjéről elnevezett kisdedóvó Franciaországból indult hódító útra. Az 1844-ben debütáló párizsi bölcsi modelljét ott másolták, ahol a női munkára támaszkodó ipart telepítették. Most is az a lényege, hogy a kisgyerekes nő visszatérhessen a munkafrontra. Persze a kicsinek sem árt kortársainak társasága, elleshet ezt-azt a többiektől. De csak remélni meri az anyuka: csupa jó szokást vesz föl a szeme fénye – mondjuk lemásolja a leves kanalazásának titkát, új játékot tanul, esetleg a sorstársak közt barátra lel. Ezeket az előnyöket sorolva épültek a bölcsődék sorra itthon is: az első 1852-ben nyitotta meg kapuit. Az előző kormányzat alatt meg gombamód szaporodtak. Most, hogy csúcsra járnak, váratlanul éri használóit és fenntartóit az ötlet: a bölcsi is legyen költségtérítéses.

Drága hely lesz a bölcsi. Mint a világ gazdagabbik felén. Franciaországban vagy Kanadában ugyanis annyira borsos a gondozási díj, hogy a családi kupaktanács számszaki okok miatt dönt úgy: dolgozó nő helyett legyen főállású anya az édesanya. Ha ez a célja a mai, magát családbarátnak nevező magyar kormányzatnak, akkor hű önmagához. Ám a jelen döntéshozói új munkahelyeket, a nők részmunkaidős foglalkoztatását, esélyegyenlőséget is ígértek a gyengébbiknek mondott nemhez tartozóknak. Már csak azért is, mert a férfiak zöme képtelen annyi fizetést hazavinni, hogy egyetlen keresőként eltartsa a nejét és a gyerekeit. Az újabb utódokat tervező családok számára a jövő nehéz feladványa lehet az újabb költségtérítéses intézmény.

Trükkös hely lehet a bölcsi. Mert a fenntartó önkormányzatoknak nyújtott állami támogatás további csökkentésének egyik eszköze immár nemcsak az intézmények államosítása, hanem a meghagyott szociális feladatok költségtérítésessé alakítása is. Így aztán a bölcsi miatt az önkormányzatok is sírhatnak.

Olvasóink írták

  • 2. v.imre 2011. november 17. 09:47
    „Én meg azért sírok, miután ugyanezt a fentit hallottam a Kossuth Rádió reggeli műsorában az akármilyen kisdedóvók "demokratikus szakszervezete" vezetőjétől (tényleg: miért kell valamennyi magyar szakszervezet elé a demokratikus jelző?) és amit Soltész államtitkár rögtön helyére is tett az alkalmazás részletezett korlátaival. A törvényjavaslat tartalma nem fogalmaz kötelező előírást, csak lehetőséget, azt is mérlegelés tárgyává téve. A törvényjavaslat a korlátozások körét is tartalmazza: (kerekítek) 40 ezer forint egy főre jutó családi jövedelem esetén tilos, 3 és több gyerek esetében tilos, sérült, beteg, stb. állapotú gyerek esetében tilos, 100 ezer ft egy főre jutó jöv. meghaladó esetben is a plafon max. 20 ezer. Szóval a települési önkormányzatok kezébe adja a térítés kialakítása, meghatározása döntését. Sajnálom, hogy mindezt szóvá kellett tennem. Változást, rugalmasságot akarunk az új kormánytól, de ha bármit tervez, azt azonnal a túloldalra átesésként kezelünk.”
  • 1. jq 2011. november 17. 09:40
    „Ezzel a lépéssel a saját politikájával meg szembe a Fidesz. Nem igaz, hogy máshonnan nem tud pénzt elvonni... Szívesen adnék ötleteket (ingyen)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száraz puskapor

"A Csongrád megyei politikai protokoll ilyen esetre tüntetést ír elő." Tovább olvasom