Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Drága gumi

"Ne legyen kocsid, ha nem vagy képes fönntartani."
Tudom, hogy téli gumival kéne autóznom, de képzeld, nincs rá pénzem! Ezt a dühös mondatot a tegnap reggeli hószitálásban alighanem sokan hallottuk. Olaj volt a tűzre, ha valaki halkan megjegyezte: akkor talán egyáltalán nem kéne autóznod. Mármint ha nincs pénzed rá, hogy a járműved balesetveszélyességét megszüntesd, a nyárit téli gumira cseréld – ahogy a régi, megkopott fékpofát újra –, akkor ne járj autóval. Ne legyen kocsid, ha nem vagy képes fönntartani.

Mert ha mégis, ha elblicceled a téli gumit vagy a fékpofát, az nagyon sokba kerülhet neked és a vétlen másoknak. Mondjuk az életedbe. Az életükbe.

Csakhogy az egyszer már megszokott kényelemről a legnehezebb lemondani.

A bliccelés meg ősi szokás minálunk, még az átkosban lettünk úgyszólván függők. Nem is érezte jól magát a bőrében, aki nem próbálta meg kijátszani – állam bácsit. Ezt a játékot aztán folytattuk, szinte észre sem véve, hogy már nem valami fölöttünk való és befolyásolhatatlan hatalmat cselezünk ki, hanem saját magunkat. Bliccelünk a szó eredeti értelmében a villamoson, amikor nem veszünk jegyet. Igyekszünk ingyen parkolni, adót kerülni. Nem adunk számlát, és nem jelentjük be, hogy albérlőink vannak. Elblicceljük a fogorvost, a szemüvegviselést, a tüdőszűrést. A tanórát, a nyelvvizsgát, a lakógyűlést – órákat a munkanapunkból. Abban bízunk, hogy megússzuk.

Bízunk benne, hogy elmúlik fölöttünk a gazdasági világválság úgy, hogy csak a téli gumit nem tudjuk megvenni, na és még pár himihumit, amik nélkül azért megvagyunk. Megússzuk ennyivel, átvészeljük, túlesünk rajta. Viszonylag jól kijövünk a buliból.

A viszonylag – fontos. Gondolhatnánk. Mert vannak, sajnos túl sokan, akiknek nem az autógumi a drága, hanem a fűtés, az áram, a napi betevő. De milyen könnyen eltűnik ez a viszonylagosság! Valaki megfagy a hidegben. Valaki belerohan egy másik autóba.

Nem tudjuk megúszni.

Olvasóink írták

 • 10. George58 2009. december 22. 05:35
  „Kicsit nagyon szétkalandozó a vélemény: Igaza van a téligumi vásárlás esetében, hiszen saját és mások épségét is kockáztaja az aki jeges úton nyári gumival navigál. Ugyanakkor nézzük csak ki is itt a legnagyobb bliccelő, ha már "állam bácsit" is behozta a játékba. Elsibolt 13 havi fizetésből, 13 havi nyugdíj kifizetésből, ellopott adóvisszatéritésekbő, alamizsna fizetések agyonadóztatott, befolyt horribilis összegekből nem kellene utak takarítására, fenntartására némi összeget fordítani? Nem ez volna az "állambácsiak" nevezett mai kormányzati bagázs dolga, horribilis végkielégítésekre és "tanácsadói" dijjakra, stb elszórt pénzből? Hátha egyetért azzal is a tisztelt véleményező, hogy ha "állam bácsitól" az említett negatív tevékenységek elmaradnának (bár ettől a kormányzatnál ezt várni, hiú remény), az adót arra költenék amire beszedték, a közjó érdekére, a normális, nem tönkre adóztatott jövedelmek lennének, akkor az átlag ember is igen valószínű, hogy emelt fővel felhagyna a bliccelés áldatlan tevékenységével!”
 • 9. Beaver 2009. december 17. 09:53
  „Én azt javasolnám (nálam sokkal jobban hozzáértőktől is hallani), hogy akinek nincs pénze gumicserélgetésre, vagy olyan keveset használja az autóját, hogy nem érné meg a két garnitúra tartása, az egész évben használjon téli gumit. Nyáron sokkal kevesebb hátránnyal jár a téli gumi használata mint télen a nyár gumié.
  Én is mentem már néhány nyári szezont téli gumival, gyakorlati hátrányt nem tudok mondani. Elvileg jobban kopik, de a gyakorlatban, normális vezetési stílus mellett, nem észrevehető a különbség a nyárihoz képest. A nagyobb gördülési zajt szokták még hátrányként emlegetni, de ez erősen gumitípus függő. Volt aki arra panaszkodott, hogy a nyári gumija hangosabb mint a téli....
  Létezik még a négy évszakos gumi, de ez igazán se télre, se nyárra nem jó.”
 • 8. varosi 2009. december 17. 08:20
  „Kedves johnshoe !
  A sulyokerzsinek nemcsak erről, de még sok minden másról sincs. sulyokerszi (is) egy ittmaradt őskövület komcsi”
 • 7. qrumpli 2009. december 17. 04:34
  „Hát igen !
  Téli gumival parkoltam szabályosan a parkolóban.
  Mit ad Isten mire visszaértem meg volt nyomva az autom első sárvédője.
  Mondanom se kell annyi gerincesség már nem volt az elkövetőben ,hogy tettét irásba jelezze
  Köszönöm a karácsonyi ajándékát!”
 • 6. Misi72 2009. december 16. 20:39
  „Én fel raktam a téligumit az autóra.Kérdés az autóbuszokon, mentöautokon,teherautokon van?! Ezekre is fontos lenne szemügyreveni mert csak az autósokrol esik szó.Föleg a buszok tekintetében ha már szivesen át vették a forgalmat a bezárt vasút vonalaktól.”
 • 5. johnshoe 2009. december 16. 19:54
  „Kedves Erzsébet!

  Szerintem önnek fogalma sincs arról, hogy vannak ebben az országban olyan emberek is (elég sokan), akiknek maguknak kell megteremteni a munkához szükséges feltételeket, és nem apuciéktól kapnak autót, és a fentartásához szükséges hátteret. És lehet, hogy amikor megvásárolták a járművüket, akkor még nem itt tartott ez az ország, és nem írogatott hülyeségeket minden újságíró, hanem inkább értelmes és aktuális dolgokra hívta fel az olvasók figyelmét. Mert akkor még volt miről írni, és talán még gondolkoztak is.”
 • 4. bespin 2009. december 16. 15:00
  „Sokan félre értelmezik a téli gumival együtt, az ABS, EBD, ASR, HTK,MTK, VBK mozaikszavak mögött rejlő elektronikai és mechanikai csodákat. Ha megvan az összes a kocsiban, akkor nem érheti baj. Pedig a fizika határait ilyen időben kár feszegetni és bízni esztelenül a biztonsági eszközökben.
  Legszebb ma, az 5 cm-es gumi oldalfallal rendelkező könnyüfémfelnis passzát szeles idióta volt. Hétmilliós "mindenbetű piros tdi" , félmilliós felni garnitúrával. Egy piros betű helyett ezüst színű és máris "fussa" lemezfelnis téligumira.”
 • 3. gróf 2009. december 16. 14:49
  „Van aki a nyári gumival óvatosabban megy és a téli gumi nem garancia az életre!!!
  Tényleg bosszantó amikor játékgépre, cigire, hi-fire, üléshuzatra, birodalmi vaskeresztre jut, téli gumira nem!”
 • 2. .suhym. 2009. december 16. 14:35
  „Ezelott 20-30-40-50 evvel nem is jart ennyi auto az utakon, es valoban mindenki ovatosan, szabalyokat a maiaknal jobban betartva kozlekedett.”
 • 1. KolompárRómeó 2009. december 16. 12:16
  „Ezelőtt 20-30-40-50 évvel valahogy senki nem hápogott a téligumi miatt. Mindenki óvatosan közlekedett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bögre, kanál, pisztoly

"Ferikém, tegyük el a pisztolyt is, mit tudod te, mi lesz ott." Tovább olvasom