Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Drága idill

JEGYZET - "Megváltozott a magyar vendég: szegényebb, ugyanakkor igényesebb lett."
– Erre az egy hétre megfelelt – így minősítette két fiatal az apartmanját Korfun, amikor hazafelé, a reptéren megkérdeztem tőlük, milyen volt a szállásuk. A tőmondatban benne volt minden: otthon ugyan nem laknának ilyenben, de a görög szigetre nem a kényelem, hanem elsősorban a napfény, a tenger, a látnivalók miatt utaztak.

Az apartmanok „görögös" színvonalára szakszerű magyarázatot az ottani magyar idegenvezető adott: a drága repülős utakat nem tudják a legszínvonalasabb apartmanokkal párosítani, mert akkor nem lenne, aki kifizetné ezeket a nyaralásokat. Olyan árak jönnének ki, amelyekkel távolibb, egzotikus országokba is elrepíthetnék a népet. Elmondta: a pénzes magyar turisták már rég leszoktak Görögországról, nekik – akárcsak az angoloknak, németeknek – jó ideje nem felelnek meg a válságban lévő balkáni ország turisztikai szolgáltatásai.

Megváltozott a magyar vendég: szegényebb, ugyanakkor igényesebb lett, és ez itthon betesz a falusi turizmusnak. Aki belföldön utazgat a családjával, úgy van vele, ha már kimozdult, és elköltötte egy tank benzin árát az útra, továbbá kifizette a szállását, akkor az legalább olyan legyen, amilyenben jól érzi magát. Ha fejenként 4000 forintért a 60-as évek heverőjén kell aludnia, és dohos szekrénybe pakolni a ruháját, akkor soha többé nem vágyik erre az olcsónak egyáltalán nem mondható falusi idillre, kakaskukorékolásra.

Szokták mondani: mindennek ára van, aki vendéget akar fogadni, annak illik rákölteni a házára, a bútorára, a fürdőszobájára, máskülönben nem lesz versenyképes az igényes panziók és szállodák diszkontajánlataival. Úgy kell legyőznie az akciózó konkurenciát, hogy a bevételéből a rezsi kifizetése után is maradjon valami nyereség. Nem elég szép környezetben falun, tanyán lakni, a vendéglátás nevű szakmához érteni is kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfizettek

"Úgy tűnik, nem is költöm a pénzt, csak adózom." Tovább olvasom