Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Drága tanár néni

"Alultervez a kormány, vagy épp visszatart önkormányzati pénzeket, amire helyben nagy-nagy szükség lenne. De lefelé kerekít a város is, amikor költségvetést készít. A közintézmények működtetése nagy teher a helyhatóságoknak. A központi hatalom ügyes húzása például, hogy előírja a közalkalmazotti béremelések mértékét, aztán nem ad rá elég pénzt."
Alultervez a kormány, vagy épp visszatart önkormányzati pénzeket, amire helyben nagy-nagy szükség lenne. De lefelé kerekít a város is, amikor költségvetést készít. A közintézmények működtetése nagy teher a helyhatóságoknak. A központi hatalom ügyes húzása például, hogy előírja a közalkalmazotti béremelések mértékét, aztán nem ad rá elég pénzt. Oldják meg az intézményfenntartók. A pénzügyminiszter az önkormányzatok napján meg is mondta: tessék racionálisabban gazdálkodni.

Ilyen bőkezűen smucig állam mellett persze, hogy előbb-utóbb az az érzése a helyi döntéshozóknak, hogy drága a doktor meg a tanár néni. A dologban a vicces az, hogy közben már a közalkalmazottak öröme is megfakult. A ciklus elején adott ötvenszázalékos béremelés után sem veti föl őket a pénz. Az ellenzék által bírált nagy osztozkodás hozadékának egy részét elnyelte az adóhivatal, más részét meg lemorzsolta az infláció.
A szegedi városházán persze nem szoktak panaszkodni a kormányzatra.

A közszféra alulfinanszírozottságát egy kormánypárti helyhatóság valahogy mindig csöndben átvészeli. Már minden nem kötelező juttatást elvontak, az intézményekből több saját bevételt próbálnak kisajtolni, folyamatosan és ügyesen csökkentik a közalkalmazotti létszámot. A nagybeteg rendelőintézetből például 29-esével rúgják ki a dolgozókat, mert 30-nál már egyeztetni kellene az érdekképviseletekkel.

Tudjuk, mondják: zajlanak a fejlesztések, amihez önrész kell. A működési kiadásokat pedig igyekeztek lefaragni. Az eredmény látszik: a takarékos állam megteremtése a közszféra számos területén sikerült. A tanárok például már rég megszokták, hogy az osztálynaplóba saját pénzen vett tollal írnak.

Hiába nagy az iskolák gáz- és villanyszámlája, szénszünet persze azért még nem lesz. Kifizetik a megemelkedett energiaköltségeket. Kisebbre tervezheti ugyan a működési kiadásokat a város, de a gáz- és villanyórát nem tudja megbuherálni. A polgármesteri hivatalban legföljebb enyhe télért imádkozhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májgeri a dánnak

"Az étolaj hajtású gépkocsi unikumnak számít Magyarországon. Olyannyira, hogy jelenleg csak egy után… Tovább olvasom