Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Drága zsíros kenyér

JEGYZET - "Árrobbanás? Igen, ezt minden családi asztal körül észlelni már."
Zsíros kenyér, híg tea. Ezzel a reggelivel indult a nap. A „zsírosdeszkát" az anya őrölt pirospaprikával, csipet sóval ízesítette. A lányai délután fehér kristálycukrot szórhattak a fehér disznózsírral vastagon megkent kenyérkaréjra. Ez lett az uzsonna. Akkor a sarki boltban a kenyér kilója „háromhatvan", vagyis 3 forint 60 fillér volt...

Ez a gyerekkori emlék édesíti a hírt, amihez savanyú képet vágnak a háziasszonyok, mikor az „ábécéből" jövet megtárgyalják: fölfelé kúszik a kenyér ára. Ami tegnap 165 volt, mára 175 forint lett. Hogy lehet ez, amikor aratáskor még arról cikkezett a sajtó, hogy „a vártnál jobb lett a hazai búzatermés"?! Igen ám, de máshol még a mi hosszú forró nyarunknál is tartósabb volt az aszály, és kisebb a termés, amit magasabb áron lehet továbbadni – folytatódik az okoskodás. Az újságok is megírták, hogy az Unióban a tavalyinál 4 százalékkal kevesebb gabona került a raktárakba. A távoli Amerikában pedig még az európainál is rosszabbak a gabonás termésátlagok. Az a kevés, amit meghagyott ez a nyár, azt ősszel drágábban lehet eladni. És már e gondolattól fölfelé lódultak az árak. Márpedig ha a búza többe kerül, akkor vele tart a kenyér és a hús ára is.

Rémisztő hírként terjed, hogy a kenyérért 15-20, a húsért (és vele a disznózsírért is) 15-20 százalékkal fizetünk majd többet ősz derekától.
Hírelnek arról is, hogy a bioüzemanyagok miatt drágul a kenyér. Ezért állítólag Franciaország korlátozná az ilyen energianövények vetésterületét, hogy így ösztökélje a gazdákat a kenyérgabona-termelésre. A szakértők becslése, hogy a bioüzemanyagok 10-30 százalékban tényleg felelősek az élelmiszerár-robbanásért.
Árrobbanás? Igen, ezt minden családi asztal körül észlelni már. Az érzetet számszerűsítették a statisztikusok: élelmiszerre több mint 6 százalékkal kell többet költenünk, mint tavaly ilyenkor.

Elképzelem, ahogy kínjában zsíros kenyeret ken magának reggelire, hozzá híg teát iszik az asszony, és a 360 forintos blokkal a húgához fordulva keserűen humorizálni próbál: „Megint ’háromhatvan’ a kenyér, és messze a gyerekkorunk – a második gyerekkor is!"

Olvasóink írták

 • 6. czindi 2012. szeptember 16. 14:32
  „4. GondaIstván : Igaz, de nincs hiány se búzából, se lisztből. Csak drágábban lehet majd eladni a világpiacon! Az augusztusi aszály nem igazán hatott a búzatermésre. Ha árat emelnek, oké, de az igazat írják róla! pl. az üzemanyag-áremelést. Normális fizetés meg tényleg nincs. Vagy valaki hallott már arról, hogy holland kamionsofőrök jöttek tömegesen Magyarországra dolgozni? Vagy kőművesek, orvosok, stb? Ha azok jönnek ide... no majd akkor lesz itt kánaán...”
 • 5. klj-54 2012. szeptember 16. 10:44
  „@ GondaIstván :
  Ez igaz!
  De az meg közgazdasági demagógia, hogy nincs normális fietés!
  Amiért nekem a holland 3.00EUR-t adott Wáberer Gyurka ad 3-400EUR-t!”
 • 4. GondaIstván 2012. szeptember 15. 23:25
  „Két megjegyzés:
  - Piacgazdaságban az normális, hogy ha egy árúcikkből hiány van, akkor emelkedik az ára.
  - A mezőgazdasági árak évtizedek óta olyan nyomottak, hogy csak nagy állami szubvencióval lehetett életben tartani a paraszti létet. A fogyasztónak kellemetlen lehet, de tudomásul kell venni, hogy jó ideig áron alul kaptuk az élelmet, és ez most kezd megváltozni.”
 • 3. bodnar.gabben 2012. szeptember 15. 14:03
  „Ezt egy fél éve a parlamenteben Vona Gábor vetette fel, akkor kinevették a szocik és fityeszesek.”
 • 2. kalkutta 2012. szeptember 15. 13:15
  „Ez most találó volt.”
 • 1. klj-54 2012. szeptember 15. 13:11
  „Lesz itt megint 3.60 kenyér ára ha Orbán marad a kormányfő.
  Igaz nem forintban hanem EURjróban!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságérzet

"Elfordítjuk a fejünket, felhangosítjuk a tévét, hiszen jobb nem beleavatkozni mások dolgába." Tovább olvasom