Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Drogáldozatok

JEGYZET - "Szexuális játékszerként használják őket."
Néhány napja fejeztem be egy riportkönyv olvasását, amely a tinédzserek világába enged betekintést. Tizenévesek vallottak a könyv szerzőinek arról, hogyan élik mindennapjaikat. Bár még két X is alig választ el ettől a korosztálytól, döbbenten követtem a sorokat: nem akartam elhinni, amit olvasok. Most mondhatnám, hogy többször is megfogalmazódott bennem a klasszikus mondat, amit azt hittem, leghamarabb nyugdíjaskoromban fogok kiejteni a számon. De sokkal többről van itt szó, mint hogy sopánkodtam: „Ezek a mai fiatalok!". Nem csak annyi ugyanis a probléma, hogy a tinik ma már nem tudnak meglenni internet és okostelefon nélkül, nem is arról, hogy már az általános iskolások is jobb esetben huszonévesnek, rosszabb esetben prostinak sminkelik magukat. Hanem arról, hogy bizony komoly veszélynek vannak kitéve.

A könyv meglehetősen nagy fejezetet szentel a drogoknak. És nem, nem annak a fajtájának, amikor valaki önszántából szedi, hogy felpörgesse a bulit – bár sajnos ez is nagyon gyakori. Lányok és fiúk mesélik el, hogy bizonyos fővárosi szórakozóhelyeken köztudott, hogy minden alkalommal több fiatalt is bedrogoznak, akiket aztán vagy a mosdóba cipelnek, vagy magukkal viszik az elkövetők, hogy aztán szexuális játékszerként használják őket. És büszkén mesélik, hogy ők bizony felvilágosultak: tudják, hogy nem szabad letenni a poharukat sehová, vagy bontott italt elfogadniuk, mert mindannyiuk ismeretségi körében van olyan, aki már pórul járt.

Sajnos tudomásul kell venni, hogy a mai világban már nem elég azt sulykolni, hogy a drog káros dolog. Arra is fel kell hívni a fiatalok figyelmét, hogy könnyen akaratuk ellenére is a drogok áldozatává válhatnak. És nemcsak ők, hanem barátaik is, így fel kell tudni ismerni a jeleket. Ha az elfogyasztott alkohol mennyiségével nem áll arányban a tudatvesztés, mindenképpen ilyesmire kell gyanakodni, és nem szabad magára hagyni az illetőt, hiszen vélhetően valaki pont arra vár, hogy ott maradjon kiszolgáltatva.

Kérdés persze, hogy ha ezt egy osztályfőnöki órán elmesélik nekik, az elég-e. Vagy netán kell egy sokk, egy személyes példa, hogy komolyan vegyék a veszélyt. Valahol a kettő között kísérleteznek most Szegeden: kortárs segítők bevonásával, gyakorlati bemutatóval. Erre pedig nagy szükség is van, hiszen azt még a legnaivabbak is tudják: nem csak a fővárosban veszélyes ma tinédzsernek lenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak azért is!

"A lehetőség miatt demokrácia a demokrácia." Tovább olvasom