Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Drogvilág

JEGYZET - ˝Senki nincs biztonságban.˝
Nem irigylem azt az anyukát, akit azzal hívnak fel az iskolából, hogy a fia összeesett és öntudatlan. Egy olyan anyát, aki hónapok óta küzd, hogy fiát kiszakítsa a drogos közegből. Mert jön a telefon, és ismét bebizonyosodik, hogy hiába a nyomozás, a követés, a barátok fenyegetése, a kábítószer így is utat talál 15 éves gyerekéhez.

Minden ötvenedik középiskolás fiú naponta él valamilyen kábítószerrel – riasztó adatok és látlelet a magyar fiatalok helyzetéről. Lényegében senki nincs biztonságban: abban a korban, amikor fontos, hogy valaki menőnek tűnjön, vagy egy társaság része legyen, a tinédzserek nem gondolnak a következményekre. Ciki visszautasítani a spanglit, és nyúl az, aki nem nyeli le a bogyót. Aztán örülhet, ha az lesz a legnagyobb baja, hogy öntudatlanul összehányja magát az öltözőben.

Lehet ilyenkor pálcát törni a szülők felett, és ujjal mutogatni, hogy biztos nem foglalkoznak a gyerekükkel, de azt gondolom, több ezer szülő nem lehet felelőtlen. Nem lehet a nemtörődömség mutatója a drogok ilyen mértékű elterjedése. Sokkal inkább a kontroll hiányáé. Szülőként nem tudom elfogadni, hogy egy iskola előtt szabadon kínálgathatják a gyerekemet mindenféle szeméttel, amitől akár meg is halhat. Hogy egy olyan díler, akinek már „több ügye is volt", még mindig játszhatja a cukrosbácsit az ingyenspanglikkal.

Mit tehetek, hogy ne kerüljek én is olyan helyzetbe, mint Ricsi anyukája? Vajon a tervezett kötelező drogteszt a megoldás? Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, akit ezek a kérdések foglalkoztatnak. Úgy látom, csupán reménykedhetek. És bízhatok a szerencsében, hogy statisztikailag a másik 49-be tartozunk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Télapó nincs itt

˝Hogy megértsük, hogy mit miért tesz a másik.˝ Tovább olvasom