Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Édesnemes méreg

"Lassan tényleg Európa élelmiszer-szemétdombja leszünk, pedig a kontinens éléskamrája is lehetnénk. A Magyar Gasztronómiai Egyesület megvizsgáltatta 19, kereskedelemben kapható fűszerpaprika összetételét, ízét. Az ítélet lesújtó. Ha hétvégén átcsönget a szomszéd, hogy kérjen egy kis pirospaprikát, a felmérés szerint a 19-es csoportból mindössze 7-ből szabad adni. A többi kuka.

19-ből 7 – nem jó arány. Már csak azért sem, mert Szeged is, Kalocsa is borzasztóan büszke paprikájára, ennek ellenére termékeik egy kivételével gyengén szerepeltek a vizsgálatban. Az egyik nagy paprikatermelő ismerősöm a teszthez rögtön hozzátette: 8 hónapnyi alutasakos „érlelés" minden paprikát egyenízűvé tesz.

Amikor elmegyek vásárolni, egyre inkább úgy érzem, becsapnak. Nem a pénztáros kisasszony, hanem az élelmiszergyártók. Nem csak a paprika, nekem ma már minden élelmiszer gyanús. Nem véletlen, hogy egyre többen vásárolunk ismerősöktől, mert bízunk benne, hogy a háztól érkezett méz, a Kovács úr őrölte paprika tényleg jó. Mert Kovács úr már tudja, ha szart ad el, soha többé nem vásárolok tőle. Sőt másokat is visszatartok. A bizalomhiány lesz az oka, hogy előtérbe kerül az otthoni állattartás, a tetőn nevelt paradicsom. A vidéki – nem mintha Szeged nem lenne vidék – ismerősöktől megvett csirkéről legalább tudjuk, hogy látott napfényt, és kapirgált is, ipari társaival ellentétben.

Vissza a paprikához: tudják, mit jelent a csomagoláson feltüntetett Édesnemes felirat? Vagy: Csemege? Ne adj' isten: Különleges? Ha azt gondolják, ez jelöli a paprika fajtáját, tévednek. Ezek bizony minőségi osztályok, és elárulom, a többség által előszeretettel vásárolt Édesnemes harmadosztályú termék. Sokáig kellene a boltok polcain kutakodni, hogy első osztályú őrölt paprikát találjunk, ami tényleg különleges. Még szerencse, hogy az uniós oltalom alatt álló szegedi paprika az előírások miatt mindig különleges, és nem csak azért, mert Szeged környékén termett."

Olvasóink írták

 • 7. macs 2012. november 09. 15:22
  „6. klj-54,
  kösz az infót. :-)
  Tudom, bennem van a hiba, de amit agyondicsérnek, azzal nekem mindig vannak fenntartásaim. :-D”
 • 6. klj-54 2012. november 08. 18:14
  „@macs:
  Ha a gazda tud cirokmagot szerezni akkor 10 hét alatt nem teljesen nagyüzemi körülmények között 2 kilós ( élő) súlyú csirkét gyárt neked, amiről azt hiheted, hogy kapirgált.
  Apró trükk amit csak az ismer aki csirkét tartott nagyüzemben, mint én is 20 éve :)”
 • 5. Anmari51 2012. november 08. 17:25
  „Anmari51
  Ifjú kora óta ismerem Segesvári Csabát és a kommunikációs stílusát, így el van neki nézve. hogy csak úgy <moderálva>ozik az általa írt cikkben! De tessék mondani a felelős szerkesztő, rovatvezető nem olvasta ezt a cikket? Nem jól tudom, feltételezem, hogy egyetlen írás sem mehet nyomdába, csak miután a szerkesztő jóváhagyta egy újságíró kollégája "remekművét"! Nagyon kínos ha ilyen baki megjelenhet a DM-ben. Segesvári Csaba fotósként tette a dolgát testnevelő tanári főiskolai diplomával, persze azt nem tudhatom szakirányú képesítést az óta szerzett fotózásból és újságírásból lehet, hogy igen.
  Személyesen Csabának címezve a költői kérdésem talán abban a társasházban ahol ő lakik a betonozott udvaron, erkélyen, esetleg padláson illetve a tetőn van mód konyhakerti növényt netán virágot is termelni? Gratula Csaba de ettől a "művétől" kultúráltabb szinvonalat kérünk a XXI században, előre is köszönjük szépen!”
 • 4. macs 2012. november 08. 13:11
  „Azért a háztól vett termékre se venném be a hashajtót se, pláne nem a ciánt.
  Boldogan vittem a hírős szegedi paprikát ajándékba, aztán csak pironkodtam, amikor pár hét múlva, szó nélkül tették elém a hajdan gyönyörű színű, de addigra téglaporszínűre fakult izét. Én égtem és nem eladó! Engem átvágott és még átvágott másokat is, sőt mint hallom még ma is árulja a termékét. :-(
  A házi csirkékről is van némi rossz tapasztalatom. Az állítólag csak és kizárólag kapirgáló csirkék is sokáig tápon élnek, nem mozoghatnak sokat, mert akkor nem híztak megfelelően, aztán a vágás előtt lesznek szabadon járó, kapirgálók.
  Sőt a kedvencem, a mosógépből leeresztett vízzel locsolt biozöldség. :-)”
 • 3. tuskóhopkins 2012. november 08. 09:24
  „2. eljensokaszeged,
  oda bizony. Helyette ömlik a sz@r. Igény szerint (sz@rint). Fogyassza egészséggel!”
 • 2. eljensokaszeged 2012. november 08. 08:35
  „jaj oda a literátus újságírás. brühühühühhü”
 • 1. tuskóhopkins 2012. november 08. 07:29
  „"...ha szart ad el, soha többé nem vásárolok tőle. "
  Fogalmazó úr új színt kent a közeljövő Délmagyarországjának spalettájára.
  Vagy új sz@rt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti szötyök

"Hogy kinek a kottájából játszanak? Nem kérdés." Tovább olvasom