Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Egy asztalnál

JEGYZET - "A határon túliak ügyében ma is csak végletekben tudunk gondolkodni."
Belgrádban nem sikerült elintézni a szerb útlevelet, ezért nem vett részt június végén a Parlamentben tartott ünnepségen Balog Virág László két unokája – így nem lehettek tanúi, amint nagyapjukat, a 100 ezredik állampolgársági kérelem benyújtóját köszöntik.

Még az oly zamatos szabadkai szilvapálinka sem lódítja meg úgy az ember fantáziáját, hogy az asztalnál épkézláb magyarázatot tudjon adni „odakinti" honfitársainak arra, miképp történhet ilyesmi. Azt sem nagyon lehet megértetni, miért egyszerűbb olykor a vízumügyintézés egy közel-keleti, afrikai diáknak, mint egy kárpátaljainak. Vagy hogy miért kell hallgatniuk a felvidékieknek a Fico- vagy Slota-féle sértéseket.
Korrigálok: magyarázat mindig akad. Még rémisztőbb: legtöbbször ideológia is.

Romsics Ignác történész mutatott rá: a Horthy-kor vezető elitje történelmi véletlenként és totális igazságtalanságként fogta föl Trianont, s válasza a teljes elutasítás volt. De a revíziós propaganda csúsztatásai, téveszméi miatt nem a múlt- és önismeret, hanem az illúzió vezérelte a politikai gondolkodást. Romsics elemzése szerint az 1956 utáni nemzetközi elszigeteltségből kitörni igyekvő Kádár-rendszer a szomszédos szocialista országok barátságáért cserébe hagyta sorsára a határon túli magyarokat – és „nacionalista maradvány" lett, ki szót emelt ez ellen.

Engedjék meg e publicisztikának, hogy ilyen elnagyolt keretbe helyezze a határon túliak ügyét, mert azt akarja bemutatni: ma is csak végletekben tudunk gondolkodni. Így tett kormány és ellenzéke 2004. december 5-e, a kettős népszavazás előtt vagy – azóta felcserélődött szerepben – a kettős állampolgárságról szóló vitában. 800 ezren árasztják el Magyarországot, 20 évre bebetonozza magát a Fidesz, ha szavazati jogot ad a határon túliaknak – ismerős érvek. És aki véleményt nyilvánít: állásponttól függően irredenta, nacionalista maradvány vagy balliberális csökevény. Mert a választópolgár is szereti az ideológiákat. Így lesz a belpolitika mindig sokkal fontosabb, mint holmi vízumügyek.

Csak épp Balog Virág Lászlóékkal vagy a mai cikkünkben szereplő Nagy Kanász Lászlóékkal nem akar senki egy asztalhoz ülni. Pedig egy jó szilvapálinka mellett mi minden kiderülne!

Olvasóink írták

  • 1. klj_54 2011. augusztus 31. 09:45
    „A külföldieknek adott állampolgárság és a szavazati jog kegyetlenül vissza üthet!
    Kint utálják az őket megosztó, magát Istennek vélő magyar kormányfőt a normálisan gondolkodó emberek.
    És bizony ők vannak többségben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezt dobta a gép

"Hogy lehet az, hogy ugyanaz a család tavaly még kapott segítséget, idén azonban már elutasították a kérelmét?" Tovább olvasom