Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Egy csepp élet

JEGYZET - "A rászorulók önzetlen támogatása a vérében van annak, aki vért ad."
Büszkén mutatta a jelvényeket, a tányérkákat, a kulcstartókat, a tégelyeket, a megszámlálhatatlanul sok oklevelet. Az emléktárgyak sokaságán kiáltójelként virít a vörös vércsepp. A véradó mozgalom jelképe mellett ott a vérvörös kereszt is. A két szimbólum jegyben jár: a véradás szervezésében 1939 óta vesz részt a Magyar Vöröskereszt is. Nem épp a kezdetektől, de több mint fél évszázadon át vért adott és véradást szervezett az az algyői asszony, aki megmutatná a vérvörös jelképekkel díszített tárgyait az iskolásoknak is. Szinte mindegyikhez hozzáfűzne egy-egy történetet. Nemcsak életének fordulópontjairól mesélne, hanem az ajándéktárgyak sokaságával azt is igazolná, mennyire erős és kiterjedt a véradó mozgalom. Az iskolások így megértenék: a rászorulók önzetlen támogatása a vérében van annak, aki vért ad.

Bajban lenne a szülő nő, a sebészszike alá fekvő beteg, a különleges pirulától gyógyulást remélő páciens, ha nem lennének névtelen adományozók, akik vérüket adják, hogy így segítsenek ismeretlen embereknek. Az esztendő vége felé azonban a vérellátás kerül veszélybe. Épp a szeretet ünnepének idején csappan meg a véradó állomások forgalma. Ilyenkor még fifikásabban kell toborozni a vérükkel adakozókat. Az erőfeszítés nagyságrendjét érzékelteti, hogy a biztonságos hazai vérellátáshoz egy évben 450 ezer egység vérre van szükség. Ehhez a Magyar Vöröskereszt naponta több mint 1800 véradót toboroz országszerte. Ez az év 12 hónapjában közel félmillió ember önkéntes véradományát, önzetlen segítségét jelenti.

Csendes hősöknek szokás nevezni a véradókat az évnek azon a napján, amikor kitüntetik, jutalmazzák e mozgalom legjeit. Ezzel az ünnepléssel 1988 óta a Magyar Vöröskereszt reflektorfénybe helyezi az egy csepp vér jelképét éltetőket. Most azonban azokat is ünneplik egy-egy doboznyi szaloncukorral, akik egy másik embernek először adnának a vérükből 450 milliliternyit, mert egy csepp vér: az élet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betonpélda

"Ezért a győzelemért nem osztanak serleget, érmet, a résztvevők mosolya, elszántsága a babér." Tovább olvasom