Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Egy csepp pénz

"Paradox, de igaz: a szegény(ebb)ek vásárolnak hitelre és drágábban."
Szegényen is gazdagok vagyunk. Pazarló életmódunkból ez következik. A legtöbb lakás, ház fényárban úszik, nem csak ott égnek a lámpák, ahol valaki tartózkodik, folyóvízben mosogatunk, nem zárjuk el a csapot fogmosás, borotválkozás közben. Azt sem vizslatjuk, a kiszemelt elektronikai termék melyik energiaosztályba tartozik. Pedig a népi bölcsesség is azt üzeni: sok kicsi sokra megy. Mehetne.

Mondhatják: ne szövegeljenek fillérekről, forintokról, mikor a hónap végén ezrek hiányoznak a pénztárcából. Ez igaz. Senki sem vitatja, a legtöbb szakma, hivatás művelői alulfizetettek Magyarországon. Viszont ami van, az okosabban, jobban beosztható. Az is jellemző, hogy – bár kuncog a krajcár – költeni, pontosabban költekezni szeretünk, és rendre beleugrunk csábító, de az általában el nem olvasott apró betűs részben számos csapdát rejtő hitelkonstrukcióba. Így kerülhet a megvásárolt hűtő, plazmatévé, házimoziszett olykor másfélszer-kétszer többe, mint készpénzért. Paradox, de igaz: a szegény(ebb)ek vásárolnak hitelre és drágábban.

Egy korábbi, 2007-es felmérés szerint a megkérdezettek 55 százaléka vélekedett úgy, Magyarországon az emberek általában többet költenek, mint amennyit megengedhetnének maguknak, míg büdzséjükhöz egyre kevesebben igazodnak. De a megkérdezettek a túlköltekezést csakis másokra értik: a válaszadók 79 százaléka úgy vélekedett, annyit költ, amennyit a pénztárcája elbír, míg a lehetőségeit meghaladó költekezésről 8 százalék vallott. Kritika, önkritika nélkül.

Ahhoz, hogy spórolhassunk – ezt is lehet tanulni –, a gondolkodásmódunknak, a hozzáállásunknak kell megváltoznia. Sokunknak élnek Németországban, Ausztriában, Angliában rokonai, ismerősei. Amikor egy-egy látogatásról hazatérünk, bosszúsan állapítjuk meg: smucigok, a fogukhoz verték a garast, és nevetve meséljük, hogy oltogatták utánunk a villanyt, elzárták a csöpögő csapot. Pedig jól élnek. Lehet, hogy éppen ezért is? Mindenre odafigyelnek, tudják: egy csepp víz is pénz. Igaz, „csak" egy csepp.

Következő lépésként a megtakarítást – mostanában kezd divattá válni – befektethetjük a tőzsdén. A való életben gyakorolva a Gazdálkodj okosan! – végül is erről van szó – nevű társasjátékot. De hiszem, nem csak a „kis emberek" tanulsága kell, hogy legyen az egy csepp pénz.

Olvasóink írták

 • 3. Kisg 2011. március 21. 06:23
  „Én sajnos azt veszem észre, hogy hiába spórolok, kapcsolgatom a villanyt, vigyázok a vízzel, ha az élelmiszerárak az egyekben vannak. Azon nem lehet spórolni egy határ alatt. Mert ha igen, jönnek a hiánybetegségek, az alultápláltság, és az megint az eü-rendszert és kiadásokat fogja terhelni...”
 • 2. macs 2011. március 20. 16:28
  „Nálunk a fejelben kellene rendet tenni. Addig mig sokak szemében egy ember értékét az szabja meg, hogy hol lakik, milyen autója, mobilja, milyen trendi márkáju cucca van, hol nyaralt, addig sokan fognak erejükön felül, ha máként nem megy, hitelből költeni. Amíg sokan büszkén mondhatják, hogy ők bizony nem fognak buszra, villamosra, és isten mentsen tőle, vonatra ülni, mert nem keverednek az aljanéppel, addig mindig lesznek, akik nyakló nélkül vesznek fel hitelet.
  Érdekes, hogy sokan panelproliznak, közben hitelük felemészti a jövedelmüket és rettegnek a kilakoltatástól, de mégis különbnek gondolják magukat.
  Nem akarok ide politikát keverni, de LJ szavai is ezt a gondolkodás módot erősítik.”
 • 1. szuszikla 2011. március 19. 20:51
  „Sporoljunk emberek!! Táplálkozzunk napfénnyel meg vízzel, és máris takarékos Biogyökerek vagyunk......Csak vicceltem :-). Hova sporoljon még a magyar ember? Nállunk mindenütt energiatakarékos égő van, meg 10másodperc a tusolás mert drága a boylerből a melegvíz. Hitelre pedig elvből nem vásárolok évek óta!! Utolsó hitelem a 17éves autóm volt aminek az ára pontosan az éves keresetemmel egyezett meg, annál drágábbat nem lehetne vásárolni az embereknek. Igyhát ha éhbérért dolgozna az angol meg a német, akkor tudná meg igazán mit jelentene sporolni. ---->DE persze van a másik csoportja az embereknek ahogy a cikkben van leírva: luxus életkörülmény, 6-7millios autó mindezt hitelből, közben meg ugyanúgy minimálbérért dolgozik..... egyelőre míg munkanélküli nem lesz véletlenül....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húzzuk a belünk

"Az OEP szerint csaknem a felére csökkent a táppénzen töltött napok száma az elmúlt 15 évben." Tovább olvasom