Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Egy emlékév vége

"Pedig amikor a kereskedelmi tévében vezető hírek lehetnek az ismert emberek hétköznapi, sokszor triviális megnyilvánulásaiból, a személyiség példájának nagyobb hatása lehetne, mint korábban bármikor."
Véget ér Szegeden a Szent-Györgyi-emlékév, de aki beírja a tudós nevét a legnépszerűbb internetes keresőoldal ablakába, elsőként egy budapesti gimnázium nem működő honlapjával találkozik. A következő soron már megnyitható az iskola oldala; ott a „névadónk" rovatban a rövid életrajz, kiderül belőle, hogy Szent-Györgyi Albert ide, a Lónyay utcai református iskolába járt. Az is írva van, hogy mettől meddig dolgozott Szegeden. De csak lejjebb, a hatodik link a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központé, és ezen még fönn van a tavalyi Szent-Györgyi-napok programja is. Azzal, hogy majd ez lesz. Vajon mi marad az emlékévből azok számára, akik nem voltak ott a szegedi rendezvényeken?

Az emlékév programjaihoz sokan hozzátették a magukét, lapunk egy cikksorozattal és a tegnap véget ért vetélkedővel járult hozzá ahhoz, hogy a Nobel-díj elnyerésének hetvenedik évfordulója emlékezetes legyen. Volt emléktábla-avató is. A tudós emlékét őrzi a panteon, és az utca Újszegeden. De nincs egész alakos szobra a Széchenyi téren, és az egyetem se készül arra, hogy fölvegye a nevét. A legmaradandóbb élmény a sajnálkozásé; hogy a város nem használja ki eléggé a tudós hírnevében rejlő marketingértéket, a külvilág számára nem tudatosítja eléggé, hogy a Nobel-díjas tudós a miénk.

Tanulságos az is, hogy a cikksorozat minden darabja újdonságként hatott: a teniszező professzorról, a sármőrről, a britekkel tárgyaló megbízottról, akinek Hitler a fejét követelte – a mai harmincasok-negyvenesek nemigen hallottak. Mi királyok példáján, költőktől, íróktól, végül pedig halálunkig politikusoktól és sztároktól tanuljuk megérteni a világot. Az olyan ember, akinek a kreatív gondolkodás a kenyere, aki civil, de nem esik kétségbe, ha a politika belegyalogol az életébe – valahogy nem fért bele a tantervbe.

A lecke néha hiányzik. Az idős történész keserű iróniával emlegeti, hogy amikor Makón a megyei önkormányzat összevonta két középiskoláját, az „Erdeit" és a „Galambot", az új intézménynek egy semleges nevet adott. A szociológust és az évszázad autójának nevezett Ford-T alkotóját is „tagintézménynévadóvá" fokozták le, egyformán, demokratikusan. A történész szerint ez jellemző, de az is, hogy az ilyen dolgaink miatt feszengünk. Mint tízéves gyerek a himnusz alatt.

Pedig amikor a kereskedelmi tévében vezető hírek lehetnek az ismert emberek hétköznapi, sokszor triviális megnyilvánulásaiból, a személyiség példájának nagyobb hatása lehetne, mint korábban bármikor. Szerinte újra és újra érdemes próbálkozni a kultuszteremtéssel.

Csak valahogy ügyesebben kellene folytatni.

Olvasóink írták

 • 3. triatlonos 2007. december 12. 16:27
  „Tisztelt Szerző!
  Boszorkány jól feladta a "magas labdát", ezt gyorsan le kellene ütni. Körbejárni a makói témát. Mert egy Boszorkány képes arra, hogy még az Ön által feltett kérdéseket is meghatározza, ugy mint a kereskedelmi TV-ben szokás a szerkesztő és a műsorvezető között.
  De azért az SzBK is megér egy misét!”
 • 2. Boszorkány 2007. december 12. 11:34
  „Jó ötlete van a Triatlonosnak!

  Bemutathatnák az újságjukban, hogy a városunkban Makón milyen
  lényeges változások történtek az összevont középiskolák életében.
  Milyen terveket készitett az új vezetőség? Milyen új szakokat indítanak? Milyen átalakitásokat terveznek? Kikkel akarnak együtt -
  működni? Igazán kiváncsi lennék rá, hogy kikből áll az új vezetőség!”
 • 1. triatlonos 2007. december 11. 09:11
  „Egy emlékév köröli események alkalmasak arra, hogy rávilágitsanak azokra a dolgokra, ami mellett máskor elmegyünk. Páldául arra, hogy a méltán világhirű Szegedi Biológiai Központ filléres gondokkal küzd, sokszor még a doktoranduszok ösztöndiját is kölcsönből tudja kifizetni. Hiába a kitűnő felszereltség, pénz hiányában nem tud funkciójának megfelelően működni.
  Vagy itt a "makói példa"! A méltán hires Kerit, és az MTH-t -mert Icuka népkonyhájának autóin ezt reklámozza - összevonták, természetesen takarékossági okok miatt. Az is világos mindenki számára, hogy ez az összevonás alkalmas egy kis politikai alapon történő vezető váltásra. És láss csodát! Ez a szociológusos és T-Modeles állóviz megmozdult, és annak a körvonalai rajzolódnak ki, hogy Erdeit és Galambot egymásnak találták ki. Sokkal több minden történt az elmúlt három hónapban, mint az elmúlt 15 évben! Legalábbis terv szintjén, kérdés csupán, hogy mi valósul meg belőle? A sajtónak erről kellen szólni, nem pedig a "görög tűz" szitásáról!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plazmagyar

"Akciók, kedvezmények, hitelkonstrukciók erdejében próbáljuk megtalálni a műszaki ketyerék közül a… Tovább olvasom