Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Egy füst alatt

JEGYZET - "Egy cigarettányi mikrorizikó többszörösét vállaljuk minden-ap egyszerűen csak a közlekedéssel."
Az idén januártól hatályos, szigorú, a dohányzást üldözendő cselekedetként beállító törvénymódosítás hatására sokan hajlamosak azt hinni, hogy megszűnt az életünkben minden, ami egészségkárosító, elapadt a méreg forrása, örökké élünk, nincs már további tennivaló.

Azaz valami azért mégis van, üldözni kell azokat, akik még mindig nem értik. Meg lehet például próbálni feljelenteni a felső szomszédot, aki az erkélyén dohányzik, aztán ha az egészségért ezáltal ma is tettünk valamit, nyugodtan megsüthetjük az ötször odaégetett olajban a sertéshúst.

Princess Chelsea - The Cigarette Duet


A fedett helyen való cigarettázás megtiltása után felmerült néhány intézményvezetőben egy újabb igény: ne engedjék az elektromos cigarettát sem, mert hátha az is káros. Egy répát megenni biztos jobb, mint nikotinos elektromos cigarettát szívni, csakhogy nem akar mindig mindenki répát enni, van, hogy dohányozni jobb lenne. Az e-cigi esetében kifogás, hogy addikciót ez is okozhat egyrészt a nikotin miatt, másrészt mert különböző ízű variációk léteznek belőle. Probléma továbbá, hogy nem ismert, hosszú távon hogyan hat. „Oké, hogy az állandó füstszívást nem szereti a tüdő, de az állandó vízgőzszívást?" – kérdezte egy dohányzó ismerős, aki szeretne minél többet megtudni az e-cigarettáról, mielőtt vásárol. Jogos, normális igény, az egyén szintjén. De központilag, „egy füst alatt" ezt is tiltani elég vad ötlet.

Nemrég mondta nekem valaki, hogy egy cigarettányi mikrorizikó (kockázat mértékegysége) többszörösét vállaljuk mindennap egyszerűen csak a közlekedéssel, vagy azzal, hogy városban élünk. A kockázatcsökkentés elvét figyelembe véve okos dolog lenne például a vasúti közlekedést fejleszteni, és a vasúti áruszállítást erőltetni a közútival szemben, ezzel kevésbé lenne veszélyes az autózás vagy a kerékpározás. Így már mindjárt többet tenne a kormány a kockázatcsökkentésért, mint ha 5 méterben határozza meg a kijelölt dohányzóhely távolságát a bejárattól, vagy megtiltja a klinika kertben a cigarettázást – fejtegette.

A Kossuth-díjas fizikus, Marx György után szabadon tehát ha úttesten megyünk át, ne csak felfelé nézzünk, nem zuhan-e ránk egy repülő, hanem a biztonság kedvéért nézzünk jobbra és balra is, és mérjük fel a valódi kockázatot.

Olvasóink írták

  • 1. theseus 2012. február 02. 10:58
    „Nyilván egy dohányos füstölgései. Már az első mondat is elég ciki. Senki sem él örökké, ha nem kell mások füstjét beszívnia. De az lehet, hogy tovább.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majom a vízben

"Úgy indult, hogy lesz itt pénz meg munkahely, mindenki jól jár, mindenki építkezhet kockáról kockára." Tovább olvasom