Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Egy kupica

JEGYZET - "A mértéktartás lenne a cél.˝

Zacher Gábor toxikológus korábbi megnyilvánulása egy országos internetes portálnak: „Ha azt mondja egy kislány, hogy megivott két koktélt plusz egy sört, és nem emlékszik semmire, valószínűleg igaza van. Neki pont ennyi elég az 55 kilójával és az üres gyomrával, hogy felboruljon. Én két deci keverttől hánytam végig egy éjszakát az építőtáborban tizenvalahány évesen".

A mostani fiatalságtól már sokkal cifrább történeteket lehet hallani, meg érdekes párosításokat az alkoholos italok – plusz esetleg egyéb tudatmódosítók – között. Egy-egy átmulatott éjszaka után pedig sokan hajlamosak azzal dicsekedni, hogy mennyire tökös dolog volt félholtra inni magukat. Nem tudok velük egyetérteni, mert nem olyan jó buli, ha másnap azt se tudja az ember, kivel és mit csinált. Azt a fiatalt se irigyeltem, akit az idei Szegedi Ifjúsági Napok egyik éjjelén szedtek össze a töltés oldalából a mentők. Józanul valószínűleg nem esett volna olyan szerencsétlenül a nem túl nagy mélységbe, hogy nyílt lábtörést szenvedjen. Remélem, már gyógyulgat.

A piát nem kell reklámozni nálunk, ahol egy országos statisztika szerint személyenként átlagosan 13,3 litert iszunk évente, és a WHO szerint az egyik vezető egészségkárosító tényező az alkohol. A mértéktartás lenne a cél. Jóból keveset. Esténként például egy kevés vörösbor kifejezetten pozitív hatással lehet az egészségre. Tele van antioxidánssal, segíti a vérképzést. Van olyan ismerősöm, aki orvosi javaslatra minden vacsora előtt leküld a torkán egy deci vöröset, holott egyáltalán nem „barátja" a borosüveg.

Mindenki tudja, az alkohol segít ellazulni. Lazuljunk is, de ne féktelenül! Mert aki mer akkora hős lenni, hogy megáll egy kupica pálinkánál, az elmondhatja, hogy tényleg az egészségére vált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kísértetek

˝A kísértetek már a spájzban vannak.˝ Tovább olvasom