Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Egy másik bizalom

"Az állami fizetésből élők számára akkor az volt a rábeszélés alapja, hogy a konvergencia program miatt dolgozókat bocsátanak majd el, de a megmaradottak jobban fognak keresni."
2007 februárjában a közvélemény már túl volt az első őszödi meglepetésen, de a bizalmi válságot még inkább csak Sólyom László tévébeszédéből ismerte. A Gyurcsány-kormány ekkor egyezett meg abban a közalkalmazottakat képviselő szakszervezetekkel, hogy a 2008-as év befagyasztott bérekkel telik el, de 2009-ben egyenesbe jut az ország, és a közszolgálati dolgozóknak reálbér-emelkedése lesz. Az erőteljes szakszervezeti kultúrájú nyugat-európai országokhoz képest a magyar szakszervezetek megértéssel fogadták ezt az alkut. Az állami fizetésből élők számára akkor az volt a rábeszélés alapja, hogy a konvergencia program miatt dolgozókat bocsátanak majd el, de a megmaradottak jobban fognak keresni. Elbocsátottak mintegy 80 ezer közalkalmazottat, de a fizetések nem változtak. Most pedig, a 2009-es év küszöbén szembesülnek azzal, hogy a várt évben – miután még pár hónappal azelőtt is mást olvastak a kormányzati reklámokban – nem lesz béremelés, sőt a 13. havi bér elvételével még csökkenni is fog a bérük.

Egy átlagos magyar közszolgálati munkavállaló ennyit lát abból, ahogyan az elmúlt 2-3 évben sorsával foglalkozik az állam, vagyis a munkaadót jelentő kormány. 2006 után – miután Őszödön a magunk módján kiderült, hogy államháztartási válság van – a közalkalmazottak bőségesen hallhatták, hogy a 2003-as Medgyessy-féle 50 százalékos béremelésnek része volt abban, hogy végzetesen megbillent a költségvetés egyensúlya. Ezután hallhatták, hogy drága és rosszul szervezett az állami szektor, most pedig hallhatják, hogy itt a válság, és lehet örülni, ha csak fizetéscsökkenés van, és nem lesznek tömeges elbocsátások.

Mit gondol erről egy orvos, tűzoltó vagy rendőr, akit ezerszer kioktattak, hogy az állam működése nem olyan már, hogy csak úgy adja a pénzt, hanem olyan, mint egy nagy cég, ahol menedzsmentnek kell lenni és hatékonyságnak. Azt gondolja ez a közalkalmazott, aki a maga munkáját elvégezte, hogy akkor mit is tett ez a menedzsment? Miért kellett egy győztes választás után 50 százalékos béremelést adni, ha nem volt miből? Miért kellett másfél éven át tagadni a válságot, majd a fél ország előtt hitelvesztetten nekirontani a megoldásnak?

A feszültséget, amelyet az új, nemzetközi válság okozott a közalkalmazotti szférában, talán legyőzi az elbocsátástól való félelem. Az állam iránti bizalmat azonban semmilyen félelem nem adja vissza.

Olvasóink írták

 • 18. hazaffy 2008. december 02. 17:45
  „Köszönöm.
  Talán egy írástudónak épp ezért nem öszödöt kellene emlegetnie, hanem például a vizitdíj elleni népszavazás politikai játékát.
  A világgazdasági válság annyiban mindenképpen tényező, hogy hosszú évekig söprögethettük volna még a szőnyeg alá a problémákat. Most, amikor már ezt nem tehetjük van aki öszödöt emlegeti és van, aki sutbadobva a népszerűségi adatokat lép. Mert kell.”
 • 17. legal 2008. december 02. 16:49
  „Hazaffynak és más érdeklődőknek tisztelettel ajánlom szives figyelmébe az index.hu/politika/belföld... blokkban Joób Sándor tollából származó ismeretterjesztő írást a helyzetről a "Verni a csalánt más bőrpénztárcájával" címmel. Türelmes párbeszéd stílusban tárja a helyzetet az olvasó elé könnyen megérthető, nem politikai elkötelezettség nézetből.”
 • 16. jozicsenko 2008. december 02. 16:16
  „hazaffy: ha nem lenne a világgazdasági válság, lenne helyette egy magyar államcsőd, vagy valami ami közel van hozzá

  tetszik vagy sem

  ugyanis az elftársaid több hitelt vettek fel és tapsoltak el, mint amennyit visszatudnánk fizetni”
 • 15. legal 2008. december 02. 16:08
  „Nem a világgazdasági válság miatt kell visszafizetnünk 25 milliárd euro tartozást egy év leforgása alatt, amikor a Nemzeti Bank valutatartaléka 17 milliárd euro. Most kidőlt a bili, ezt okozta a világgazdasági válság. Van mire fogni a termeléssel nem fedezett túlköltekezésünket. Ezért az ország gazdaságát hat éve vezető jelenlegi kormány a felelős. Nem egy pénzéhes rabló szakadt a nyakunkba.”
 • 14. hazaffy 2008. december 02. 14:48
  „Azért egy írástudótól - ha már visszatérően céloz rá - elvárnám, hogy abban a bizonyos öszödi beszédben azt lássa, ami az valójában. Amúgy jó kis tárca lenne ez, csak közben egy apróságról sikerült nem tudomást venni: mostanában világgazdasági válságként emlegetik.”
 • 13. pintyőke 2008. december 02. 14:29
  „Logaritmus egyre hiteltelenebb a visszafelé mutogatás, ahogy telik az idő. Már tavaly is égő volt. Az őszödi beszéd óta pedig minden baloldali értelmiségi, publicista, fejlődikaváros-hívő szavai akadoznak. Szerintem ötször meg kell gondolniuk mit írnak. Nehéz úgy tükörbe nézni: hogy azért alkalmazom a szánalmas személyeskedést, démonizálást, mert a tények egyre nehezebben igazolnának engem.
  A hetedik évébe lépő apparátusnak csak az ovisok hiszik el, hogy nem ők a felelősök a zuhanásért, hanem a hét évvel ezelőttiek, most meg a nagyvilág.
  Tényleg sajnálom, hogy lemondtak az érdemi vitáról, önmagukat árulják el minden egyes ilyen hozzászólással. De szíve joguk, pláne, ha ateisták, bár a gyermekek szemébe akkor is bele kell majd nézni.”
 • 12. achilleus 2008. december 02. 09:13
  „Pici kiegészítés az előzőhöz:
  "nem a tényekkel vitatkoznak - annál alattomosabbak - hanem az újságírónak esnek neki"
  - ja, és marad nekik a gumicsont (a fidesz meg a zorbán)”
 • 11. achilleus 2008. december 02. 09:11
  „A szerkesztőségit jónak tartom, kevés kommentár, inkább a tények. Rögtön meg is jelentek azok, akik a tényeket nem hajlandók tudomásul venni (Logaritmus például), és máris támadásba lendültek /No nem a tényekkel vitatkoznak - annál alattomosabbak - hanem az újságírónak esnek neki/, de ezeknek - sem tények, sem észérvek - nem léteznek (igaza van Legal9-nek). - Ne hagyja magát, fiatal újságíró!”
 • 10. legal 2008. december 02. 08:36
  „Azért a 15-16%-os reálbér csökkentés bejelentésre nemcsak a jóltartott szakszervezeti vezetők mozdultak meg, s felheccelt embereik...”
 • 9. legal 2008. december 02. 08:27
  „Vannak, akik sosem értik meg: a Fidesz vezette kormány tudta, hogy mennyi pénz van az államkasszában, s tudta a szabályt: addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér. Miért rajta verik el a port ma is, holott az eltelt hat évben az MSZP is tudta (Öszödön be is vallotta egy istene), nincs pénz a kasszában. Ezért, hogy osztogathasson, úgy kormányzott teljes felelősséggel, hogy ez idő alatt megduplázódott az állami garanciával vállalt hitel (eladósodás) összege. Még ma is összetévesztik az emberek a szocializmusban volt egynyáji, népfrontos parlament gyakorlatát a mai demokratikus berendezkedésünkkel: ma az ellenzéknek nincs kormányzati felelőssége az állampolgárokkal szemben. Tehát ne arra fogják a hibákat, akik a parlamentben mást akarnak, mint az alkotmányos jogaival rendelkező kormány tehet és megtehet. Sosem értik meg.”
 • 8. tomjank1 2008. december 02. 08:25
  „Sarnyai Úr!

  Nem a közalkalmazottak tüntettek, hanem a szakszervezeti vezetőik által felheccel emberek.
  Bátran állíthatom, hogy a tüntetésről nem is hallottunk, csak a médiából értesültünk róla.
  Egyszer fel kellene mérni, hogy az érintett réteg hány %-a ért egyet a szakszervezetek eme nagybecsű közreműködésével. Biztos vagyok benne, hogy megdöbbentő eredmény születne.
  Ezek a szkaszervezeti vezetők kizárólag a saját fontosságukat - megélhetésük alapját - akarják ezekkel a cirkuszokkal bizonyítani. Szánalmas emberek, akik civil pályájukon sikertelenek, így valahol ki akarnak a középszerűségből törni.
  Ami a gyerkei megsegítését illeti ahhoz annyit fűznék, dolgozni kell és nem a szüleimre támaszkodni.”
 • 7. tomjank1 2008. december 02. 08:18
  „Ha Ön pártatlan, és objektív újságíró lenne, megemlíteni azt a nem elhanyagolható tényt, hogy a Medgyessy kormány miért kényszerült 50 %.-os béremelésre. Ha esetleg hiányosak ismeretei elmondom, hogy az Ön által preferált politikai párt kormányzása alatt 4 évig a közalkalmazotti bértábla, és a pótlékalap be volt fagyasztva. Így a képzettség nélküli 16 éves havi alapilletménye annyi volt, mint a főiskolát végzett kezdő tanáré.
  Választások előtt nem sokkal próbálkoztak ezen enyhíteni - diplomás minimálbér - de az semmit nem ért, mert a problémát nem rendezte, csak szembe fordította egymással a különböző kategóriába sorolt embereket.”
 • 6. N.P. 2008. december 02. 07:15
  „A környékünkön van két iskola. Az egyik állami, a másik egyesületi fenntartású. Az egyikben tanító pedadgógusok henye ingyenélő közalkalmazottak, a másikban tanítók korunk hősei a vállalkozók. Könyörgöm ugyanazt a munkát végzik!!!”
 • 5. Conquer 2008. december 01. 20:13
  „Hát ez mondjuk várható volt... A reálbérek nem csak a versenyszférában csökkennek, hanem a közszférában is...
  A versenyszférában tömeges elbocsátások vannak lesznek. A közszférában is jön ez... Nem véletlenül írta a mindig jólértesült Népszava, hogy 70.000 közszolga elbocsátása várható (amit a kormány természetesen egyből cáfolt). Megjegyzem, ez a Népszava volt az, ami 2003-ban is bejelentette a leépítést, amit a kormány tagadott, majd 2003 szeptemberében lefejezte a közszférát...”
 • 4. legal 2008. december 01. 19:54
  „Mint a mai hírekből hallható, a kormány gyorsan talált kb. 120 milliárd forintot a közalkalmazotti bérek emelésére az elvett 13. havi bér kiváltására, s gyorsan megígérte, hogy - különösen az alacsony keresetűek részére - beépíti azt a havi fizetésekbe. Gyurcsány és az MSZP becsinált, aminek krémje habjából bizonyosan jut Logaritmusnak is.”
 • 3. sarnyai 2008. december 01. 17:39
  „Logaritmus elvtárs hozzászólását nem értem. Azt látom, hogy aggódik az ország és a párt sorsaért, csak azt nem értem, hogy akkor miért az ellenzékkel foglalkozik? Én azt hiszem, most a kormánynak és a pártnak, Gyurcsány Ferencnek kell úrrá lenni a nehézségeken. Úgy tudom, ők vették fel a legújabb IMF-hitelt is, éppen ezért.”
 • 2. sarnyai 2008. december 01. 17:24
  „Én gratulálok Panek úrnak a kitünő cikkhez! Drukkolok, hogy sikerüljön a megegyezés a kormány és a közalkalmazottak között! Kapjanak ők is legalább nettó 80 ezer forintot a 13 havi járandóságukból, mint én a nyugdíjamból. Persze az lenne a legjobb, ha nekik is emelnék a fizetésüket is, hogy legalább az inflációt kövesse. Különben nem tudom, miből fogják a fiamék kifizetni a megint megemelt távfűtést. Én adok nekik a nyugdíjamból, amennyit tudok, de tényleg egyre nehezebb mindenkinek. Bizony elég nagy a bizalomvesztés főleg a fiatalok körében a párt iránt. Ahogy hallom, ők nem is annyira az államban csalódtak, hanem inkább Gyurcsány Ferencben. De talán még nincs minden elveszve, hátha betart még valamit az ígéreteiből.”
 • 1. Logaritmus 2008. december 01. 16:55
  „Sanyikám, ez gyenge volt mint hangyafing a az esti szélben.

  Ha már bizalom-válság-politika háromszögből akartál egy jót írni, tetted volna így:
  http://w.blog.hu/2008/12/01/roncsderbi_1

  "... Ebben az esetben az volna leírva Szíjjártó Péter javaslatára, hogy a tizenharmadik havi nyugdíjat semmiképpen se maximálják nyolcvanezer forintban, hanem tessék továbbra is kifizetni mindenkinek. Világválságról, IMF-hitelről, sarokszámokról nem tárgyalunk, az minket nem érdekel. Több pénzt az embereknek! Magyarország többet érdemel! Sárgabögre görbebögre!

  Ha többségük lenne, akkor ezt szavaznák meg. De minek ehhez kormányváltás? Ez az eggyel ezelőtti komcsi megoldás.
  A múlt elkezdődött

  Irtó szar lehet ilyenkor fideszesnek lenni. Felkészülni a röhejre, a leereszkedő kioktatásra. Hogy a ti félhülye szóvivőtöknek van arca úgy tenni, mintha nem tudná, mintha nem lenne tudható, hogy a pénz konkrétan elfogyott. Nem az van, hogy a gonosz kormány nem akar többet adni, hanem ha akarna se tudna. Állambácsi kifordította a zsebét, megmutatta: nincs pénz, egyáltalán nincs. A dugiszámlán se. Letolta a gatyáját ország-világ előtt, kirakta maga elé a műanyagpoharat: adakozzanak, jó emberek.

  Akarna adni, egyébként. A tizenharmadik havi nyugdíjat éppenhogy a szocialistáknak köszönhetjük. Szeretnek ők helikopterről pénzt szórni. Ez a szenvedélyük. Ha nem szórnak, ha a karnevál elmarad, annak az az oka, hogy nincs pénz. Az Úr adta, az Úr elvette.

  Íme, az elkúrás működés közben. Hejehuja, dínomdánom, ejráérünkarramég. Amíg van idő, hogy finoman módosítsunk a röppályánkon, addig nem tesszük. Amikor elérjük a falat, akkor viszont olyan hirtelen koppanunk, hogy nincs már idő hosszú távra tervezni. Olyankor eret vágunk.

  Ebben a helyzetben ellenzéknek lenni nem túl bonyolult feladat. Ki volt kormányon a válság előtt? Ki az oka annak, hogy a becsapódás egy kivérzett, hitelfüggő, alanyijog-fetisiszta nemzetet talált meg? Ki vezette a falnak az országot? Ennyi. Ennyivel agyon lehetett verni az amerikai republikánus pártot.

  Ilyen lejtős pályán csak kivételes idióták képesek olyat alakítani, hogy mégis, a legfőbb felelősnél is alkalmatlanabbnak tűnjön az ő pártjuk. A szó már ide nem elég, tettek kellenek. Törvényjavaslat. Indítvány. Meg kell mutatni, hogy mi mégis, minden körülmények között súlyosabb elmebetegek tudnánk lenni. Megmutatni, mit csinálnánk, ha csinálhatnánk végre. Hogy mit tennénk azért, hogy ez a nemzet maradjon kivérzett, hitelfüggő és alanyijog-fetisiszta. Hogy mire kellene nekünk előrehozott választás, forradalom, húsz év. Arra, hogy végre mi kúrhassuk el."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi múzeumunk

"Milyen egyszerű lenne, ha a szegedi paprika piaci sikere azokon az embereken múlna, akik beleteszik… Tovább olvasom