Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Egy nap

JEGYZET - "Mind több utcai bűncselekményt, növekvő korrupciót, fegyveres rablásokat, éhséglázadást vizionált Pintér."
A belvárosból indulok kifelé a minap. Az egyik patika bejáratához közel középkorú asszony állít meg, nem lehetett több 40–45 évesnél, még ha könnyei rá is mostak még tízet az arcára. Restelkedik, hogy ő még soha ilyet, de pár nap múlva műtik, be kellene szednie előírt gyógyszereit, ám kiváltani nem tudja, kiderült, elfogyott a közgyógyellátási kerete. Szorongatja beutalóját meg a receptjét, kéri, nézzem meg. Tényleg. A patikusok gyöngybetűkkel rá is írták a vény szélére, 5400 forint. (Azóta is szégyellem, hogy belenéztem a papírjaiba – olykor hinni is tudni kell az embernek.) Ami pénz volt nálam, odaadtam, remélem, a maradékot is össze tudta szedni.

Két utcasarokkal odébb a legnagyobb lakossági javítószerviz vezetőjével futok össze, mesélem neki az előbbi esetet, ő folytatja egy másikkal. Idősebb asszonyka járt náluk, ősrégi Energomat mosógépének kitört az egyik lába. Van, 1800 forint, nekiadták volna ingyen is, de a szereléssel és a kiszállással együtt így is több ezerre rúgott volna a ceche. Inkább nem kérte, „valahogy majd kitámasztom könyvekkel" – mondogatta elmenőben. (Bizarr performance-a lehetne ez így az idei ünnepi könyvhétnek.) Persze a szerviznek is megvan a maga baja, 40 százalékkal esett vissza a garanciális javítások száma. Hiába, alig vesznek új készüléket az emberek.

Tovább folytatva az utam, SMS-hírt olvasok, az origo azt nézte meg, mennyit nyertek a vezető politikusok az egykulcsos adóval. Sokat. Pintér Sándor, az Orbán-komány milliárdos belügyminisztere például 17 milliót. Ő legalább előre jelezte, mi a dörgés. Emlékszik még valaki a belügyi tárca vezetőjének 2010 szeptemberében a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán elmondott beszédére? „Az országban jelentősen vissza fog esni a vásárlóerő, szegényednek az emberek, egyre több olyan jelenség lesz, ami a rendvédelmi szervek nélkül nem lesz megoldható" – figyelmeztetett. Mind több utcai bűncselekményt, növekvő korrupciót, fegyveres rablásokat, éhséglázadást vizionált Pintér, amelyek ellen határozott rendőri fellépésre lesz szükség. Azért az ott elhangzott mondatok felértek egy őszödi beszéddel! – csak ezután senki nem gyújtotta fel a Magyar Televízió székházát.

Akinek sok van, annak adnak, akinek kevés, attól elvesznek – ilyen egyszerű a rendszer, „simplicity", ahogy Matolcsy szokta volt mondani. Csak legalább ne csúfolnák az ilyen világot még keresztényinek is.

Olvasóink írták

 • 2. czindi 2012. június 11. 10:44
  „..és mint tudjuk, a rendőrség az elsősegély-csomagokkal van elfoglalva...ahol pedig nő a bűnözés, és a rend őrei tehetetlenek ( mert nevetséges jogszabályaink vannak, a büntetési tételek csak az autósokra nagyok ) ott jön a GÁRDA. Ilyen, vagy olyan de jön, mert valakinek rendet kell rakni ott, ahol bizonyos csoportok nem akarják betartani a törvényeket, és másságukra, népszokásaikra hivatkozva bűnöznek, és követelik, hogy mi, magyarok értsük meg őket a saját hazánkban, mi alkalmazkodjunk hozzájuk, akiket jó szívvel befogadtunk, - sok más nációval együtt, - és vannak, akik erre a Helsinki Bizottságot látják megoldásnak, mert politikai érdekeik azt kívánják...Itt vannak pl. a svábok. Nem különösebben szeretem a zenéjüket, de néha meghallgatom, élvezem a táncaikat, becsülöm a szorgalmukat és értékelem, hogy nincs tele velük a börtön...”
 • 1. klj...54 2012. június 09. 14:35
  „Jó kis cikk.
  Az alábbi link szerint Szegeden sem tűri a kormány a kritikát.
  http://www.origo.hu/itthon/20120609-kirugtak-a-birosagi-rendszert-kritizalo-birot.html
  Hja kérem, a jogállam ma már csak álom:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mókusposta

"A Göndör sor és a körtöltés közötti ideiglenes erdei lakcímre persze nem megy ki a nemzeti konzultációs kérdőív." Tovább olvasom