Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Egy százéves monológja

"Másfajta nyelven beszélünk. Másfajta tények között kell összefüggéseket találnunk."
Éppen száz nap múlva százesztendős lesz a lap, az önök lapja.

A békebeli Délmagyarország olyan volt, mint valami ódon ház. Gazdag és szellemdús hely volt, amelynek diófából és mahagóniból készültek a fényes bútorai, a padló dallamra nyikorgott, kecses metszésű porcelánlámpák szórták a fényt, és a kék szivarfüsttel együtt keringett tárca, vers és könnyű hajlású publicisztika. Illetve csatornázási látriport.

Aztán olyan lett ez a lap, mint egy cúgos szerelőcsarnok, kattogás, reszelés és kalapálás jellemezte, a finomságokat föltüzelték, és amit gyártottak helyette, na hát az nem volt szívderítő. Azért a lapot mindig is kulturális öntudat jellemezte, s nemcsak a dicső múlt miatt, hanem azért is, mert a durva építésű csarnok mindig is helyet szorított magában szabadabb zugoknak, kisebb helyiségekben újra és újra finomabb mondatokra hangolt üzenetek szóltak olvasóhoz, polgárhoz, várost álmodó patriótához. Lett helye és tere versnek, zenének, könyvnek, filmnek, művészeteknek.

Jól van, jól van, és most? Úgy hirtelenjében: bajban a New York Times, a The Times, megszorítások közt vergődnek a tradicionális német nagylapok, bajban a honi országos sajtó is, és nemcsak a válság miatt, de a kommunikációs elvárások radikális megváltozása miatt is. Az ember ma igazi könyvtárt hordozhat az egyik zsebében, százegy hírportál percre friss jelentését melengetheti a másikban.

Mi persze jogos büszkeséggel mondjuk, hogy voltak nagy elődeink. Igen, valóban büszkék lehetünk erre, de megélni, olvasót nyerni, megtartani, bármennyire is fáj, a múltból nem fogunk. Mikszáth, Móra, Tömörkény, Juhász Gyula a maga idejében kitűnő újságíró – is – volt. Az lenne ma is? Puskás Öcsi a fizikai adottságaival ma ügyes képességű másodosztályú középpályás lenne, akit folyton lecserélnének. A labda, a pálya ugyanaz, de másként játsszák.

A szó, a hír is mást jelent. Másfajta nyelven beszélünk. Másfajta tények között kell összefüggéseket találnunk. Másfajta időbeosztásokat használunk. Most egy kicsit olyanok a lapok, mint az Avatar képtelen, mégis lenyűgöző és elbódító világában a piciny szivárványokkal földíszített hadijelentések füzete. Őszinték leszünk. Nem lehet tudni, mit hoz – még csak a következő tíz év sem. Nem tudhatjuk, miként nő, merre tart a verseny. Mi azon leszünk, hogy az olvasó kitartson mellettünk.

Egyáltalán nem rossz, de mint látható, nem is egyszerű dolog százévesnek lenni.

Olvasóink írták

 • 6. tuskóhopkins 2010. február 15. 13:27
  „"Mikszáth, Móra, Tömörkény, Juhász Gyula a maga idejében kitűnő újságíró - is - volt. Az lenne ma is? Puskás Öcsi a fizikai adottságaival ma ügyes képességű másodosztályú középpályás lenne, akit folyton lecserélnének."
  Szomorú érvelés, amelynek reverendája alól kilóg az önigazolás lólába...
  ...s egy olyan lap védelmében, amelyből (szemben a mahagóniasztalos meg szerelőcsarnokos, neadjisten a már privatizált, de azért még ahhoz képest informatív időszakkal) senki sem fogja utóbb megtudni, milyen volt Szeged, a bulvárszint alatt mi történt a városban. Történeti értéke, forrásértéke zéró.
  Ja, tudjuk: azolvasóahibás, mer´ csak ez köll neki. Vér, bulvár és könnyek, meg marketing, árukapcsolások láncolata.
  Csak közben meg a lényeg tűnik (tűnt!) el. De ez az újonnan jött, média-agymosott generációt már egyáltalán nem zavarja.”
 • 5. Léni 2010. február 13. 19:12
  „4. Agyalapi! Nehogy azt hidd, hogy Orbán vagy Fidesz tudja, túlbecsülöd őket!”
 • 4. Agyalapi 2010. február 13. 13:56
  „Őszinték leszünk. Nem lehet tudni, mit hoz - még csak a következő tíz év sem.
  Kérdezzék meg a Fidesz elnökét.”
 • 3. szupersenki 2010. február 13. 09:43
  „"Mikszáth, Móra, Tömörkény, Juhász Gyula a maga idejében kitűnő újságíró - is - volt. Az lenne ma is? Puskás Öcsi a fizikai adottságaival ma ügyes képességű másodosztályú középpályás lenne, akit folyton lecserélnének."

  A fenti szövegrész alapján alapján karikázzuk be a képernyőn, hogy Darvasi László mije a mai újságírásnak:
  a) Ronaldinnyója
  b) Torghellesándorja
  c) Fatusi Babatündéja
  d) szolipatetikus cirkuszi majma

  Szerencsétlen.”
 • 2. Natasa 2010. február 12. 23:48
  „Mikszáth, Juhász Gyula...
  Címoldal: rádőlt egy traktor pórkocsija egy férfira és címoldalas fotó ahogy épp egy rendőr takarja le az odapréselődött hullát.................
  Te jó ég!!!
  A lányaim meg a reggelinél nézik, ahogy megfogom az újságot, felemelem és kérdezik: mi az?
  Köszönjük DM!!!!!

  Szerettem olvasni a tárcáidat, és sajnálom... sajnálom... ami most...”
 • 1. KolompárRómeó 2010. február 12. 21:04
  „Ez tetszik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lila foltok lila ködben

"Tabu ez a téma. Annak ellenére, hogy az erőszak sajtója egyidős az újságírással." Tovább olvasom