Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Egy ünnep színei

"Szerencsénk volt Szent István napjával. Az ország végre érezhette, hogy az ünnep mégiscsak a miénk, civileké. Hogy e derűs napon mindenkinek egyformán jólesik a sör, hogy érdemes belekóstolni az újszegedi grillfesztivál finomságaiba, és hogy az esti tűzijáték pártállástól függetlenül is sokszínű, és éppen ezért megkapó élmény."
Már hosszú napok óta nem láttunk kék eget, napfényben ragyogó zöld lombokat felhőszakadások mosta, vízárak sújtotta országunkban. Aztán az ünnepre, mintegy ajándékképpen, kiderült az ég. E meteorológiai véletlent nyilván nem írhatom az égiek különös kegyének számlájára, de az biztos, hogy jól jött már ennek az országnak a derűs égbolt a maga természeti valójában. No meg áttetten is.

Így, az ünnep elmúltával az ragadt meg bennem, hogy hál' istennek képes ez az ország jól érezni magát, ha hagyják.

Amióta az eszemet tudom, ünnepeinkre mindig rátelepedett a politika, amit most – bölcsen – elmulasztott megtenni. És az ország szemlátomást fellélegzett. Megtehette, hisz az, hogy a Sólyom László által a budapesti tisztavatáson mondott beszédben a minősíthetetlen jelzővel illetett politikai akarnokság bölcsen a háttérbe húzódott, lehetőséget adott arra, hogy feledjük lassan viselhetetlen pártoskodásainkat. Hogy baráti-családi beszélgetéseink ne alakuljanak rossz ízt maguk után hagyó vitákká annak következtében, mert vagyunk oly bolondok elhinni a bóvlit, amit a politika tart és sulykol belénk magáról, hogy csakis egymást kizáró megoldások lehetnek bajainkra. És csakis egyik vagy másik oldal lehet az igazság, a tisztesség és a hazaszeretet kizárólagos letéteményese.

Szerencsénk volt Szent István napjával. Az ország végre érezhette, hogy az ünnep mégiscsak a miénk, civileké. Hogy e derűs napon mindenkinek egyformán jólesik a sör, hogy érdemes belekóstolni az újszegedi grillfesztivál finomságaiba, és hogy az esti tűzijáték pártállástól függetlenül is sokszínű, és éppen ezért megkapó élmény. Olyan sokszínű, mint maga az élet, a valóság, melyet egyre inkább hajlamosak vagyunk monokrómmá tévő szemüvegen át látni és láttatni a hétköznapokban. Nem csoda, ha mind szomorúbb lesz ez az ország.

Szükség van az ünnepekre. Leginkább akkor, ha olyanok, mint ez a mostani volt. Sokszínűségével, barátokat és családokat összehozó, gazdag programjaival. És ha ilyenkor valóban rányílik e színes napra a szemünk, tán az ünnep múltán is nehezebben hisszük el, hogy egyszínű, csakis kétféle – és egymást kizáró – módon ítélhető meg a világ. És ha ez csak kevesekben is él majd így tovább, Szent István napja akkor is sokat tett e kedvetlen, sokszor önnönmagára is acsargó, megosztott, végletekig polarizált ország jobbításáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent István ünnepe

"Megvan-e a képességünk, hogy beleérezzünk: a századokkal ezelőtt a helyünkben élt emberek ugyanúgy… Tovább olvasom