Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Egyedi színfolt

JEGYZET - "Fejlett igazságérzettel ütjük-vágjuk, gyilkoljuk."

Csányi Sándor a leggazdagabb magyar, a szegedi Csányi Gábor sorsa azonban mégis több embert érdekel. Négy óra alatt 16 ezren voltak kíváncsiak az interneten arra a cikkre, amely Gáborról szól, sokkal többen, mint az OTP-vezér vagyongyarapodására. Gábor eredeti szakmája ív- és lánghegesztő, legszívesebben dolgozna valahol, de nincs állása. Évekig énekelgetett a Kárász utcán, magas kontratenor hangja egyeseknek tetszett, másokat annyira irritált, hogy rendőrt hívtak miatta. „Egyedi színfolt" – írta róla az újság 2005-ben.

Vagyis egyszerű, ártalmatlan különc, amilyenből sok van. Amióta azonban valaki lefotózta, ahogy fenékbe vágó forrónadrágban sétál a Kárász utcán, és a képet fölrakta a Facebookra picsaember néven, szinte fölrobbant az internet. Olyan gyorsan nőtt az oldal látogatottsága, hogy el kellett döntenünk, írunk-e erről. Kollégáim sokat vitatkoztak, végül úgy döntöttek, csak akkor írunk érdemben róla, ha személyesen beszélünk vele, és hozzájárul. A témát a hétvégén szinte az összes hazai internetes újság átvette, a leleplező írásairól ismert, Schmitt Pál dolgozatügyét kiderítő hvg.hu is. Most ugrasztják a kereskedelmi tévék a stábjaikat, hogy keressék elő a forrónadrágost a föld alól is, mert okvetlenül be kell mutatni.

Az újságíró ilyenkor azon tűnődik, mennyit ér a munkája. Megtanulhatja évek alatt átlátni a komoly összefüggéseket, megírhatja, mit mondanak a politikusok a közgyűlésen, nyomozhat a trafikpályázat rejtelmei után, kiderítheti, miért helyezték házi őrizetbe a Generál Média tulajdonosát. Ez a közszolgálati munka – a kattintások száma mutatja – olykor feleannyi olvasót sem érdekel, mint a forrónadrágos férfi. Mi fejre is állhatunk, ha tetszik, az olvasásnak akkor is mások a törvényszerűségei, mint az írásnak. A tisztelt olvasó elsősorban mindig az érdekeset választja, függetlenül attól, hogy közérdekű-e vagy sem.

De vajon mi számít közérdekűnek? Egy évtizede, ha megkérdeztük a Csongrád megyei újságíró-olvasó találkozókon a közönséget, hol van most Mehmet Karcsika, a válasz kórusban érkezett: Törökországban! Akkor erről írt az újság. Akadt egyetemi oktató, aki levélben figyelmeztette a szerkesztőséget, lemondja az előfizetést, ha még egy cikket közlünk a török–magyar gyerekről. Pedig nem csak Karcsika tapasztalta és tapasztalja azóta is, milyen sors jut egy vegyes házasságba született gyereknek, ha a szülők kapcsolata tönkremegy. Csányi Gábor esete ugyanígy, a médiaháttérrel együtt érdekes jelenség. Akad a róla szóló vélemények között olyan, miszerint az ő különc, esetlen lénye „egy egész beteg társadalmat nyugtat meg és emel fel". Ez azonban a legszelídebb hozzászólások közé tartozik, mert olyan mocsokáradatot kapott ez az ember most a nyakába a neten, mint egy sikkasztáson ért politikus. Mi, magyarok, született szabadságharcosok egyébként, fejlett igazságérzettel ütjük-vágjuk, gyilkoljuk a közízlés ellen vétőt, mint egy számítógépes játékban. A média pedig vigyáz az illúzióra, miszerint van különbség virtuális és valóságos indulataink között.

 

Olvasóink írták

 • 3. szatocs 2013. május 07. 20:06
  „A tisztelt olvasó az érdekeset választja függetlenül attól igaz-e vagy sem,erre a nagy igazságra jött rá Bakos újságíró,amiből jól él!Illő lenne megnézni miket ír!”
 • 2. bakosandras 2013. május 07. 11:30
  „Vagy folyton háztűznézőbe járna... :)”
 • 1. mediashreck 2013. május 07. 10:55
  „Szerintem,
  jo hogy vannak ilyen "egyedi szinfoltok"!
  Ök teszik szinesse a vilagot.

  Nem foglalkozhatunk mindig csak "komoly" temakkal, vagy politikaval, gazdasaggal,müveszettel, mert felö
  hogy becsavarodunk.
  Foglalkozasunkat sem üzhetjük ejjel-nappal!

  Hogyan is nezne ki, ha mondjuk egy tüzolto munkaja utan otthon
  -egesz szabad idejeben a vizcsapot nyitogatna...?
  :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz beszél

"A képviselő valóban a köz szolgája, de nem hülye. Tehát mit csinál? Ügyeskedik." Tovább olvasom