Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Egyedül nem megy

"Egyedül nem megy, akármekkora a koncentrált erő – üzeni a nép. De melyik nép? Kétmillió-kétszázötvenezer hűséges Fidesz-hívő nem elég?! Hol lehet az a legalább plusz egymillió, akivel Orbán nemzeti konzultált?"
Mit mondtak a választók a hazai jobboldalról? És kik mondtak valamit a Fideszben szövetségbe tömörült erőkről?

Ha sikerülne ezekre – és persze még számos kérdésre – elfogulatlanul válaszolnia magának a Fidesznek, akkor lenne esély négy év alatt egy új stratégia mentén újraépíteni a pártot.A közhelyessé koptatott igazság az, hogy Európa egyik legnagyobb jobboldali erőkoncentrációja a magyar Fidesz-MPSZ. Hogy ilyen erővé válhatott, ez Orbán Viktor vitathatatlan sikere. Egy másik közhely, hogy az ördög a részletekben van: a jobboldali erőcentrum létrehozásának módszerét finom modorban a „nyers" jelzővel illethetjük. Dávid Ibolya az olvasztótégely-hasonlatot használta. A szövetség névleg és névben létezik, de nincs kétség, hogy az összetömörült politikai csoportosulások nem egyenrangú felek. Itt Fidesz van, csakis, akárhányszor változtat nevet. És akárhány embert húz elő Orbán varázsló, hipp-hopp, figyelmesebb választónak nem lehet kétsége, hogy egy, csak egy ember a mérvadó ott, a többiek mint díszpintyek a kirakatban.

Ezt a mechanizmust látta át – hiszen igen közelről nézhette – Dávid Ibolya. És ő volt az első jelentős jobboldali politikus az elmúlt nyolc évben Magyarországon, aki először merészelt vagy kényszerült nemet mondani Orbán olvasztótégely-stratégiájára. Most bebizonyosodott, hogy neki volt igaza.

Orbán Viktor késve reagált. Egy elveszített első forduló után még minálunk sem lehet hirtelen szövetségre kérni a pártot, amelynek fölmorzsolásán egészen addig válogatatlan eszközökkel dolgoztunk. Mindebből megérzékeltek valamit a népek, ezért előbb bejuttatták az MDF-et a parlamentbe, majd – miután lényegét tekintve semmit nem változott a Fidesz stratégiája a két forduló között – Orbán-protest szavazatokkal megerősítették a Gyurcsány-kormányt.

Egyedül nem megy, akármekkora a koncentrált erő – üzeni a nép. De melyik nép? Kétmillió-kétszázötvenezer hűséges Fidesz-hívő nem elég?! Hol lehet az a legalább plusz egymillió, akivel Orbán nemzeti konzultált? A depressziókampány is ludas, főleg az ifjaktól állhat távol a borongós beborulás – önmagukba. Ha így volt, akkor nemcsak a stratégiai erőösszevonás, hanem szimplán a kampány stílusa is elhibázott volt.
Lehet mindezt beismerni és váltani? Miért ne lehetne? A szocik és a szabad demokraták, két egymástól jól megkülönböztethető erő megvalósult összefogása – példa. Amit megelőzött persze az MSZP elitváltása: bukás után Horn–Kovács hátra, Gyurcsány–Hiller előre, ahogyan ez eredményre törő demokratikus pártoknál szokás. Változnak.
A népek nem. Általában az elhitető erőre szavaznak. Arra, aki a szemükben hitelesnek látszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki a legény – a gázon?

Ettek már merülőforralóval főzött húsvéti sonkát? Mi majdnem ettünk. Nagypénteken elzárták a gázt,… Tovább olvasom