Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Egymásra se bagózunk

JEGYZET - "Magyarországon ma nem arra néznek ferde szemmel, aki egyre-másra tapossa a csikkeket egy szórakozóhely padlójába."
Füstös bárban, szórakozóhelyen két óra alatt olyan terhelés éri egy nemdohányzó ember tüdejét, mintha négy szál cigarettát szívott volna el.

Utoljára a domaszéki kiserdőben lapulva gondoltam a cigiről, hogy menő – nyolcadikban. A fenti mondat olvasásáig azt hittem, azóta mindent megteszek egészséges tüdőmért – de ez legfeljebb akkor igaz, ha a szombat estéket buli helyett ezentúl mondjuk az ásotthalmi Csodaréten töltöm.

Mert úgy tűnik, a választás szabadságát legfeljebb így élheti meg a nemdohányzó. A 15 évesnél idôsebbek közül csaknem minden harmadik ember dohányzik; minden tizenegyedik nô, illetve minden negyedik férfi naponta legalább egy doboz cigarettát szív el – így Magyarországon ma nem arra néznek ferde szemmel, aki egyre-másra tapossa a csikkeket egy szórakozóhely padlójába, hanem arra, aki fel meri tenni a kérdést: miért kell olyan szagú ruhában hazamennie, mintha végighempergett volna Kuba összes dohányültetvényén?

Talán a zéró tolerancia eredményt hoz, ha már egymásra se bagózunk. Németország több tartományában egyáltalán nem lehet rágyújtani iskolákban, kórházakban, még szórakozóhelyeken sem. 2005 óta az olasz bárokban, kávézókban, diszkókban is tilos füstölni, kivéve az elszeparált, külön szellőző helyiségeket. A nemdohányzók védelmére a magyar országgyűlés is egyre jobban ügyel: április végén fogadta el a törvényt, amely szerint januártól tilos füstölni valamennyi zárt közforgalmú térben és munkahelyen.

Persze a toxinos gabonák, a hasmenéses uborkák korában semmire sem garancia a dohánymentes élet sem – de a szigorodó szabályozással legalább a nemdohányzót is megilleti a választás szabadsága: ott eszik, ott szórakozik, ahol nincs füst. A dohányosok pedig nyugtathatják magukat: a második világháború nagy formátumú brit miniszterelnöke, Winston Churchill víz helyett is whiskyt ivott, és becslések szerint 300 ezer szivart szívott el életében, mégis 91 évet élt. Igaz, arról kevesebbet hallani: több súlyos szélütés érte, az első 78 évesen, ami után beszélni és járni is képtelen volt. Márpedig a dohányzás háromszoros, az alkoholfogyasztás négyszeres kockázatot jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyol uborka

"Nem viselkedtem tudatos vásárlóként, annyi időt se szántam a zöldség beszerzésére, hogy alaposan megnézzem, mit is eszek." Tovább olvasom