Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Egymással szemben

JEGYZET - "Bűntudattal, dühvel, sajnálkozva."
„Az egymással szembeforduló, egymást hovatovább nem is értő ötvenhatosok látványa volt az, ami a fiatalabb generációk körében talán a legtöbbet ártott a magyar forradalom emlékének" – fogalmaz Litván György történész 1956-ról és utóéletéről.

A közelmúltat nem lehet tankönyvi fejezetként értékelni. A legtöbbet az emberi sorsokból, történetekből tanulhatunk, de milliónyi forgatókönyvet készített az élet.

Például Mansfeld Péterét és a Pesti Srácokét – az övékét át is írták jó néhányszor. De említhetjük Gali Lászlóét is, aki honvéd hadnagyként Szegeden farkasszemet nézett a tüntetőkkel, mert parancsba kapta, hogy ne adja fel a nyomdát, és a fegyverhasználati tilalmat érvényben tartva végül békésen rendezte a helyzetet.

Próbálunk mítoszokat gyártani, igazságokat keresni. Példátlan nemzeti egységről, közös szabadságvágyról beszélni, miközben egészen másképpen képzelték el 1956 új rendjét a társadalom egyes csoportjai. Próbálunk hősöket találni magunknak, de választani akarunk Murányi Levente és Göncz Árpád között. Wittner Mária a forradalomban szintén halálraítélt Mécs Imrét már kitagadná '56 emlékéből. Wittner Máriát pedig Dániel Péter ügyvéd 180 nap közmunkáért cserébe „primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prostinak" nevezheti.

„Magyarország nagyon szeret a múltba nézni, jellemzően bűntudattal, dühvel és sajnálkozva" – ezt a napokban nyilatkozta az Indexnek Allan Boyko, aki tíz évet töltött Magyarországon a Budapest Times főszerkesztőjeként. A kanadai férfi szerint rendkívül tehetséges nép a magyar, de a felelősöket mindig a múltban keresi. Mohácsnál, Trianonnál. A Moszkvából érkező tankokban. Mindig hátrafelé nézve. Keseregve elbukott forradalmainkon, befejezetlen, félresikerült rendszerváltásunkon.

Így akarunk négyévente új országot építeni. Csak egy igazságot ismerve. Egymással szembefordulva, egymást nem értve.

Olvasóink írták

  • 1. marigold 2013. október 22. 15:26
    „Allan Boykonak csak részben van igaza: a bűntudat és a sajnálkozás hiányzik. általában másokat szoktunk hibáztatni mindenért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valaki szív

"Az állam nem akar beszállni a kármentésbe." Tovább olvasom