Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Egymillió család nyög

"Amit a politika azonban szép szóval nem tudott megoldani, azt a gazdasági válságnak kellett kierőszakolnia."
Miután Bajnai Gordon bejelentette – a szociális kedvezményeket hazavágó – programját, a vasárnapi MSZP-kongresszuson elénekelte a munkásmozgalom „himnuszát", az Internacionálét. Az újgazdag tőkés szájában kicsit esetlenül formálódtak az éhes proletárokról és rabszolgahadról szóló sorok. De ez az ország már csak ilyen.

A Bajnai-csomag szociális szigorításai csaknem százezer kismamát és több mint egymillió családot érintenek. A családi pótlékot, a gyedet, a gyest, valamint a gáz- és távhőár-kompenzációt érintő megszorítások miatt évente több mint százezer forinttal kevesebb folyik majd be a családi kasszákba. Rossz hír a lakásvásárlás előtt álló fiatal pároknak, hogy júliustól eltörlik a szocpolt is. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis új építésű ingatlannál egy gyerek után 900 ezer, két gyerek után 2,4 millió, három után pedig 3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatás jár. Így a fiatal házasoknak továbbra is marad az albérlet vagy a szülői fészek.

A Bajnai-program nem kíméli a közalkalmazottakat és a köztisztviselőket sem. Bokros Lajos és társai már régóta mondogatták, hogy a közszféra 13. havi fizetését egy tollvonással meg kellene szüntetni. A felvetést eddig heves ellenállás fogadta. A válság óta azonban már nem az a kérdés: megkapják-e „jól megérdemelt" 13. havi bérüket a köz szolgái, hanem hogy hozzájutnak-e a 10. havi fizetésükhöz, vagy egyáltalán lesz-e munkájuk jövőre. Sőt a válság elvitte nagyapám 13. havi nyugdíját is.

A 2006-os választások idején, míg a Fidesz a 14. havi nyugdíjjal kampányolt, addig az MSZP-nek eszébe sem jutott az átfogó reformok és megszorítások tervével előhozakodni. "Végighazudtuk az utolsó másfél-két évet" - mondta 2006 májusában, elhíresült őszödi beszédében Gyurcsány Ferenc, akinek nagy átalakítási tervei végül bársonyos reformokká szelídültek. Amit a politika azonban szép szóval nem tudott megoldani, azt a gazdasági válságnak kellett kierőszakolnia.

Olvasóink írták

 • 5. dudo00 2009. április 18. 22:37
  „Buta döntés volt a családtámogatási rendszer megrövídítése, mert a társadalom eltartói a családok. Ha csak egy kicsit is gondolkodtak volna, vagy csak utána nézének egy átlagos fiatal körülményeinek és lehetőségeinek, nem tettek volna ilyet. Pár éven belül olyan kicsi lesz a dolgozó népesség, hogy nem csak a nyugdíjasokat, hanem őket (A POLITIKUSOKAT) sem tudjuk majd pénzzel tömni... Remélem, hamar felkopik az ő álluk is!
  Viszont a 13. havi nyugdíj eltörlésével egyet értek, 12 hónap van egy évben... vagy nem?”
 • 4. sóhaj 2009. április 12. 18:51
  „Tiszta szívemből kívánom neked babuja, hogy élj 50000 ft-ból havonta. Ha ki tudod fizetni a rezsidet, meg még élni is tudsz gratulálok neked. Egyébként 20 éve megy a népnyúzás. Azóta várják az egyszerű dolgozók, hogy majd jobb lesz. Mondom a dolgozók! Ez a munkáltatókra, és a politikusikra nem vonatkozik. A háromszáz forintról pedig annyit, hogy azok az emberek, akik 40 évig fizettek, most azok vannak abban a korban, hogy orvosi ellátást kénytelenek igénybe venni. Ja egy betegségnél napi 3 vizsgálat, már 900 ft, és ez csak egy töredéke az egyéb kezeléseknek. Szakorvos gyógyszer írása, háziorvos gyógyszer írása stb..Ez bizony már nem kevés egy hónapra. Fizessen az aki nem dolgozott, esetleg csak 5-10 évet, és addig sem fizetett. Nekem ez a véleményem, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül.”
 • 3. babuja 2009. április 10. 13:56
  „Miért nem tudta megoldani a politika a problémákat? Mert nem hagyták neki. Mert vannak olyanok, akik nem hajlandóak leülni az asztalhoz az ország érdekében. Mert a magyarok nagy része olyan, hogy elégedetlenkedik a helyzet miatt, de hogy áldozzon a javulásért, az már nem megy. 300 Ft-os vizitdíjat sem képesek kifizetni a szegény magyarok...Az sem érdekelte az embereket, hogy ezzel segítenének valamit az ország helyzetén. 1 db kétszázasa, és egy darab száz forintosa nem volt az emberek többségének erre. Mert a magyarok úgy akarnak problémát megoldani, hogy az a saját zsebüket ne érintse. Csak a másikra tudnak mutogatni. És igen, osztom Mc Mi véleményét is.
  Szerintem kevesen vagyunk, akik túl tudunk gondolkodni a saját érdekünkön. Engem érint a gyes, gyed kérdés, a gázártámogatás, a családi pótlék. Nem nyávogok, várok és bízom, hátha egyszer valóban jobb, és könnyebb lesz, és ha egyszer jobb lesz, vagy legalább nem lesz rosszabb, akkor megérte egy kicsit áldozni. Meg azt sem kell elfelejteni, hogy annyira azért nem rossz a helyzet. Amikor borúsan látom a napokat, és sajnálom magamat, akkor arra gondolok, hogy más helyen sokan éheznek, fáznak, a havi jövedelmük annyi, mint nekünk szegény magyaroknak egy napi bevásárlás összege. És az éhező fázó emberek nem panaszkodnak annyira, mint egyes magyar.”
 • 2. Mc_Mi 2009. április 09. 16:48
  „Verebes István jutott eszembe. A múlt heti TV músorban megkérdezte a riportalanyt, hogy ő mikor kerül sorba?
  - Várom azt, hogy én mivel járulhatok hozzá a válságkezeléshez.
  A kérdés magyarázatául levezette.
  - Én egy középpolgárnak érzem magam, viszonylag jó egzisztenciával. Gyereket nem tervezünk már, tehát a GYES, GYED nem érint. Családi pótlék ugyszintén. Szocpolt sem veszünk fel. Nem vagyok közalkalmazott. Nem vagyok nyugdíjas, ezért a 13. havi nyugdíjam elvonása sem ad az országnak vissza. Gázártámogatást nem vehettem igénybe a jövedelmem miatt.
  A lényeg az, hogy van olyan réteg, aki egyáltalán nem érzi a válság hatásait. Pedig megtehetné, hogy ő is áldozzon valamit. Végiggondolva a tervezett intézkedést, tényleg lesznek sokan (pl. Kóka, Gyurcsány, nagyvállalkozók stb), akik ebből nem sokat éreznek. Talán majd a másik oldalából. A csökkenő vállakozói teher miatt nő a nyereség, az osztalék, A magasabb SZJA kulcs miatt csökken az elvonás.

  Nem lehetne ezt egy kicsit arányosabban. A középpolgár, nagypolgár is a zsebébe nyúlhatna.
  És ezt az MSZP vezeti elő, aki állítólag baloldali”
 • 1. flexsnake 2009. április 09. 16:46
  „Még ez a cím... azt hittem valami gruppenporno de hát csalódni kellett. Fúj politika fúj :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisza, látnokokkal

"Nem sorolom tovább, mert a nagyszabású elképzelésekből semmi sem lett – eddig." Tovább olvasom