Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Egyre később, egyre kevesebbet

JEGYZET - "Mindenki jobbat akar a gyermekének, mint ami neki vagy a szüleinek megadatott."
Nagyanyáink még akár tízen, szüleink már csak négyen-öten voltak testvérek, mi, negyvenesek-ötvenesek már ketten-hárman vagyunk, míg gyerekünk – átlagosan – legfeljebb kettő van. Így aztán nem szabad azon csodálkozni, hogy egyre kevesebben vagyunk. A magyar termékenységi ráta már a második világháborús emberveszteségeket sem tudta pótolni, és ezen nem segített a Ratkó-korszak teljes abortusztilalma sem. A gyerekek számának átmeneti növekedése után 1961–62-re ismét mélypontra ért a születések száma, és ezen csak átmenetileg segített a gyes, majd a szocpol támogatás bevezetése.

Kováts Zoltán szegedi demográfus már a 80-as években azt hangoztatta, ha így nyílik a születések és a halálozások száma közti demográfiai olló, 2020-ra akár 9 millió alá csökkenhet Magyarország lélekszáma. Igaz, a kutató ezért a véleményéért rengeteg támadást kapott, ugyanis meglátása merőben ellenkezett az akkori hivatalos népesedéspolitikával.

Pedig úgy néz ki, sajnos igaza lesz. Nem véletlenül zártak be óvodákat, iskolákat, sok helyről egyszerűen elfogytak a gyerekek. Nem születik elég kisbaba, hiába erőlködnek a kormányok, bármely színben is pompázzanak: ma a nők egyre később vállalnak egyre kevesebb gyereket. Nemcsak nálunk, a legtöbb fejlett országban ez a jellemző.

Bár a helyzet azért sokkal bonyolultabb, az azonban biztosnak látszik: mindenki jobbat akar a gyermekének, mint ami neki vagy a szüleinek megadatott. A józan ész azt diktálja, csak annyi gyermeket vállaljunk, ahányat a mai kornak megfelelő szinten tudunk felnevelni, úgy, hogy mi se szűkölködjünk. Márpedig ma már nem szívesen adna enni napokon át zsíros kenyeret egyetlen szülő sem kisfiának, kislányának csak azért, mert másra nem telik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi ünnepeink

"Az ilyen népünnepélyeket érzik igazán magukénak az emberek." Tovább olvasom