Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Elemi érdekek

"A város peremén élők, most épp a Szegedtől való leválással is kacérkodó büszke tápaiak szembesülnek a ténnyel, hogy iskolájuk jövőjéről nem helyben, hanem a városházán döntenek. Mint Pilátus a credóba, úgy került a tápai Bálint Sándor-iskola az olvasztótégelybe."
Egyetlen tollvonással lesz ma három városszéli iskolából egy új intézmény Szegeden. A lépés akár logikusnak is nevezhető. Mondjuk azért, mert a törvény előírja, ha nincsenek elsősök, a többi diákot egy másik, teljes kínálatú iskolához kell csapni. Az viszont egyáltalán nem ésszerű, hogy a fenntartó önkormányzat az önállóságától megfosztott intézménytől is elvárja, hogy az eddiginél kívánatosabb képzőhellyé fejlődjön. Nem életszerű azt célként kitűzni, hogy például az egyetlen buszjárattal megközelíthető Hunyadi-iskolába özönöljenek közelről és távolról a gyerekek. A körtöltésen túli házakban, így a Petőfitelepen élő szülők zöme ugyanis többnyire nem az otthona melletti, hanem a munkahelye közeli intézménybe viszi-hozza a kisiskolást. E logika megfordításához minimum családbarát munkahely, de leginkább sok-sok pénzt emésztő és vonzóan spéci iskolai program kellene.

Németországban nem számít antidemokratikusnak, hogy a gyereket a lakóhelye szerinti körzet iskolájának látogatására kötelezik – elsőtől negyedikig. Ott nem néptelenednek el az elemik, de elit képzőhelyek se emelkednek ki a tartományi iskolák tengeréből. Az írni és olvasni tudó kicsi német diák aztán nyolcosztályos gimibe vagy szakközépiskolába lép tovább. Nálunk más a rendszer. A szabad iskolaválasztás, no meg a centrumbeli intézményeknek a különleges képzési programokat csaliként bevető gyerekvadászata miatt is üresen maradnak az elemis, vagy épp a felsős osztálytermek a periférián.

A város peremén élők, most épp a Szegedtől való leválással is kacérkodó büszke tápaiak szembesülnek a ténnyel, hogy iskolájuk jövőjéről nem helyben, hanem a városházán döntenek. Mint Pilátus a credóba, úgy került a tápai Bálint Sándor-iskola az olvasztótégelybe. A mindenhatónak tekintett számok ugyanis elfedik a Petőfiteleppel egy beiskolázási körzetbe vont Tápé elemi érdekeit is. Oda Tápé iskolájának önállósága ugyanúgy, mint az anyagiak miatt a szegedi kistérségi intézménybe kényszerülő hét-nyolc falu iskolájának. Ezért hangoztatja az ellenzék, oda az elemi érdek, érzi a vidék – örök vesztesnek jelölték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomás csapda

"Imádják városukat a szegediek, azok, akik itt születtek, és azok is, akik itt szereztek diplomát. A… Tovább olvasom