Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Élet, halál, sport

"Dakar-rali. Mindig az esztendő első sporteseménye. Bár ez utóbbi jelzőt sokan vitathatják. Az indulók, autósok, motorosok, kamionosok és újabban a quadosok az életüket kockáztatják. Joggal mondhatják, ez minden technikai sportra (a Forma–1-től a gyorsasági motoros világbajnokságon át a motokrosszig) igaz.
Igaz, és mégsem."
Dakar-rali. Mindig az esztendő első sporteseménye. Bár ez utóbbi jelzőt sokan vitathatják. Az indulók, autósok, motorosok, kamionosok és újabban a quadosok az életüket kockáztatják. Joggal mondhatják, ez minden technikai sportra (a Forma–1-től a gyorsasági motoros világbajnokságon át a motokrosszig) igaz.

Igaz, és mégsem. A Dakar ugyanis számomra inkább a hegymászáshoz hasonlatos. A versenyzőknek, amennyire sejtem, elsősorban nem az ellenfelekkel, az órával, a távval, vagyis a napi etappal, hanem önmagukkal és az embertelen viszonyokkal kell megküzdeniük. Így vannak ezzel az alpinisták is, akik csakis magukra számíthatnak, küzdve a jéggel, a hóval és a kővel, igyekezve azon, hogy meghódítsák a legmagasabb csúcsokat. Mondjuk a Himalájában. De az nem verseny. Mindenki annyit teljesít egy nap, amennyit edzettsége alapján bír, vagy amennyit az időjárási körülmények lehetővé tesznek. És így is sokan meghalnak közülük.

A Dakar is szedett áldozatokat az elmúlt huszonhét alkalommal, s a mostanit, a huszonnyolcadikat is súlyos, majdnem tragikus balesetek árnyékolják be. Elég ha csak a két magyar motorosra, Szilveszter Zsoltra és Kátai Péterre, illetve a Kis, Czeglédi autós egységre gondolunk. Szóval furcsa egy versengés az, melynek során már az is győztesnek érezheti magát, aki – átszelve a kő- és homoksivatagot, kiheverve az éjszakai fél kettes rajtokat – nem halt meg, beért a célba. Urambocsá' megúszta zúzódásokkal, enyhébb csonttörésekkel.

És ezért – nem a győzelemért, vagy a dobogóért – szorít otthon a család, a gyerek is. Talán azt a kérdést is feltehetnék neki szerettei: mégis, kinek az élete? Ilyenkor már nemcsak az övé...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reform-burkoló

"Nehogy félreértse valaki: a legújabb rendelkezés, mely szerint elemi iskolai végbizonyítvány nélkül… Tovább olvasom