Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Elhajózott

"Intézkedései a szocialisták szavazóbázisát érintik majd legfájdalmasabban, s e párt politikai támogatottságát már az elején aláírásokkal kellett biztosítania."
Gyurcsány Ferencet elhajóztatta az MSZP kongresszusa. A „kapitány", ahogyan az új pártelnök, Lendvai Ildikó nevezte, a magyar baloldal legszebb időszakát hozta el a pártnak, csak hát a matrózok nem voltak a helyükön. Pedig tőle tanulták, hogy „hajózni muszáj" (Plutarkhosz már rég volt). A „kéthetes vesszőfutásnak" vége van, Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt-jelölt titulusból előrébb lépett miniszterelnök-jelöltnek, a választóktól elnézést kér az MSZP az előző két hétért, és nem derül már ki, hogy a nagy navigátornak ez volt-e a forgatókönyve erre a két hétre, vagy búcsúzóul mások is kaptak pár szép pillanatot tőle. 

Bajnai Gordon helyére, mint korábban kiderült, nem sok átgondolt jelentkező kívánkozott. Mivel a nagy állami elosztók reformjának átgondolására nem elegendő ez az egy év, Bajnai valószínűleg egy válságkezelő csúcsmenedzser érzékeny lelkével lát majd neki annak a munkának, amit amúgy már halogatni sem lehet: az elvonásnak. A Bajnai-csomag eddig ismert lépései a közalkalmazottakra, a nyugdíjasokra és a szociális segélyezettekre teszi a terheket, mivel a vállalkozások és a munkavégzés terheit tovább már nem lehet emelni a mélyülő válság miatt. A csomag egyelőre a költségvetési egyensúly megteremtését tűzi ki, attól még távol van, hogy a gazdaságon is lendítsen. Stabilabb gazdaságú országokban ebben a helyzetben állami eszközökkel élénkítik a keresletet (és nem emelik az áfát), vagy adót csökkentenek. Magyarország azonban az elmúlt években lemaradt arról a lehetőségről, hogy a külső válságtól még nem szorongatva rendezze a költségvetést. Bajnai e téren valószínűleg adócsökkentésbe is belefog, de mivel az adócsökkentés a költségvetéstől von el pénzt, ehhez újabb megszorítást fog bevezetni. Várható, hogy ekkor következik majd az áfaemelés, amely a lakosoktól a vásárlásaik mértékében vesz el pénzt.

A bevallottan is csak egy évre készülő miniszterelnöknek nemcsak az eszközökben lesz hiánya, hanem a társadalmi támogatottságban is. Programjára a magyar választók nem szavaztak, ráadásul Gyurcsány Ferenc bukott kormányának tagja volt. Intézkedései a szocialisták szavazóbázisát érintik majd legfájdalmasabban, s e párt politikai támogatottságát már az elején aláírásokkal kellett biztosítania. Ha mindent következetesen végigvisz, ahogyan ígérte, azzal az MSZP-t nagyobb népszerűtlenségbe viszi, mint ha kiírták volna az előrehozott választásokat.

Olvasóink írták

 • 3. No.6-Sy 2009. április 07. 17:50
  „Ha végre egyszer mindkét oldalon megértik, hogy bármely színű párt legyen is hatalmon, MUSZÁJ megtennie a megszorító intézkedéseket, muszáj a legvidámabb barakkot a valóságra ébreszteni, akkor a fentiekkel ellentétben átgondoltabb cikkek fognak születni. Annyi zseni van otthon - aki meg nem zseni, az könyvet ír -, és ezek szerint a legtöbbjüknek annyi esze sincsen, amennyi Józsi bá´nak elég a kapáláshoz.

  A demokrácia csak felnőtt emberekkel működik, egyébként közröhej az egész, demokráciának csúfoltan.

  A család pénzügyi nehézségeket szenved el - külső és belső problémák miatt -, apus tehát megszorító intézkedéseket tesz: lefelezi a fiúk zsebpénzét, valamint anyus kiskasszáját is, meg a saját maga különkiadásait is megnyirbálja. Mert muszáj valahogy túlélni, és mellesleg át kell strukturálni az egész addigi rendszert, amiről kiderült, hogy kis híján életképtelen minta szerint létezett. Nos tehát: anyus elkezd csöndben uszítani apus ellen, ahelyett, hogy maga is belátná, hogy a szekeret mindnek egyfelé kellene húznia, nem annyifelé, ahány emberből áll a család? A gyerek nem lát semmit, csak azt, hogy tegnap még volt csokira való, ma nincsen.

  Tessék a példát nagyban nézni és megvan az egész kép. A Fidesz és a buggyant jobboldal úgy viselkedik, mint az ostoba és alattomos anyus, aki minden felelősséget, problémát apus vállára tesz, mindenért őt hibáztatja (azaz apus viszi el egyedül a felnőtt felelősséget!) és rá ken, mert maga gyerekebb akar maradni a gyerekeinél.

  Ágálni, anyázni, ellenzékből visitozni nagyon könnyű. Ígérgetni is, meg ijesztgetni is nagyon könnyű. Csakhogy a Fidesz éppen olyan jól tudja, mint a baloldal, hogy amint hatalomra kerülnének, nekik sem lenne más választásuk, mint amit most Bajnainak és Gyurcsánynak muszáj volt meglépnie. De olyan könnyű ágálni, éfőként az olyan embernek, akinek egyébként semmiféle tehetsége és ereje nincsen a kormányzáshoz és a vezetéshez - csak hatalom kell neki, a kolompos vezér szerepe. A vezetéhez kevés a megalománia, mert az nem pótolja vezetői képességeket, sem felelősségérzetet nem ad.

  Vagy ahogy boldogult szomszédunk mondta volt mindig: "csak a pofa van, töhetség nincs."”
 • 2. Logaritmus 2009. április 07. 11:46
  „"...Intézkedései a szocialisták szavazóbázisát érintik majd legfájdalmasabban... "

  Miért is? A munkanélküli trógerek, nyugdíjasok egy része, a csak segélyből élők legalább 1-2 éve, de minimum a "szociális népszavazás" óta a Fidesz táborát boldogítják. Aligha akad ma olyan 8-10 gyerekes cigány család, kamu rokkantnyugdíjas aki a Bajnai Gordon kormányának intézkedései hallatán az MSZP-re akarna szavazni, ők mind futnak a Fideszhez, ahol fűt-fát-segélyt, mindent megígérnek.”
 • 1. achilleus 2009. április 06. 18:22
  „A HVG szerint már 1 hónappal ezelőtt eldőlt néhány olyan juttatás sorsa, amit most Bajnai nyakába akarnak varrni.Tehát az alapkorlátozásokat, az IMF nyomására, már Gyurcsány törvénybe iktatta, amelyek meg is jelentek a Magyar Közlönyben.
  Idézetek a Magyar Közlöny idei, 42. számából
  " [...] E deficitcsökkentő lépések a következők: [...] (ii) az uniós mezőgazdasági támogatások nemzeti kiegészítésének lefaragása; és (iii) a rokkantsági nyugdíjjak és rehabilitációs járadékok jogosultsági kritériumainak érdemi szűkítése. Törvénytervezet benyújtása az Országgyűlésnek a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát javítandó, beleértve (i) az indexálási rendszer inflációhoz kötöttségének erősítését célzó módosítást, (ii) az újonnan belépők esetében a 13. havi nyugdíj eltörlése, [...] (iv) a nyugdíjkorhatár megemelése 3 évvel 20016 és 2025 között. [...]" Az Elemző írás: hvg.hu: Kikiáltották a reformdiktatúrát. Gyurcsányék elfelejtettek szólni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz, pénz, pénz

"Nem a helyzet lett jobb, csak a várakozások javultak." Tovább olvasom