Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Éljen a rezsicsökkentés!

JEGYZET - "Az ármeghatározás 1994 óta állami monopólium."
Óránként elmondják a Kossuth Rádióban, hogy Magyarország IMF-hitele nulla forint, és hogy hazánk jobban teljesít. Az is a vezető hírek egyike, hogy folytatja a kormány a rezsicsökkentést, sőt politikai nyilatkozatot is elfogadtak a megvédésére. Igennel szavaztak a Fidesz-, a KDNP-, az MSZP- és a Jobbik-frakció tagjai.

Csúcsra jár a kampány, pedig még nagyjából 6 hónap van hátra a 2014-es országgyűlési választásokig. Nem, nem arról van szó, hogy a rezsicsökkentés ellen vagyok, dehogy. Pusztán arról, hogy úgy csinál a kormány, mintha feltalálta volna a meleg vizet. Talán kevesen emlékeznek rá, de az energiaszektor 1995-ös eladásával – szitokszóval privatizációjával – külföldi kézbe juttattuk az áram- és gázszolgáltatókat. Az adásvétellel az állam pénzhez jutott, az energiaárak féken tartását egy kormányzati szerv, a Magyar Energiahivatal felügyelte. Egészen 2012 őszéig, amikor a Fidesz-kormány kézi vezérlésre kapcsolta az árszabályozást. És elkezdték a rezsicsökkentést.

Mégis miért áll fel a szőr a hátamon a rezsicsökkentés éljenzésére? Mert az ármeghatározás 1994 óta állami monopólium. Vagyis az állam bármikor visszavághatta volna a lakossági kiadásokat, csakhogy ezt nem tette. Ehhez az éljenzéshez csatlakozott most az MSZP, amely további rezsicsökkentésről beszél. Vagyis beszélne. Hétfőn a Kossuth Rádió ütközőjében Tukacs István, az MSZP és Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője, egyben a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos találkozott. Az egyébként félórás műsorban a kormánypárti és ellenzéki képviselő közötti szócsata mindössze két és fél percig tartott. Ugyanis Németh Szilárd szerint az MSZP rezsicsökkentést támogató álláspontja „hiteltelen, hazug, cinikus és sumák". Ezután Tukacs István kiviharzott a rádióból, az ajtócsapódást is tisztán lehetett hallani.

Az MSZP megpróbálta kifogni a szelet a kormány vitorlájából, egyelőre kevés sikerrel. Úgy tűnik, az ellenzéki párt is csak az osztogatásban látja a jövőt, pedig a jövő évi kormányváltáshoz ennél sokkal több kellene.

Olvasóink írták

 • 6. SP 2013. október 17. 17:42
  „A komcsi kormánynak korábban volt lehetősége mindenre, ami a lakosság érdekeit szolgálta.
  Nem működött.
  Most, amikor úgy lecsúsztak, mint a túlhasznált fehérnemű, most erőlködnek?”
 • 5. mérlegvagyok 2013. október 16. 17:35
  „Ütközőt én is hallgattam nagyon gáz volt a beszólás, de nem volt kulturáltabb Tukacs István távozása sem, igaz előre jelezte még egy ilyen kijelentés és Ő távozik az élő adásból.
  Jóval igazságosabb volna ha minden rezsit ami mérhető köbméterben, kilówatban lakás-légköbméterében, szemétdíj esetében lakásban élők száma alapján állapíták meg. Továbbá követhetné a kormány a távhőnél alkalmazott ÁFA-t máris jobban járna mindenki és természetesen a fával, vagy szénel fütő háztartások rezsi költségét is kompenzálni kellett volna 2012. januártól.
  Továbbá a kötelezően /nagyon helyes/ előírt fütő berendezések, kazánok és a mérő órák ellenörzését cseréjét is díjmentessé kéne tenni. Mérő óráknál a vízórára gondolok az is a szolgáltató tulajdona mint az áram és gázmérő órák. Semmi nem indokolja a cserét mid addig amíg megbízhatóan mérik a fogyasztást. Áram és gázszolgáltató azonnal díjmentesen cseréli az órát ha bejelenti a fogyasztó, hogy leállt. Van olyan lakás elsősorban panel lakás ahol 4 db vízóra van, de 2 db minden panelben van azok indokolatlan cseréje igen jelentős kiadást ró a lakás tulajdonosainak/bérlőinek. Természetesen ha csökken a rezsi annak minden fogyasztó örül csakhogy nem mindegy milyen áron, hiszen naponta tapasztaljuk amit kaptunk egyik részről azt duplán, triplán megfizetjük vásárláskor, egyéni vagy közösségi éközlekedés alkalmával.”
 • 4. Agáta 2013. október 16. 17:34
  „"az energiaszektor 1995-ös eladásával - szitokszóval privatizációjával - külföldi kézbe juttattuk az áram- és gázszolgáltatókat. Az adásvétellel az állam pénzhez jutott, az energiaárak féken tartását egy kormányzati szerv, a Magyar Energiahivatal felügyelte"
  1./ Kérem a cikk íróját, ne fogalmazzon többes szám első személyben, én és még sokan mások, nem adtuk el.
  2./ Milyen féken tartásról és felügyeletről beszél? Itt olvasható http://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsier050.html a gáz árának alakulása, nem csak Magyarország, hanem sok más ország tekintetében. Nálunk a közepes méretű háztarások tekintetében ´92 és 2010 között 5-szörösére emelkedett az ár - ezen időszakon belül volt, amikor kicsit csökkent, 2002 és 2010 között megháromszorozódott. Kiemelem, hogy 2011-ben pl. Európa leggazdagabb országában - Luxemburgban 2011-ben 0,2623 Euróval került többe 1 GJ gáz, mint nálunk. A brutto minimálbér 2011-ben Luxemburgban 1801 EURO/hó, nálunk 320 EURO volt (tehát ők 5,6-szeres jövedelemből fizetik a hasonló árat, mint mi): http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=528”
 • 3. Pirát 2013. október 16. 15:44
  „tény ami való - "az eemútt nyócévbe" a balfertály is élhetett volna a ´94-óta meglevő jogával...így aztán a mostani óbégatásuk, tök hiteltelen, gyugacs Pista hisztije...meg felesleges !”
 • 2. csergemerge 2013. október 16. 15:22
  „Vagyis az állam bármikor visszavághatta volna a lakossági kiadásokat, csakhogy ezt nem tette.

  Mármint az mszmp-kormány.”
 • 1. marigold 2013. október 16. 09:27
  „Az ellenzéknek nem nagyon van alternatívája. Mondogatják ők, hogy a rezsicsökkentés így, ebben a formában többet árt, mint használ, de ki hallja? Mennyi olyan orgánum van, aki hangot ad a szavuknak? És mennyi, ami a hallelujázásnak?
  És azt se felejtsük el, milyen preferenciák mentén dönt az "egyszeri" magyar szavazó. Gondoljunk a pár évvel ezelőtti 300 Ft-os népszavazásra..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyrázkódás

"A futballunkban is ugyanarra lenne szükség, mint a gazdaságpolitikánkban: őszinte szembenézésre." Tovább olvasom