Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Elkezdődött

"A Mars téri új piac rendszereken, választási ciklusokon és önkormányzatokon átívelő beruházás – ezt az utolsó röpke, egy emberemlékezetbe beleférő ötven esztendő bizonyítja. A Mars téri piac sorsára ugyanis már a szocializmusban is szerettek volna végleges megoldást találni, de sosem sikerült."
A Mars téri új piac rendszereken, választási ciklusokon és önkormányzatokon átívelő beruházás – ezt az utolsó röpke, egy emberemlékezetbe beleférő ötven esztendő bizonyítja. A Mars téri piac sorsára ugyanis már a szocializmusban is szerettek volna végleges megoldást találni, de sosem sikerült.

És lett, ami lett: bódéváros a maga különalkuival, ismeretséggel, avagy sok-sok pénzzel levajazott építési engedélyeivel. Lett város a városban, külön vezérekkel, hangadókkal, mikroklímával, ahol mindenki ismert mindenkit, de leginkább a dörgést, ahol a maszek világ kapui először megnyíltak az átlagember számára, és ahol a hiánygazdaságnak köszönhetően az élelmes és szorgalmas ember egy vagyont kereshetett.

A Mars téri különvilág különutat járt be a rendszerváltás után is: mindig volt friss zöldség, gyümölcs, tej, hús és lángos, melléjük mindig került olyan áru, amit csak itt lehetett olcsón beszerezni, voltak feketézők és adóellenőrök, és hát ott maradt a buszpályaudvar is. Se vele, se nélküle – derült ki rendre a kereskedők vitáiból, akik végül azt jelentették ki, csak vele párban tudják elképzelni a jövőjüket. Ilyen körülmények között próbálta a rendszerváltás utáni összes önkormányzat bontani a régit és építeni az újat – eddig sikertelenül.

Most azonban megtörtént az, amire korábban a legmerészebb álmunkban sem gondoltunk: az első kapavágás a Mars téren. Építkezik az önkormányzat, felhúz két kiscsarnokot, majd – ez sajnos már most látszik – egy nagy szünet következik. Jövőre ugyanis választási évünk lesz, s a Mars tér hű marad hagyományaihoz: ahhoz, hogy a piaci beruházás továbbra is négyéves ciklusokon, önkormányzatokon íveljen át. Ma még nem lehet tudni, mikor vágnak bele a további csarnokok építésébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszteletbeli postás

"Születési hibám lehet, hogy szeretem a kutyát. Nekünk nincsen, de másét is. Leginkább azért, mert… Tovább olvasom