Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Elkezdődött

"Valaki azt kérte a Mediántól, hogy érdeklődjön a vásárhelyieknél a közéleti szereplők feleségverési szokásairól is. A megrendelő nem politikus volt, és nem politikai párt – ennyit árult el a Medián. De hát ezt nehéz elhinni."
Valaki azt kérte a Mediántól, hogy érdeklődjön a vásárhelyieknél a közéleti szereplők feleségverési szokásairól is. A megrendelő nem politikus volt, és nem politikai párt – ennyit árult el a Medián. De hát ezt nehéz elhinni. Hiszen olyan ember, akit nem érdekel, nem motivál a politika alakulása, bolond lenne pénzt adni egy drága közvélemény-kutatásra. A hódmezővásárhelyi megrendelő, miután megnézte a megszerkesztett kérdőíveket, a pletykára vonatkozó kérdést, valószínűleg tudta, hogy ezzel az akcióval megnyitja a kampányt.

Amely újfajta forgatókönyvvel bővült: a választót kérdezőbiztosok faggatják különböző dolgokról, s amikor a polgár visszakérdez, hogy erre ki kíváncsi, nem kap kielégítő választ. Szentesen néhány héttel ezelőtt nem voltak ilyen kérdések, az akció mégis kicsapta a biztosítékot. Vásárhelyen most olyasmit kérdeztek meg, amiről nyilvánosan nem eshet szó. Furcsa is lenne, hiszen a családi erőszak – ha létezik – a családra, azután a rendőrségre tartozik, és ha bebizonyosodott valami, csak azután a közéletre.

Nincs kétség, ebből most megint botrány lesz, s fölvetődik majd, hogy egy közvélemény-kutatónak felelősséget kell-e vállalnia a föltett kérdésekért. Szerintem kell. De ennél érdekesebb számomra az, hogyan reagálnak az első fölháborodás után az érintettek. Így, ebben a szellemben folytatódik-e tovább a kampány, vagy kiderül, hogy lehet ezt másképp is csinálni. Mert ez a kérdőív szerintem arról is tudósít, hogy nagy bajok vannak a város közéletében, bőven lenne mit megbeszélni, és most nem a pofonokra gondolok. És azt jelzi – számomra –, hogy most, ebben a szép pillanatban, és ezután mindennél nagyobb szükség lenne olyan avítt, a magyar politikától régóta idegen mentalitásokra és eszmékre, mint az őszinteség, a tapintat, egymás önérzetének tiszteletben tartása, egymás megbecsülése.

Különben tényleg meg fogunk őrülni a következő hónapok alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gazdaság ünnepe

"Az élet szervezte úgy, hogy lapunk tegnap reggel elsőként tehette közhírré: december 10-én lesz… Tovább olvasom