Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Ellenzékek

"A kormány pártjait a kormányzási ciklusban elvégzett munkája alapján ítéli meg a választó. Az ellenzéket pedig abból kiindulva, hogy jobban tudná-e vezetni az országot. Emellett minden politikai erőt hitelessége, a vezetők múltja, a közösségi munka iránti odaadása is jellemez. Ha e megállapítások naivnak látszanak, az azért van, mert nincs más támpontjuk, mint a munka és a hitelesség. Ha mégsem látszanak naivnak, az pedig azért van, mert e két érték mégiscsak a hétköznapi ember életéből származik."
A kormány pártjait a kormányzási ciklusban elvégzett munkája alapján ítéli meg a választó. Az ellenzéket pedig abból kiindulva, hogy jobban tudná-e vezetni az országot. Emellett minden politikai erőt hitelessége, a vezetők múltja, a közösségi munka iránti odaadása is jellemez. Ha e megállapítások naivnak látszanak, az azért van, mert nincs más támpontjuk, mint a munka és a hitelesség. Ha mégsem látszanak naivnak, az pedig azért van, mert e két érték mégiscsak a hétköznapi ember életéből származik.

Innen nézve mintha két ellenzéki erő kampányolna egymással szemben. A baloldali kormány Gyurcsány-féle ciklusa kerüli a felelősségvállalást a Medgyessy-ciklus munkájáért, mivel annak számos, 2002-ben választási győzelmet érő ígérete betartatlan maradt, és az első év kormányzati adakozása mögött nem volt fejlesztő gazdaságpolitika. Az eredmény a költségvetési hiány és az eladósodás meredek emelkedése lett. Gyurcsány Ferenc úgy tesz, mintha ellenzékben lenne: fejlesztési ígéreteire a következő ciklusban költene, de a jelenlegiben hangzanak jól. Beszéddel, vitatkozással, az ellenzék bírálatával igyekszik kihúzni a választásokig; olyan helyzetben van, mint a műszaki hiba miatt a képernyőn magára hagyott műsorvezető, akinek úgy kell tennie, mintha mi sem történt volna.

A jobboldal a maga ciklusában egységesebb politikát folytatott, de a családra, nemzetre és hazai tőkéjű kis- és középvállalkozások erősítésére vonatkozó jövőképe a társadalom egyes rétegei számára kirekesztő volt. Politikai ellenfelei erre 2002-ben sikeres kampányt tudtak építeni, s a mostani kampánynak is része az arrogáns Fidesszel való ijesztgetés. A Fidesz szövetségi megújulása során felismerte ezt, és a kampányban, valamint Orbán Viktor beszédeiben lényegesen elfogadóbb, integratívabb elemek jelentek meg. Nem biztos azonban, hogy a hibafelismerési szónoklatok és a társadalom felé való nyitás mellé idejében állnak elő olyan konkrétumokkal, mint a garanciatörvény, és az sem biztos, hogy Orbán nem hallgatott-e a szükségesnél tovább a parlamentben. A jobboldal számára most ez a siker kérdése: hisznek-e az emberek a Fidesz társadalomhoz fűződő viszonyának újraértékelésében?

Könnyű előre látni, hogy a választások eredménye szoros lesz. A bal- és jobboldal nagyjából másfél-másfél millió szavazót tudhat magáénak, s a választásokat 25–30 százaléknyi bizonytalan vagy kiváró szavazó fogja eldönteni. Lehet, hogy ők a biztosítékai annak, hogy a kampány fővonala nem lesz szélsőségesen negatív, hiszen hallgatásukkal eleve ezt utasítják el. És az is lehet, hogy megszólításuk tengerbe hordott víz csupán, mert sem elég naivak, sem elég dörzsöltek nem lesznek ahhoz, hogy a politikai fogadkozásokat összevessék hétköznapi értékeikkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldogító igen

"Semjén Zsolt KDNP-s pártelnök úgy érvel, mennyivel egyszerűbbé válna az élet, ha a polgári… Tovább olvasom