Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Elnyúló ünnepek

"Fogni szeretnék a vendégeket, beszedni a helypénzt a vállalkozóktól, és nem mellékesen azon is dolgoznak, hogy a nép jól érezze magát."
Gyereknapról beszélünk, a legifjabb generációnak szóló ünnepről, amely mindig május utolsó vasárnapjára esik. Gyermeknapi programok azonban nemcsak vasárnap vannak, hanem már pénteken elkezdődnek, és sok helyen – a kétnapos pünkösd miatt – ezúttal csak hétfőn fejeződnek be.

Falunap is lesz a megyében ezen a hétvégén, és a szervezők természetesen több napra, egészen hétfőig széthúzták a programokat. Régen a mohácsi busójárást egy nap alatt „lezavarták", ma már másfél hetes a télbúcsúztató, hagyományőrző karnevál. De ne menjünk messzire: valaha a szegedi borfesztivál sem 9 napos borünnep volt, mint idén, hanem mindössze egy csütörtök délutántól vasárnap estig tartó hosszú hétvége.

Igyekeznek minél hosszabbra elnyújtani az ünnepeket, fesztiválokat a szervezők, mert fogni szeretnék a vendégeket, beszedni a helypénzt a vállalkozóktól, és nem mellékesen azon is dolgoznak, hogy a nép jól érezze magát. Szegeden például a hídi vásár a nyitánya annak a hosszú nyárnak, amely minden hétvégére kínál valami érdekeset, hol nagy durranásnak számító szabadtéri előadást, hol kajak-kenu-világbajnokságot, hol Forma–1-et, hogy a borfesztet és a hídi vásárt megelőző hétvégére is utaljak.

A gyereknap egyébként a legfiatalabb a jeles napok sorában. A múlt század elején csak figyelemfelhívó, konkrét dátumhoz nem kötött jótékonysági rendezvények voltak a gyereknapok, ezeken a vendégek adakoztak a rászorulók javára. Leggyakrabban májusban rendezték meg a fiesztát, de akadt példa áprilisi és júniusi időpontokra is. A két világháború között az adakozással, ajándékozással egybekötött ünnepség olykor egész hetes programmá nőtte ki magát. Az ünnepet 1931-ben logikusan gyermekhétnek nevezték el. Május utolsó vasárnapján 1950 óta tartják a gyereknapot – csaknem az egész világon. A következő nagyobb ünnep az apák napja lesz június harmadik vasárnapján, bár ennek megünneplésében még nem jeleskedünk. Németországban a múlt héten, áldozócsütörtökön tartották – ott az ünnepet munkaszüneti nappá is nyilvánították.

Szép napot gyerekeknek és felnőtteknek!

Olvasóink írták

  • 1. legal 2009. június 01. 08:00
    „...És ez így van rendjén.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Józan észre várva

"A kórházigazgatók jojózó szemekkel figyelik a különféle ellátásokért kapott pontokat és az azért… Tovább olvasom