Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Elszámolás

JEGYZET - ˝Levelet várok, visszapénzt nem nagyon.˝
Augusztus elején rajtolt a forinthitelek elszámolása, ami csak első látásra tűnik sokkal kisebb falatnak, mint a devizahiteleseké. Természetesen csupán töredék annyi veszteséget okoz majd a bankoknak, mint a svájci frankos, eurós tranzakciók tisztázása, ám ez is nagy – mai trenddel szólva – emberierőforrás-igényű, és persze alaposan igénybe veszi az informatikai hátteret is.

Csak a legnagyobb lakossági banknál, az OTP-nél 1,2 millió ügylet van, és 600 ezer értesítő levéllel számolnak. Azért csak ennyivel, mert az MNB a közelmúltban mégis módosított a rendeletén, és a „nullásokat" nem kell kiküldeni.

Laikus azt gondolná, mekkora szerencse, hogy nem eresztették szélnek a devizahiteles elszámolókat, azon viszont meglepődik, hogy inkább további munkatársakat és informatikai kapacitásokat kell átcsoportosítani a forintos területre, mert ez – az OTP-nél legalábbis – több hitelszer-
ződést érint, mint amennyi devizás volt. Ha hihetünk a vezérigazgató-helyettes hétvégi nyilatkozatának, félezer kollégája főmunkaidőben a forintos elszámoláson dolgozik, mert „óriási kihívást jelent az elmúlt tíz év eseményeinek szimulációja".

Érintett forinthitelesként levelet várok, visszapénzt nem nagyon. Annyit semmiképpen, amennyi lehervasztaná a széles vigyort kollégám arcáról, aki nagyon jól jött ki devizahiteléből. Egyrészt arányaiban annyival kevesebbet törlesztett az első időszakban, mint én, hogy abból kijött volna évente egy szerény balatoni családi nyaralás. Másrészt tudott élni a sokak szerint igazságtalan és diszkriminatív végtörlesztés lehetőségével.
Hiába én vagyok a közgazdász, s adósodtam el magyarként forintban, ő lett sikeresebb pénzügyes – nálam csupán néhány nyugodtabb éjszaka a nyereség, azért viszont nem adnak a boltban semmit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonytalanul

˝Akkor is, ha kevés termett valamiből és akkor is, ha sok.˝ Tovább olvasom