Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Elvarratlanul

"Emberrablást a kilencvenes évek elején csak a moziban láttunk, a magyar büntető törvénykönyv akkor még nem ismerte."
Farkas Helga eltűnése a Z. Nagy család brutális kivégzése mellett a legnagyobb közérdeklődést váltotta ki a rendszerváltozás óta eltelt szűk két évtizedben Szegeden. Nem csupán az a közös bennük, hogy ismert család(tag) volt az áldozat, de a számos elvarratlan szál is. Magda Marinko nem a cukrászfamília kiirtásáért ül, Helga meggyilkolását sem sikerült rábizonyítani senkire, hiszen még a holtteste sem került elő.
Emberrablást a kilencvenes évek elején csak a moziban láttunk, a magyar büntető törvénykönyv akkor még nem ismerte. (Az ügynek komoly szerepe volt abban, hogy a törvényi szabályozás megszülessen.)

Sokan ma is úgy vélik, hogy a rendőrség az első órákban, napokban nem is foglalkozott megfelelő intenzitással az üggyel, fiatal, csinos lányok azért akkoriban is eltűntek, többségük azonban rövidebb-hosszabb időn belül épségben előkerült. Persze a szülők már akkor is aggódtak lányaikért, ha kellett, órákat dekkoltak az ezerötös Ladával mondjuk az üllési diszkó előtt – időnként a motort is elindítva, hogy fűtsön a novemberi éjszakában –, úgy voltak nyugodtak, ha ők vitték haza lányaikat.

Helgának azonban már saját, menő sportkocsija volt, és jóval nagyobb szabadsága. Esetében egy, az akkori viszonyok szerint nagyon gazdag, kissé még szabályozatlan szerencsejáték-üzlettel is foglalkozó apát zsaroltak meg az emberrablók. Akkor 25 millió forint nagyon nagy pénz volt, kezdő gazdasági újságíróként úgy véltem: Magyarországon gyakorlatilag kifizethetetlen.

Az ügyet nem ismerem kellő mélységben, ám sok régi, sajtóházbeli kollégával egyetemben, akik tudósítottak az eseményekről, úgy gondolom, a lányt elrablói nem akarták megölni. Csak az óriási sajtónyilvánosság, az országos figyelem és a későn induló, de annál intenzívebb rendőri felhajtás láttán ijedtek meg, és tüntettek el minden nyomot. És ebben még ijedtségükben is meglehetősen profinak bizonyultak, túl sok kézzel fogható eredményt az óriási befektetett – kezdetben hibás döntésekkel tarkított – nyomozói munka ellenére sem sikerült felmutatnia a rendőrségnek.
Sok szál még ma is elvarratlan.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegeszd meg, Jani!

"Gyerekkoromban világgá mentem volna, ha az egész évben várva várt falusi búcsúban nem pattanhattam… Tovább olvasom